,

Μερικές φορές η σιωπή δεν είναι χρυσός

Ο κάθε άνθρωπος, καθώς αναπτύσσεται και μεγαλώνει, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αυτός επηρεάζεται άμεσα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του.

Μερικές φορές η σιωπή δεν είναι χρυσός

Ο κάθε άνθρωπος, καθώς αναπτύσσεται και μεγαλώνει, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αυτός επηρεάζεται άμεσα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Ακούει συμβουλές, βλέπει αντιδράσεις και μελετά κινήσεις. Ανάμεσα λοιπόν, στις πιο δημοφιλείς «ατάκες» που θα ακούσει σε αυτό το ταξίδι του είναι το: «Η σιωπή είναι χρυσός». Πόσο αθώα όμως, μπορεί να είναι η συνεχόμενη σιωπή;

Η συμβουλή της σιωπής συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις, διότι για πολλούς σε βγάζει από τη δύσκολη θέση, με αυτήν αποφεύγεις μία σύγκρουση ίσως και έναν καβγά. Βολική σε πολλές περιπτώσεις, αντικειμενικά σωτήρια σε άλλες. Έχει συνδυαστεί μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και με τη σοφία. Είναι καλό όμως, να γίνει κατανοητό πως η σιωπή δεν είναι πανάκεια και μάλιστα μπορεί να αποβεί μοιραία και άκρως επικίνδυνη αν δεν ξέρεις να τη χρησιμοποιήσεις και να τη λύσεις την κατάλληλη στιγμή.

Advertisment

Πολλές φορές οι σιωπές φωνάζουν πιο πολύ από κραυγές. Ακόμα και οι πιο δυναμικοί έχουν πειστεί πως αν μιλήσουν, αν αντιδράσουν θα χάσουν το δίκιο τους. Όσο για τους ήδη συνεσταλμένους, έχουν καθησυχαστεί σε αυτή. Η σιωπή όμως, δεν είναι για όλες τις περιστάσεις. Πρέπει να γνωρίζεις και να κρίνεις σωστά που να την έχεις συνοδοιπόρο σου και πότε να την πετάξεις μακριά.

Η σιωπή στη λάθος περίσταση αντιδρά, όπως η χλωρίνη στο μέταλλο αν την αφήσεις παραπάνω ώρα απ’ όσο πρέπει. Έτσι και η σιωπή, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο συνίσταται και στις λάθος περιπτώσεις αρχίζει και καταστρέφει. Πνίγει συναισθήματα, φθείρει σχέσεις, καταστρέφει χαμόγελα. Είναι αθόρυβη, αλλά το πρόβλημα που δημιουργεί κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο και όταν το καταλάβεις πολλές φορές είναι πολύ αργά για να διορθώσεις ό, τι έχει δημιουργηθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, μάθε να μιλάς. Μάθε να αντιδράς σε καθετί σε προσβάλλει και είναι πάνω από τα δικά σου θέλω και τα δικά σου όρια. Με τον λόγο σου θα εκφραστείς και θα ακουστείς. Μέσα από τα λόγια θα καταφέρεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να επιχειρηματολογήσεις στις απόψεις σου. Τα λόγια είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας, άλλωστε το περιέχει και η πιο δημοκρατική λέξη που είναι η λέξη «διάλογος».

Advertisment

Αν δεν ακουστείς, δε θα μπορέσεις να βαδίσεις μπροστά. Αν δεν μιλήσεις, δεν θα δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω σου. Είναι τόσο δύσκολο ως και ακατόρθωτο να ερμηνεύσει κάποιος τη σιωπή. Έχει τόσες διαφορετικές ερμηνείες κάθε φορά. Αντίθετα, υπάρχει κάτι πιο καθαρό και άμεσο από τον ήχο, τα λόγια, τη φωνή; Γιατί να προτιμήσεις τον κίνδυνο να παρεξηγηθείς με τη σιωπή από το να μιλήσεις άμεσα;

Η πιο ιδανική λύση είναι η ισορροπία, ο συνδυασμός, η απόλυτη αρμονία. Πρέπει να μάθεις να κρίνεις πότε πρέπει να μιλήσεις και πότε να προτιμήσεις να μείνεις σιωπηλός για λίγο. Προσοχή στη χρήση του αθόρυβου όμως. Είναι για ελάχιστη και περιορισμένη χρήση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστείς και να μείνεις σε αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό. Οι σιωπές τις φωνής σου ας είναι για να επιλύουν προβλήματα και όχι για να δημιουργούν μεγαλύτερα. Εσύ έχεις το χειριστήριο της έντασης, χρησιμοποίησέ το όσο καλύτερα μπορείς, κάνοντας τον δικό σου χρυσό να λάμψει.

Μαρία Βίγλα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση