,

Αυτός είναι ο λόγος που (δεν) υλοποιείτε τους στόχους σας. Το τεστ των ψυχολόγων Dr.James Maddux και M.Sherer

Οι στόχοι είναι το παν στη ζωή… είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε ώστε να εξελισσόμαστε διαρκώς. Παρόλα αυτά, εξίσου

Αυτός είναι ο λόγος που (δεν) υλοποιείτε τους στόχους σας. Το τεστ των ψυχολόγων Dr.James Maddux και M.Sherer

Οι στόχοι είναι το παν στη ζωή… είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε ώστε να εξελισσόμαστε διαρκώς. Παρόλα αυτά, εξίσου σημαντική, είναι και η προσπάθεια που καταβάλουμε για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα. Με λίγα λόγια, το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε όσον αφορά τις ενέργειές μας προς την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αυτο-αποτελεσματικότητα; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Stanford, Albert Bandura, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπεριφορικά στοιχεία του ανθρώπου, διότι είναι εκείνο που μας ωθεί να κάνουμε αυτό το περιβόητο «πρώτο βήμα» προς το στόχο μας. Είναι το στοιχείο που μας κινητοποιεί ώστε να αναλάβουμε δράση και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται ώστε να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στα όνειρά μας… μέχρι το επόμενο.

Advertisment

Μπορεί να σας φαίνεται πως η αυτο-αποτελεσματικότητα σχετίζεται και έχει να κάνει μονάχα με τους επιτυχημένους και αυτούς που βρίσκονται στο προσκήνιο. Παρόλα αυτά, η αυτο-αποτελεσματικότητα είναι πολύ σημαντική σε όλους τους ανθρώπους, είτε είναι πρόεδροι εταιριών, υπάλληλοι, άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ή άνθρωποι που «παλεύουν» να ξεπεράσουν ένα πρόβλημά τους με τη βοήθεια ψυχολόγου. Σε όλους είναι σημαντική και όσοι δεν την έχουν, μπορούν να την καλλιεργήσουν.

Η αυτο-αποτελεσματικότητα μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από τις «επιτυχημένες στιγμές» του καθενός μας και όταν αυτές οι στιγμές κατανοούνται ως τέτοιες από το υποκείμενο. Με απλά λόγια, χρειάζεται ένα άτομο να φτάσει να έχει επιτυχίες, είτε μικρές είτε μεγάλες, αλλά το σημαντικότερο είναι να αφήσει τον εαυτό του να πάρει τα εύσημα για αυτές τις επιτυχίες. Να αναγνωρίσει τις ενέργειες, το χρόνο, και την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο και να πει στον εαυτό του ένα μεγάλο «μπράβο»!

Στο παρακάτω τεστ, το οποίο είναι των ψυχολόγων M.Sherer και Dr.James Maddux  από το Πανεπιστήμιο George Mason, θα κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις με τη μορφή δηλώσεων. Θα πρέπει να επιλέξετε, από μια κλίμακα από το 1 έως το 5, ανάλογα με το βαθμό που συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση που σας δίνεται. Το αποτέλεσμα, θα σας δείξει τον βαθμό αποτελεσματικότητας τον οποίο έχετε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων σας αλλά και της προσπάθειας, κυρίως, που καταβάλετε για να υλοποιήσετε τα όνειρά σας.

Advertisment

Η αναλογία της κλίμακας είναι η εξής: 1=Συμφωνώ απόλυτα / 2= Συμφωνώ / 3=Δεν είμαι σίγουρος / 4= Διαφωνώ / 5= Διαφωνώ απόλυτα

[viralQuiz id=208]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση