, ,

Αντοχή στα αντιβιοτικά: Πρωτοποριακή έρευνα προσφέρει λύση

Όταν μία επιστημονική ομάδα από το τμήμα Ιατρικής σε Πανεπιστήμιο στο Cleveland, χορήγησε σε εργαστηριακά ποντίκια συγκεκριμένα μικρά μόρια που εμποδίζουν τα βακτήρια να

Αντοχή στα αντιβιοτικά: Πρωτοποριακή έρευνα προσφέρει λύση

Όταν μία επιστημονική ομάδα από το τμήμα Ιατρικής σε Πανεπιστήμιο στο Cleveland, χορήγησε σε εργαστηριακά ποντίκια συγκεκριμένα μικρά μόρια που εμποδίζουν τα βακτήρια να παράγουν τοξίνες, όλα τα ζώα επέζησαν από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, σε σύγκριση με εκείνα στα οποία δεν είχαν χορηγηθεί τα μόρια.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή αν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου. Η έρευνα, που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Scientific Reports, επίσης υποδεικνύει ότι αυτά τα μικρά μόρια αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν και τα δύο είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μολυσματικών βακτηρίων σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν μόνο αντιβιοτικά.

Advertisment

Για τους σχετικά υγιείς ασθενείς, όπως σε αθλητές που πάσχουν από τέτοιο είδος σταφυλόκοκκου, αυτά τα μόρια μπορεί να αποδειχτούν αρκετά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Όσοι έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο συνδυασμός των μικρών μορίων με μικρή δόση αντιβιοτικών πιθανότατα να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Παγκόσμια κρίση αντιμικροβιακής αντοχής

Μία παγκόσμια μελέτη που έληξε το 2016 υπολόγισε ότι 10.000.000 ζωές ανά έτος μπορεί να κινδυνεύσουν εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής της αντιμικροβιακής αντοχής. Δηλώνει πως αν τα αντιβιοτικά αποδειχθούν αναποτελεσματικά, τότε πολλά είδη χειρουργείων και θεραπειών θα καταστούν πολύ επικίνδυνα. Η αντοχή στα αντιβιοτικά αναπτύσσεται επειδή κάθε φορά που κάποιος τα χρησιμοποιεί, ένας μικρός αριθμός μικροβίων επιβιώνει λόγω της φυσικής του αντοχής στα φάρμακα.

Τελικά, η αντοχή εξαπλώνεται, όχι μόνο επειδή τα μικρόβια με φυσική αντοχή πολλαπλασιάζονται, αλλά επίσης επειδή μοιράζονται την αντοχή αυτή με άλλα. Η κατάσταση έχει τώρα εξελιχθεί σε βαθμό που δεν υπάρχουν πια αποτελεσματικά αντιβιοτικά που να αντιμετωπίζουν ορισμένες λοιμώξεις.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 9 λόγοι για να το σκεφτείτε δύο φορές πριν πάρετε αντιβιοτικά

Μικρά μόρια με μεγάλη επίδραση

Τα μικρά μόρια που η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μπορούν να προσδεθούν από μόνα τους σε πρωτεΐνες, οι οποίες παράγουν τοξίνες, σε βακτήρια που ανήκουν στο είδος Gram θετικά. Το είδος αυτό περιλαμβάνει το Staphylococcus aureus, το βακτήριο πίσω από τον σταφυλόκοκκο. Το αποτέλεσμα είναι η παρεμπόδιση αυτών των βακτηρίων από το να παράγουν τοξίνες που εξολοθρεύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης κάποια προκαταρκτικά τεστ που έδειχναν ότι τα μικρά μόρια είχαν παρόμοια επίδραση και σε άλλα είδη βακτηρίων. Ένα από αυτά είναι γνωστό πως προκαλεί λοιμώξεις του καθετήρα και άλλη μία που προκαλεί στρεπτόκοκκο.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν αποτελεσματικότητα ευρείας κλίμακας κατά παθογόνων μικροοργανισμών. Η ομάδα βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας προετοιμασίας για τη διάθεση των μικρών μορίων σε μορφή φαρμάκου, ώστε να δοκιμαστούν σε ανθρώπους. Ίσως αυτό να μπορέσει να μας παρέχει μια έστω προσωρινή λύση στην παγκόσμια απειλή της αντιβιοτικής αντίστασης.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-018-32829-w

https://amr-review.org/sites/default/files/160518_Final%20paper_with%20cover.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση