,

Να μη σταματήσεις να πιστεύεις στους ανθρώπους

Και αν σε πλήγωσαν με λόγια και με πράξεις τους, και αν σε έριξαν χαμηλά, μη σταματήσεις να πιστεύεις στους ανθρώπους. Μη σταματήσεις να

Να μη σταματήσεις να πιστεύεις στους ανθρώπους

Και αν σε πλήγωσαν με λόγια και με πράξεις τους, και αν σε έριξαν χαμηλά, μη σταματήσεις να πιστεύεις στους ανθρώπους. Μη σταματήσεις να ελπίζεις στην καλή πλευρά του κόσμου, της ανθρωπότητας της ίδιας.

Αν ένα λουλούδι μαραθεί, αυτό δεν κάνει αυτόματα όλα τα λουλούδια του κόσμου να χάσουν την ευωδιά τους. Αν ένας δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι κακοτράχαλος, αυτό δεν σημαίνει πως ένας άλλος δε θα μπορέσει να σε βγάλει σε ένα καλύτερο μέρος.

Advertisment

Και αν φάνηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης σου, ακόμα κι αν φακέλωσαν την καρδιά σου σε ψεύτικες υποσχέσεις και αγκαλιές, αν στο τέλος αποδείχθηκαν ανθρωπάρια που τις αδύναμες στιγμές σου τις πάτησαν, μην πιστέψεις πως όλοι οι άνθρωποι θα σου φερθούν έτσι. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, δεν πρέπει να είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι.

Και αν δε σε σεβάστηκαν, και αν την ευαίσθητη καρδιά σου μάτωσαν, μη φοβηθείς να την εμπιστευτείς ξανά σε χέρια άλλων ανθρώπων. Θα υπάρξουν εκείνοι οι άνθρωποι που θα λαχταρούν να ακούνε τον κάθε χτύπο της. Και αν γέλασαν όταν εσύ δάκρυσες, μη θαρρείς να πιστέψεις πως όλοι οι άνθρωποι θα σε ειρωνευτούν.

Κράτησε την πίστη σου για τους ανθρώπους εκείνους που όταν σε δουν να κλαις και να λυγάς, θα κάνουν τα πάντα για να φωτίσει ξανά το πρόσωπό σου από το χαμόγελο. Και αν σε άφησαν με την πρώτη ευκαιρία, μη θαρρείς να πιστέψεις πως δε θα υπάρξουν δίπλα σου άνθρωποι που θα θελήσουν να μείνουν στέρεοι και ακλόνητοι σαν βράχοι.

Advertisment

Μη σταματήσεις να πιστεύεις στην καλή καρδιά των ανθρώπων. Μη γίνεις σαν εκείνους που σε τσάκισαν, σκληρός, απρόσιτος, περίεργος, άδικος. Άφησε αυτούς και την κακία τους, κοίταξε εκείνους τους ανθρώπους που σου χαμογελούν σήμερα και αρνείσαι να τους δεις.

Πρόσεξε εκείνους που δεν τους έχεις προσφέρει τίποτα και, όμως, εκείνοι αισθάνονται ευγνωμοσύνη απλά και μόνο επειδή υπάρχεις. Να μη σταματήσεις να πιστεύεις στους ανθρώπους. Απλώς κάνε καλύτερες επιλογές ανθρώπων, μη δανείζεσαι στον κάθε άδειο περαστικό που συναντάς στο διάβα σου, παρά μόνο για λίγους και καλούς.

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όταν επενδύουμε στους ανθρώπους, ποτέ δεν χάνουμε
Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση