,

10 χαρακτηριστικά που μαρτυρούν ότι το εργασιακό μας περιβάλλον είναι τοξικό

Το εργασιακό μας περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας, αφού περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας σε αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται να

10 χαρακτηριστικά που μαρτυρούν ότι το εργασιακό μας περιβάλλον είναι τοξικό

Το εργασιακό μας περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας, αφού περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας σε αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και άνετοι εκεί που εργαζόμαστε. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται να αναρωτηθούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τοξικά του χαρακτηριστικά.

10 χαρακτηριστικά που μαρτυρούν ότι το εργασιακό μας περιβάλλον είναι τοξικό

1. Ο φόρτος εργασίας είναι μη ρεαλιστικός

Αν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε την εργασία σας μέσα στη μέρα και στην εβδομάδα, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, αντιμετωπίζετε μη ρεαλιστικό φόρτο εργασίας στο τοξικό σας εργασιακό περιβάλλον. Αυτό προφανώς προκαλεί υψηλά ποσοστά άγχους και καταθλιπτικών συναισθημάτων. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι υψηλό επίπεδο απουσιών, η επαγγελματική εξουθένωση και η κακή διάθεση.

Advertisment

2. Αναμένεται ότι θα εργαστούμε πέραν του 8ώρου

Αν οι υπερωρίες δεν περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη θέση, κανείς δεν μπορεί να σας πει να μείνετε αργά ή να έρθετε νωρίτερα, αν δεν θέλετε εσείς να το κάνετε. Αυτή η κακή συνήθεια των εργοδοτών όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά μειώνει και την παραγωγικότητα. Εδώ χρειάζεται υπεύθυνη αυτοφροντίδα. Κάντε διαλείμματα, κλείστε το κινητό σας μετά την εργασία και φύγετε την ώρα που έχετε συμφωνήσει.

3. Νιώθουμε συνεχώς άγχος κατά τη διάρκεια της μέρας

Το άγχος μπορεί να πηγάζει από διάφορα πράγματα εκτός εργασίας, αλλά ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί σίγουρα να πυροδοτήσει ανθυγιεινά επίπεδα στρες και ανησυχίας. Έχετε στομαχόπονους ή νιώθετε ένταση στο σώμα σας συνεχώς; Χάνετε την όρεξή σας; Ίσως το σώμα σας να σας προειδοποιεί ότι το μυαλό σας παλεύει με το στρες.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγένεια στο εργασιακό σας περιβάλλον και Εργασιακό στρες και συναισθηματική ασυμφωνία

Advertisment

4. Υπάρχει bullying και παρενόχληση

Άσχημοι χαρακτηρισμοί, ξεσπάσματα οργής, ρατσισμός, καταπιεστικά στάνταρ ως προς τη συμπεριφορά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας κάνουν εχθρούς του εργασιακού μας περιβάλλον αφού αποτελούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, ζητήστε βοήθεια από το τμήμα ανθρώπινων πόρων ή από τον εργοδότη. Αν δεν βρείτε ανταπόκριση, αναζητήστε νομική βοήθεια και αποχωρήστε ει δυνατόν.

5. Οι συνάδελφοι κάνουν συνεχώς αρνητικά σχόλια για τους άλλους

Το κουτσομπολιό είναι τοξικό παντού, αλλά δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό στο εργασιακό περιβάλλον. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει στο να συμφωνούμε χωρίς να το θέλουμε και στον φόβο διαφωνίας, αλλά και στη συγκάλυψη άδικων καταστάσεων. Προσπαθήστε αρχικά να καλλιεργήσετε ένα θετικό κλίμα, όντας ευγενικοί.

6. Πιεζόμαστε να γευματίζουμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους

Το να μας προσκαλούν να τρώμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους είναι μια όμορφη κίνηση – εκτός κι αν η πρόσκληση συνοδεύεται από έντονο πείραγμα και προσβολές σε περίπτωση που έχετε άλλα σχέδια. Μη φοβάστε να δηλώσετε με σοβαρότητα πως δεν θέλετε να φάτε ή πως προτιμάτε να μείνετε μόνοι για να ξεκουραστείτε, όσο γευματίζετε.

7. Ο εργοδότης ή οι συνάδελφοί σας έχουν ανήθικες συμπεριφορές

Τα παράπονα και η γκρίνια είναι συνηθισμένες συμπεριφορές στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά αν οι ακραίες αρνητικές αλληλεπιδράσεις είναι πιο συνηθισμένες από τις θετικές, τότε το εργασιακό περιβάλλον αρχίζει να μας φθείρει συναισθηματικά. Οι συνεχείς δικαιολογίες, οι κατηγορίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εργοδότη δημιουργούν αυτομάτως ένα πολύ τοξικό περιβάλλον.

8. Η οικογένεια ή οι φίλοι παρατηρούν τη διαφορά

Αν οι φίλοι και η οικογένεια παρατηρούν αλλαγές στη διάθεσή σας απ’ όταν ξεκινήσατε να εργάζεστε ή απ’ όταν κι εσείς αρχίσατε να βλέπετε το τοξικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας. Ορισμένες φορές, οι επιδράσεις του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να είναι πιο εμφανές στους άλλους απ’ ότι σε εσάς τους ίδιους. Μπορεί να είμαστε αμυντικοί στην αρχή, αλλά χρειάζεται να δεχτούμε τη στήριξή τους για τη διαχείριση του εργασιακού στρες.

9. Νιώθουμε ότι μπορεί να απολυθούμε οποιαδήποτε στιγμή

Ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, υψηλό ποσοστό απολύσεων και συνεχείς αλλαγές, κάτι που προκαλεί στρες και φόβο στους εργαζόμενους. Αυτό φυσικά δεν είναι υγιές. Άλλωστε, ο συνεχής φόβος μειώνει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον εργοδότη τους.

10. Η εργασία συνεχίζεται και μετά το γραφείο ή την επιχείρηση

Τα λάπτοπ που μεταφέρουμε μαζί μας και τα κινητά που κουβαλάμε συνεχώς στις τσέπες μας όλη την εβδομάδα είναι παγίδες ως προς αυτό το χαρακτηριστικό. Απαιτείται συχνά να απαντάμε και να εργαζόμαστε εκτάκτως πέραν του 8ώρου, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στο κρεβάτι μας. Όμως αυτό το χαρακτηριστικό έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει μακροπρόθεσμα τόσο τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, όσο και την οικογενειακή και προσωπική μας ζωή, την οποία βλέπουμε σιγά σιγά να απομακρύνεται. Αν θέσουμε όρια στο πότε εργαζόμαστε και πότε ξεκουραζόμαστε, τότε θα είμαστε πιο παραγωγικοί και πιο ισορροπημένοι ψυχικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση