,

Οι «τεμπέληδες» ζουν περισσότερο σύμφωνα με νέες μελέτες, γι’ αυτό χαλαρώστε…

Aν είσαι millennial, τότε πιθανόν να περνάς τον περισσότερο σου χρόνο βλέποντας Netflix και χαλαρώνοντας τα βράδια στον καναπέ, σαν να είναι αυτό το

Οι τεμπέληδες ζουν περισσότερο σύμφωνα με νέες μελέτες, γι' αυτό χαλαρώστε...

Aν είσαι millennial, τότε πιθανόν να περνάς τον περισσότερο σου χρόνο βλέποντας Netflix και χαλαρώνοντας τα βράδια στον καναπέ, σαν να είναι αυτό το δεύτερο επάγγελμά σου. Τις Παρασκευές προτιμάς να χαλαρώσεις με παρέα στο σπίτι ή κάπου άνετα πίνοντας μια μπύρα ή ένα καφέ, παρά να χτυπιέσαι σε κάποιο κλαμπ μέχρι τα ξημερώματα και την Κυριακή προτιμάς το πρωινό τρέξιμο ή περπάτημα στη φύση ή στο πάρκο της πόλης σου, παρά να παίρνεις brunch σε κάποιο trendy cafe με πολύ κόσμο.

Κάποιοι θα πουν, με βάση τα πιο πάνω, ότι είσαι τεμπέλης και αντικοινωνικός ή ότι έχεις κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Όμως, η επιστήμη έρχεται για να διασφαλίσει ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Το να είναι κανείς τεμπέλης ή πιο μοναχικός έχει πολλά οφέλη στην υγεία και το λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να ζήσεις πολλά χρόνια, γι’ αυτό συνέχισε να ξαπλώνεις τα βράδια στον καναπέ σου χωρίς τύψεις.

Advertisment

Σίγουρα η εικόνα ενός νέου ανθρώπου μεταξύ των 20-35 με τις πυτζάμες του σ’ ένα σπίτι να τρώει δημητριακά από το κουτί, δε φωνάζει καθόλου “επιτυχία”. Περισσότερο θυμίζει άτομο με κατάθλιψη ή αγοραφοβία. Παρόλα αυτά, όμως, μία ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Κάνσας και της Οξφόρδης είναι πεπεισμένη ότι η μακροζωία βρίσκεται στην τέχνη του να χαλαρώνεις απόλυτα χωρίς άγχος, τρεξίματα και βαριές σκέψεις.

Το να σκίζεται κάποιος στις μέρες στο γυμναστήριο είναι και της μόδας αλλά είναι και θέμα υγείας. Αν καταφέρνεις και γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση μπράβο σου. Αν, όμως, προτιμάς να τεμπελιάζεις, τότε και πάλι μη νιώθεις τύψεις γι’ αυτό. Η εντατική γυμναστική και τα τέλεια σώματα δεν είναι για όλους και ίσως ακόμη να μην έχεις βρει αυτό που σε γεμίζει πραγματικά και σίγουρα δεν είναι οι απανωτές φωτογραφίες στο Instagram από το γυμνασμένο σου σώμα ή την ώρα που ιδρώνεις στο γυμναστήριο.

Και αφού το λένε και οι επιστήμονες, άσε τα μαλλιά σου κάτω, βάλε τα πόδια σου ψηλά και χαλάρωσε. H ομάδα των ερευνητών, ανάλυσε σε απολιθώματα που χρονολογούνται πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα, το μεταβολισμό 300 διαφορετικών ειδών, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που θα χρειαζόταν για να επιβιώσουν από μέρα σε μέρα. Κοιτώντας μόνο αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα είδη που χρειάζονταν περισσότερη ενέργεια για να επιβιώσουν ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν γρήγορα, ενώ τα είδη των οποίων η ενεργειακή στάθμη παρέμεινε χαμηλή ήταν πιο πιθανό να ζήσουν πολλά χρόνια.

Advertisment

Η έρευνα αυτή φυσικά δεν έρχεται σε καμία περίπτωση να μηδενίσει τον ενεργό τρόπο ζωής και την εκγύμναση. Αντίθετα, μιλάει για το μέτρο. Η υπερβολικά έντονη ζωή και η υπερπροσπάθεια καθώς και το άγχος της καθημερινότητας να τρέξεις εκατό πράγματα και να τα κάνεις όλα σωστά, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Ο οργανισμός χρειάζεται να μπαίνει και σε παύση, χρειάζεται ξεκούραση και όχι μόνο την περίοδο των διακοπών. Οι ειδικοί λένε ότι το σώμα χρειάζεται 30-40 λεπτά την ημέρα άσκησης για να είναι υγιές. Η υπερβολική άσκηση και πίεση προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα; Να ακούς το σώμα σου και να το υπακούς. Να μην το πιέζεις υπερβολικά στην άσκηση, τη δουλειά ή τη διασκέδαση. Αν νιώθεις ότι θες να περάσεις το Σαββατοκύριακό σου αράζοντας στο σπίτι, να το κάνεις χωρίς να δίνεις εξηγήσεις. Και αν μισείς γενικά τη γυμναστική να βρεις αυτό το είδος που σε γεμίζει περισσότερο. Για την ώρα, χαλάρωσε και αύριο πάλι μέρα είναι!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση