Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η πνευμονία είναι υπεύθυνη για περίπου 51.811 θανάτους ετησίως με κύρια θύματα ενήλικες άνω των 65 ετών. Τι είναι ακριβώς όμως η βρογχοπνευμονία; Οι βρόγχοι είναι μεγάλοι αναπνευστικοί σωλήνες που συνδέουν την τραχεία με τους πνεύμονες. Αυτοί οι βρόγχοι στη συνέχεια χωρίζονται σε πολλούς μικρούς αναπνευστικούς σωλήνες που είναι γνωστοί ως βρογχίδια και διαμορφώνουν τους πνεύμονες.
Στο τέλος των βρογχιδίων βρίσκονται μικροί σάκοι με αέρα που ονομάζονται κυψελίδες, όπου συντελείται η ανταλλαγή οξυγόνου από τους πνεύμονες με το διοξείδιο του άνθρακα από το κυκλοφορικό σύστημα. Η πνευμονία προκαλεί φλεγμονές στους πνεύμονες και γεμίζει τα κυψελίδια με υγρό. Αυτό το υγρό βλάπτει τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων, παράγοντας μια σειρά αναπνευστικών προβλημάτων.
Advertisment
Η βρογχοπνευμονία είναι μια μορφή πνευμονίας που επηρεάζει τόσο τα κυψελίδια στους πνεύμονες, όσο και τους βρόγχους. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Αυτή η πάθηση είναι ο πιο κοινός τύπος πνευμονίας στα παιδιά και η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη σε ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της βρογχοπνευμονίας ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Το πιθανότερο είναι να εμφανίζονται σοβαρότερα σε εκείνους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ήδη ασθενείς. Μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Πυρετό
Advertisment
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Στηθάγχη, που επιδεινώνεται με την αναπνοή
– Βήχα με φλέγμα
– Εφίδρωση
– Ρίγη
– Μυϊκό πόνο
– Έλλειψη ενέργειας – κόπωση
– Έλλειψη όρεξης
– Πονοκέφαλος
– Σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
– Ζάλη
– Ναυτία και εμετός
– Βήχα με αίμα
Διαβάστε επίσης: Σπιτικό σιρόπι για να απαλλαγείτε από τη βλέννα στους πνεύμονες και Αλατοθεραπεία για τους πνεύμονές σας
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Η πιο συνηθισμένη αιτία της βρογχοπνευμονίας είναι η βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού από βακτήρια όπως ο Streptococcus pneumonia και το Haemophilus influenza τύπου β. Οι λοιμώξεις από μύκητες και ιούς επίσης μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία. Τα βλαβερά μικρόβια εισέρχονται στους βρόγχους και στα κυψελίδια και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται σε αυτά τα μικρόβια, προκαλώντας φλεγμονές. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται από αυτή τη φλεγμονή. Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη βρογχοπνευμονίας περιλαμβάνουν:
– Μικρή ηλικία (κάτω των 2 ετών)
– Μεγάλη ηλικία (65 ετών και άνω)
– Κάπνισμα ή υπερβολική χρήση αλκοόλ
– Πρόσφατη αναπνευστική λοίμωξη, όπως κρυολόγημα ή γρίπη
– Χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα και κυστική ίνωση
– Άλλες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια
– Παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως HIV
– Χρήση δυνατών φαρμάκων ή μεταμόσχευση οργάνου
– Πρόσφατο χειρουργείο ή τραύμα
Επιπλοκές
Η βρογχοπνευμονία, αν δεν αντιμετωπιστεί ή αν είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, ειδικά σε μικρά παιδιά ή σε ηλικιωμένους. Επειδή επιδρά στην αναπνοή μας, η πάθηση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Οι επιπλοκές της βρογχοπνευμονίας περιλαμβάνουν:
– Αναπνευστική ανεπάρκεια: Αυτό συμβαίνει όταν η απαραίτητη ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες δεν ολοκληρώνεται. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσουν.
– Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας: Είναι πιο σοβαρή από την ανεπάρκεια και απειλητική για τη ζωή.
– Σήψη: Συμβαίνει όταν η λοίμωξη προκαλεί υπερβολική ανοσοποιητική απόκριση που βλάπτει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Η σηψαιμία μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια και είναι απειλητική για τη ζωή.
– Πνευμονικό απόστημα: Είναι σάκοι γεμάτοι πύον που δημιουργούνται μέσα στους πνεύμονες.
Θεραπεία
Η θεραπεία για τη βρογχοπνευμονία εξαρτάται από το είδος της λοίμωξης και τη σοβαρότητα. Οι ασθενείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας αναρρώνουν συνήθως μέσα σε 1 – 3 εβδομάδες.
Είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε την ήπια μορφή της στο σπίτι μέσω φαρμάκων και ξεκούρασης. Αλλά, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις της απαιτούν νοσηλεία. Οι γιατροί χρησιμοποιούν δυνατά αντιβιοτικά. Όμως αυτά δεν λειτουργούν σε ιούς. Γι’ αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιική αγωγή. Για να αναρρώσουμε πλήρως από την βρογχοπνευμονία χρειαζόμαστε:
– Πολύ ξεκούραση
– Πολλά υγρά που θα βοηθήσουν στη διάλυση του φλέγματος και στη μείωση της δυσφορίας κατά το βήχα
– Και τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010066/
https://www.cdc.gov/nchs/fastats/pneumonia.htm
https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/diagnosing-and-treating.html
[/toggle]