, , ,

Η πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση της μυωπίας στα παιδιά

O λιγότερος χρόνος που αφιερώνεται στην ύπαιθρο και ο περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες στο σπίτι συνδέεται με αυτό το φαινόμενο.

Η πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση της μυωπίας στα παιδιά

Περισσότερα παιδιά πιθανώς να έχουν αναπτύξει μυωπία ως απροσδόκητη παρενέργεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια ανάλυση των δεδομένων οφθαλμολογικών εξετάσεων από σχεδόν 2.000 παιδιά σχολικής ηλικίας του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε ότι το ποσοστό μυωπίας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό που είχε βρεθεί σε μια προ της πανδημίας μελέτη σε παιδιά της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις συνέπειες που έχει αυτό το πρωτοφανές επίπεδο καραντίνας στη σωματική και ψυχική υγεία, δεν είναι αρχικά προφανές ότι η οπτική ανάπτυξη των παιδιών είναι μία από αυτές», δήλωσε ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Jason C.S. Yam, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Advertisment

«Η μελέτη μας έδειξε ότι ο λιγότερος χρόνος που αφιερώνεται στην ύπαιθρο και ο περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στην οθόνη, συνδέεται με ταχύτερη εξέλιξη της μυωπίας», δήλωσε ο Yam. Αν και η μυωπία μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα κατάσταση, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη άλλων οφθαλμικών επιπλοκών και να αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας όρασης αργότερα στη ζωή τους.

Για να διερευνήσουν αν η πανδημία μπορεί να επηρέασε τα μάτια των παιδιών, ο Yam και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν 709 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020 επί 7,89 μήνες κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα από μια ομάδα 1.084 παιδιών της ίδιας ηλικίας που είχαν μελετηθεί πριν από την εμφάνιση του Covid.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ετήσια εμφάνιση της μυωπίας ήταν 26,98%, υπερδιπλάσια από την ετήσια εμφάνιση του 11,63% στην ομάδα πριν από την πανδημία. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο μεταβαλλόταν το αξονικό μήκος – μετρούμενο από τον κερατοειδή χιτώνα έως το πίσω μέρος του ματιού – με την πάροδο του χρόνου. Στα παιδιά με προοδευτική μυωπία, το αξονικό μήκος αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έτσι ώστε αν το μάτι μπορούσε να εξεταστεί σε προφίλ θα φαινόταν περισσότερο μακρόστενο παρά κυκλικό. Η ετήσια εκτιμώμενη μεταβολή του αξονικού μήκους μεταξύ των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,45 χιλιοστά, σε σύγκριση με 0,28 στην ομάδα πριν από την πανδημία.

Advertisment

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης «σημαντικές αλλαγές» στον τρόπο ζωής των παιδιών κατά τη διάρκεια των περιορισμών του Covid: ο χρόνος παραμονής στην ύπαιθρο μειώθηκε κατά 68% και ο χρόνος παραμονής στην οθόνη αυξήθηκε κατά 2,8 φορές. Η αύξηση του χρόνου παραμονής στην ύπαιθρο έχει αποδειχθεί σταθερά από πολλαπλές μελέτες σε διάφορες χώρες ότι έχει προστατευτικό ρόλο έναντι της ανάπτυξης μυωπίας και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των διεθνών συστάσεων για στρατηγικές ελέγχου της μυωπίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία από τη μία δεν μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την αιτία και από την άλλη, έχει συμπεριληφθεί έρευνα βάσει ερωτηματολογίου, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να βασίζονται στις εκτιμήσεις αυτών που απαντούν, επομένως ίσως να μην είναι απόλυτα αξιόπιστες. Σε αυτούς τους περιορισμούς της μελέτης, αναφέρονται και οι ίδιοι οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα μπορεί να διαφοροποιούνται σε άλλες περιοχές, όπου τα μέτρα δημόσιας υγείας να είναι διαφορετικά.

Πηγή:

www.nbcnews.com/health/kids-health/covid-pandemic-linked-increased-nearsightedness-kids

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση