Φτάσε εκεί που πιστεύεις ότι δεν μπορείς

Μη δειλιάζεις και μη συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτά που πιστεύεις ότι σου αξίζουν.

Φτάσε εκεί που πιστεύεις ότι δεν μπορείς

Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να επιθυμούμε κάτι πολύ, αλλά να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε; Και αυτοί οι ενδοιασμοί που μας τριγυρίζουν είναι που δε μας αφήνουν συνήθως να κάνουμε το επόμενο βήμα, ή ακόμα πιο συγκεκριμένα αυτό το πρώτο βήμα, γιατί αν γίνει αυτό συνήθως ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Μιλάμε βέβαια για αυτά που ποθήσαμε πολύ, γιατί σε κάθε αντίθετη περίπτωση όλα χρησιμοποιούνται σαν προφάσεις.

Η ζωή λοιπόν, μοιάζει απόλυτα με μια ανάβαση σε ένα βουνό. Οι μεγάλες επιθυμίες και τα όνειρά σου είναι εκεί στην κορυφή. Στέκονται στο πιο ψηλό σημείο, αγέρωχα και σε καλούν να τα φτάσεις. Τα κοιτάς, αλλά ο δρόμος σου φαίνεται μακρύς και δύσκολος, τόσο μακρύς που αμφιβάλλεις αν αξίζει να προσπαθήσεις. Και ο Οδυσσέας ήξερε ότι ο δρόμος για την Ιθάκη του ήταν δύσκολος και ίσως ακατόρθωτος, αλλά δε σταμάτησε ποτέ για τον πολυπόθητο νόστο του, γιατί δεν ξέχασε λεπτό τον στόχο του.

Advertisment

Μη δειλιάζεις και μη συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από αυτά που πιστεύεις ότι σου αξίζουν και θα σου φέρουν την προσωπική γαλήνη και ευτυχία. Πάλεψε για αυτά και φτάσε εκεί που πιστεύεις ότι δεν μπορείς. Αυτό είναι που θα σου κάνει τη νίκη ακόμα μεγαλύτερη. Μην κοιτάς κατευθείαν ολόκληρο το βουνό, αποφάσισε να το ανέβεις και απόλαυσε τη διαδρομή. Η ανάβαση πάντα είναι δύσκολη, θα έρθουν στιγμές που θα θελήσεις να τα παρατήσεις, αλλά τότε είναι που πρέπει να έχεις στον μυαλό σου τον στόχο και σφίγγοντας τα δόντια να συνεχίσεις να προχωράς, ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια του εαυτού σου. Η απογοήτευση θα προσπαθήσει να σε καταβάλει και να σε αποπροσανατολίσει, αλλά εσύ σφίξε τα δόντια, στύλωσε τα πόδια, πάρε βαθιά ανάσα και διώξ’ την μακριά.

Να ξέρεις ότι θα βρεθούν και οροπέδια σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή , τα οποία θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να καταφέρεις να προχωρήσεις ακόμα πιο ψηλά. Εκείνη τη στιγμή μη διστάσεις να κοιτάξεις αρχικά γύρω σου και να θαυμάσεις τη θέα, απολαμβάνοντας το πού έχεις καταφέρει να φτάσεις και στη συνέχεια ρίξε μια ματιά και προς τα κάτω για να δεις τα πόσα μπόρεσες να αφήσεις πίσω σου, αλλά στο τέλος, η τελευταία ματιά θα είναι πάντα ψηλά, στον τελικό στόχο. Στην πορεία σου μην υποτιμήσεις τα καταφύγια που θα συναντήσεις. Πάντα θα υπάρχουν κάποια, όχι πολλά, αλλά τόσο πολύτιμα. Είναι εκεί για να σου ζεστάνουν την ψυχή σε στιγμές που νιώθεις ότι θα εγκαταλείψεις. Είναι εκεί για να θεραπεύσουν πληγές που μπορεί να δημιουργήθηκαν, αλλά και να σε τονώσουν για τη συνέχεια. Είναι οι άνθρωποι που συναντάμε που πραγματικά μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά θα είναι θαυματουργοί και σημεία ορόσημα για τη ζωή μας.

Έτσι, λοιπόν, πριν ξεκινήσεις αυτό το μακρύ, αλλά τόσο σημαντικό ταξίδι, προσπάθησε να προετοιμαστείς κατάλληλα, σωματικά και ψυχικά. Πάρε τα καλύτερα εφόδια που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε κάθε συνθήκη και άφησε πίσω οτιδήποτε μπορεί να σε βαρύνει και να σε δυσκολέψει. Πάρε το σακίδιο στην πλάτη και γέμισέ το όνειρα, επιθυμίες, εμπειρίες και στιγμές. Ακόμα και αν έρθουν αποτυχίες να μην τα παρατάς. Είναι εκεί για να μας κάνουν ακόμα σημαντικότερο τον στόχο μας. Σίγουρα η κορυφή που θα κατακτήσεις δε χρειάζεται να είναι μία. Όταν μπορέσεις και φτάσεις στην πρώτη και δεις τη θέα από ψηλά, εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα γεμίσουν τα πνευμόνια με αυτοπεποίθηση που θα θέσεις την επόμενη κορυφή που θα θελήσεις να πατήσεις.
Άλλωστε τα βουνά που σκαρφαλώνουμε στη ζωή μας δεν είναι από πάγο και βράχο μόνο, είναι γεμάτα από επιθυμίες και όνειρα, είναι βουνά του μυαλού, του δικού μας μυαλού και μόνο εμείς έχουμε πρόσβαση σε αυτά.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση