, ,

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματά της στις γυναίκες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δημιουργεί φλεγμονές στις αρθρώσεις, που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο και δυσκαμψία. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματά της στις γυναίκες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δημιουργεί φλεγμονές στις αρθρώσεις, που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο και δυσκαμψία. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν πολλά άλλα σημεία του σώματος. Η ΡΑ επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά, αλλά είναι συνηθισμένο τα συμπτώματα να εμφανίζονται και να υποχωρούν.

Οι ασθενείς τείνουν να βιώνουν κρίσεις, όπου τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται, και υφέσεις, όπου η πάθηση είναι περισσότερο διαχειρίσιμη. Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την ΡΑ, αλλά υπάρχουν περιβαλλοντικοί και κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το παραπανίσιο βάρος και το κάπνισμα. Οι ορμονικοί παράγοντες είναι πιθανό να συνεισφέρουν μέχρι και στο 75% της ασθένειας στις γυναίκες.

Advertisment

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν ΡΑ σε μικρότερες ηλικίες από τους άνδρες με τα συμπτώματα τυπικά να εμφανίζονται ανάμεσα στα 30 και 50. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν πολλά διαφορετικά σημεία του σώματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι:

Αρθρώσεις

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Το πρόβλημα ξεκινά στις μικρότερες, περιφερειακές αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών. Η ΡΑ αποτελεί μια συμμετρική πάθηση που επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος. Είναι λογικό όταν ξυπνάμε το πρωί να νιώθουμε μια δυσκαμψία στους αγκώνες, στα δάχτυλα και στα γόνατα, αλλά αν αυτή η δυσκαμψία διαρκέσει για πάνω από 30 λεπτά, μπορεί να δηλώνει πρώιμο σύμπτωμα της ΡΑ. Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της ΡΑ περιλαμβάνουν πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από τις προσβαλλόμενες αρθρώσεις.

Δέρμα

Το 20% περίπου των γυναικών με ΡΑ αναπτύσσουν και ρευματοειδή οζίδια, που είναι υποδόρια, σκληρά εξογκώματα. Τα οζίδια συχνά εμφανίζονται σε σημεία του σώματος όπου ασκείται στο δέρμα πίεση, όπως στους αγκώνες.

Advertisment

Μάτια και στόμα

Η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει ξηρά και ερεθισμένα μάτια. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να προσβάλλει επίσης και τα ούλα. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως και αλλαγές στην όραση.

Πνεύμονες και καρδιά

Οι πνεύμονες εμφανίζουν φλεγμονές και συνεπώς δημιουργούνται αναπνευστικές δυσκολίες. Οι φλεγμονές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι φλεγμονές γύρω από την καρδιά προκαλούν πόνο στο στήθος ή πυρετό, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία με φλεγμονές μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα ή τα όργανα.

Ολόκληρο το σώμα

Η ΡΑ προκαλεί και άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, περιορισμένη κίνηση στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία. Η νόσος επιδρά και στην ψυχική υγεία και ευεξία. Τα άτομα με ΡΑ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κόπωσης και κατάθλιψης.

Κίνδυνος ΡΑ και επίπεδα ορμονών

Στις γυναίκες, εμφανίζεται μια σύνδεση ανάμεσα στις ορμόνες και στην ανάπτυξη της πάθησης. Οι συγγραφείς μια ερευνητικής ανασκόπησης του 2017 ανέφεραν ότι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και τα ανδρογόνα επηρεάζουν την ανάπτυξη της ΡΑ. Όμως, η λειτουργία των ορμονών είναι περίπλοκη και σύνθεση, όπως και ο ρόλος τους στην ΡΑ. Φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ σε κάποιες περιπτώσεις και τη μειώνουν σε άλλες. Τα επίπεδα των διαφορετικών ορμονών στο σώμα αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Εγκυμοσύνη

Όσες έχουν υπάρξει έγκυες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΡΑ από εκείνες που δεν έχουν. Αν μια ασθενής μείνει έγκυος, θα εμφανίσει λιγότερα συμπτώματα της νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιλόχεια

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ ένα χρόνο μετά τη γέννα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται με την ραγδαία αλλαγή των ορμονικών επιπέδων στο σώμα.

Θηλασμός

Ο θηλασμός έως και 1 χρόνο μετά τη γέννα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ. Όμως, οι ειδικοί δεν έχουν συμφωνήσει στο αν ο λιγότερος ή περισσότερος του ενός χρόνου θηλασμός αυξάνει το ρίσκο.

Εμμηνόπαυση

Τα επίπεδα των οιστρογόνων τείνουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 40. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ μετά τα 40 και όσες έχουν περάσει εμμηνόπαυση νωρίς έχουν επίσης το ίδιο ρίσκο. Η ΡΑ που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση έχει την τάση να εξελίσσεται γρηγορότερα.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση στην οποία ο ενδομήτριος ιστός εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Αν και οι γυναικείες ορμόνες πυροδοτούν την ανάπτυξη αυτού του ιστού, η πάθηση σχετίζεται κυρίως με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενδομητρίωση έχει μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο και προβλήματα γονιμότητας. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το PCOS επηρεάζει τα ορμονικά επίπεδα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην περίοδο και στη γονιμότητα. Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ, αλλά αυτή η πιθανή αιτιώδης σύνδεση είναι περίπλοκη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Αντι- οιστρογόνα φαρμακευτική αγωγή

Αυτή η αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στειρότητας, του καρκίνου του μαστού και της οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με τη δόση, τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ.

Διάγνωση – Θεραπεία

Ο γιατρός συνήθως θα ξεκινήσει με μια αρχική συνολική εξέταση, πριν μας παραπέμψει σε ρευματολόγο. Οι ρευματολόγοι ειδικεύονται σε παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό. Ο ρευματολόγος θα κάνει κάποιες ερωτήσεις για το ιατρικό μας ιστορικό και για τα συμπτώματα. Ένα τεστ αίματος θα αξιολογήσει τις φλεγμονές και θα επιβεβαιώσει την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι συνήθως η πρόληψη ή η μείωση των φλεγμονών. Ο έλεγχος των φλεγμονών θα μειώσει τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε όργανα ή αρθρώσεις. Η μείωση του πρηξίματος θα επιτρέψει μια ευκολότερη κίνηση.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740245/

https://www.cdc.gov/vitalsigns/arthritis/index.html

https://academic.oup.com/rheumatology/article/56/8/1254/2631597

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση