Τοξικός. Με τον όρο τοξικός περιγράφεται ο επιβλαβής για τη σωματική και ψυχο-συναισθηματική υγεία ενός ατόμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι δύσκολα αναγνωρίζουμε μία τοξική σχέση. Δύσκολα αποδεχόμαστε ότι συμβαίνει σε εμάς και ακόμα πιο δύσκολα μπορούμε να φύγουμε από αυτήν.
Ίσως γιατί θέλουμε να τη σώσουμε. Ίσως γιατί τοξικός στη ζωή μας είναι ο σύντροφός μας, ο φίλος μας, η μητέρα μας ή ο πατέρας μας. Και δεν μπορούμε εύκολα να το αποδεχτούμε αυτό.
Advertisment
Πώς συμπεριφέρεται όμως ένας τοξικός άνθρωπος;
– Συνήθως αναζητάει την προσοχή και μιλάει για το Εγώ του.
– Εστιάζει στα δικά του θέλω.
– Ασκεί μόνιμα κριτική και δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μιας κατάστασης.
Advertisment
– Είναι απαιτητικός και προσπαθεί να χειριστεί τους άλλους.
Διαβάστε επίσης: 4 συνήθειες που δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι τοξικές για τη σχέση μας και 11 στοιχεία που μαρτυρούν ότι είστε θύμα κακοποίησης ενός ναρκισσιστή
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς;
– Η διακοπή μιας τοξικής σχέσης πρέπει να είναι μια απόφαση αλλαγής. Είναι η μέρα που αποφασίζουμε ότι κουραστήκαμε να παλεύουμε με το σκοτάδι.
– Πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τον άλλον.
– Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια στον άλλον και να διεκδικήσουμε τα δικά μας θέλω.
– Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Συχνά στις τοξικές σχέσεις μαθαίνουμε να υποχωρούμε τόσο πολύ που χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας.
– Να σταματήσουμε να περιμένουμε αυτόν που δεν θα μας πάρει ποτέ τηλέφωνο και να διεκδικήσουμε εκείνον που θα θέλει να μας αφιερώσει χρόνο από τη ζωή του. Διεκδικούμε αυτό που πιστεύουμε πάντα ότι αξίζουμε.
Και αν δεν μπορείς μόνος σου, μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Οι σύμμαχοι είναι δώρο στη ζωή μας.
Photo: Author/Depositphotos
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»
- Αν δεν λάβεις απάντηση… είναι μία απάντηση - 2 Απριλίου 2024
- Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση; - 15 Φεβρουαρίου 2024
- Γίνε φίλος με τον εαυτό σου και μίλα του όπως θα ήθελες να σου μιλάνε… - 30 Δεκεμβρίου 2023