Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ότι όλα γύρω μας καταρρέουν

Ακόμα κι όταν όλα πηγαίνουν καλά, η ζωή και πάλι μπορεί να μας τρομοκρατεί. Αλλά όταν δεν πάνε καλά, όταν τα πράγματα γύρω μας

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ότι όλα γύρω μας καταρρέουν

Ακόμα κι όταν όλα πηγαίνουν καλά, η ζωή και πάλι μπορεί να μας τρομοκρατεί. Αλλά όταν δεν πάνε καλά, όταν τα πράγματα γύρω μας καταρρέουν, μπορεί να νιώθουμε σαν να μην υπάρχει καμία ελπίδα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μπαίνουμε σε καταστάσεις, από τις οποίες δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος. Αλλά η νέα μέρα φέρνει απροσδόκητες πιθανότητες όσο και δυνατότητες, και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το χάος που νιώθουμε πως υπάρχει στη ζωή μας.

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή δεν σταματά ποτέ να μας φέρνει εμπόδια, αλλά αν εργαστούμε για την εξέλιξή μας, μπορούμε να μάθουμε να χορεύουμε ανάμεσά τους με άνεση. Γι’ αυτό όταν νιώθουμε ότι όλα γύρω μας καταρρέουν, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες πρακτικές για να βελτιώσουμε το πώς νιώθουμε και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, ενώ παράλληλα επενδύουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον.

Advertisment

Στραφείτε στον εσωτερικό σας κόσμο

Όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο, ήρθε η στιγμή να στραφούμε στον εσωτερικό μας κόσμο, το πρώτο βήμα, όταν όλα φαίνεται γύρω μας να καταρρέουν. Πώς το κάνουμε αυτό; Όταν λέμε «εσωτερικός κόσμο», εννοούμε το να δουλέψουμε την εσωτερική μας απόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων και των προκαθορισμένων συμπεριφορών.

Πάρτε λίγο χρόνο να μάθετε να διαλογίζεστε, ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει. Εκτός από αυτό, δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο και να κάνετε τακτικά βαθιές συζητήσεις με τους στενούς σας φίλους ή με μέλη της οικογένειας που εμπιστεύεστε ως μια μορφή ψυχοθεραπείας, ώστε να ξεδιπλώσετε αυτά που νιώθετε ότι σας συμβαίνουν. Όσο περισσότερο εργάζεστε με τον εσωτερικό σας κόσμο, τόσο πιο δυνατοί και ανθεκτικοί θα γίνεστε και σύντομα θα νιώθετε ότι ανακτάτε και ένα μέρος του ελέγχου.

Εστιάστε στη σφαίρα επιρροής σας

Εκτός από το να «κυριεύσετε» στον εσωτερικό σας κόσμο, ένα άλλο χρήσιμο βήμα που μπορείτε να κάνετε όταν η ζωή σας ζορίζει είναι να αναγνωρίσετε και να εστιάσετε στη «σφαίρα επιρροής» σας. Βγάλτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και ζωγραφίστε μια κουκκίδα στο κέντρο της σελίδας – αυτοί είστε εσείς. Τώρα ζωγραφίστε έναν μεγάλο κύκλο γύρω σας που να καταλαμβάνει το μισό της σελίδας σας.

Advertisment

Καταγράψτε όλα εκείνα τα πράγματα που σας ανησυχούν αυτό τον καιρό και τα οποία πιστεύετε ότι έχετε την ικανότητα να επηρεάζετε – να βελτιώσετε, να ξεφορτωθείτε, να αλλάξετε – μέσα στον κύκλο. Ύστερα, καταγράψτε όλα εκείνα που σας ανησυχούν και τα οποία βρίσκονται έξω από τον έλεγχό σας, άρα και έξω από τον κύκλο σας. Τώρα, κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε τον κύκλο. Παρατηρήστε πόσα είναι εκείνα που βρίσκονται έξω από τον κύκλο, αλλά εσείς ξοδεύετε νοητική ενέργεια προσπαθώντας να τα λύσετε.

Και τι γίνεται με όλα τα πράγματα που βρίσκονται μέσα στον κύκλο; Σε αυτά χρειάζεται να ξοδέψετε ενέργεια και χρόνο – αυτή είναι η σφαίρα επιρροής σας. Αυτά μπορείτε να αλλάξετε, για να ανοίξετε το μονοπάτι σας προς μια καλύτερη και σταθερότερη ζωή.

Όταν τα πράγματα καταρρέουν, δημιουργείται χώρος για κάτι νέο

Η ζωή είναι αλλαγή και η παροδικότητα είναι το πρώτο θεμελιώδες μάθημα που χρειάζεται να μάθουμε αν ευχόμαστε να ζήσουμε μία πιο ευτυχισμένη και γαλήνια ζωή. Αλλά αυτό το στοιχείο της ζωής δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, έχει μια πολύ δημιουργική, όμορφη πλευρά• ανάλογα βέβαια σε ποια πλευρά βρίσκεστε εσείς τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Όταν τα πράγματα είναι άσχημα, να θυμάστε ότι με το χρόνο οι συνθήκες θα αλλάξουν. Ασχέτως του τι κάνετε, τα πράγματα σίγουρα θα βελτιωθούν. Αυτό είναι δεδομένο. Μπορεί να επιδεινωθούν περισσότερο, αλλά αργά ή γρήγορα θα βελτιωθούν, γιατί αυτή είναι η πορεία της ζωής. Εξάλλου, μπορεί ορισμένα χαρακτηριστικά της ζωής σας να αποχωρούν, όμως άλλα έρχονται. Όταν η σκόνη μετά το «χάος» κατακαθίσει, μπορεί τα πράγματα να μη φαίνονται όπως είναι, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι θετικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε
Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή
Για μια υπέροχη ζωή: Τα πανίσχυρα εργαλεία της επιτυχίας και της ευτυχίας από τον Robin Sharma
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος εάν δεν είναι κύριος του εαυτού του» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση