Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πρώτη περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα στις νέες γενιές, γεγονός που μπορεί να είναι προάγγελος άλλων ζητημάτων. Όσα

Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πρώτη περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα στις νέες γενιές, γεγονός που μπορεί να είναι προάγγελος άλλων ζητημάτων.

Όσα ακολουθούν βασίζονται σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, σε δείγμα 71.341 γυναικών οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ του 1950 και του 2007. Περιλάμβανε εκπροσώπους όλων των φυλών, που χωρίστηκαν σε πέντε γκρουπ βάσει γενιάς. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Apple Women’s Health Study, που αναπτύχθηκε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) και την Apple. Εφαρμογή της τελευταίας χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή δεδομένων παρακολούθησης της περιόδου.

Advertisment

Φάνηκε πως τον τελευταίο μισό αιώνα μειώνεται διαρκώς η ηλικία στην οποία τα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο, ενώ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βιώσουν τακτικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα:

  • Τα μέλη της μεγαλύτερης γενιάς, δηλαδή οι γεννημένες από το 1950 έως το 1969, είχαν την εμμηναρχή τους κατά μέσο όρο στα 12,5 έτη.
  • Η νεότερη γενιά, που γεννήθηκε από το 2000 έως το 2005, είχε εμμηναρχή στα 11,9 έτη.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό των κοριτσιών που αρχίζουν να έχουν περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών ή και πολύ πρώιμα, πριν από τα 9 έτη, ήταν υψηλότερο στην ομάδα του τελευταίου ηλικιακού γκρουπ, συγκριτικά με το πρώτο.

Advertisment

Ως αιτίες αυτών των τάσεων αναφέρθηκαν το υψηλότερο σωματικό βάρος και οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών, που είναι πιο έντονες μεταξύ εθνικών και φυλετικών ομάδων. Στους παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη της εφηβείας συγκαταλέγεται η παιδική παχυσαρκία, η κακή διατροφή –συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης ζαχαρούχων τροφών–, το άγχος και η δυσμενής παιδική ηλικία.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές σημείωσαν πως οι τάσεις αυτές υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο για μεταγενέστερες δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε ανισότητες.

Όπως δήλωσε η Zifan Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο TH Chan School of Public Health του Ηarvard, «το εύρημα μας είναι σημαντικό, επειδή η πρώιμη εμμηναρχή και οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να σηματοδοτήσουν σωματικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα αργότερα στη ζωή».

Οι ακανόνιστοι κύκλοι είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ανησυχίες για την υγεία, με πιο χαρακτηριστικές τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις μεταβολικές ασθένειες (π.χ. διαβήτης) και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Όσα αναφέρει η τελευταία μελέτη είναι συνεπή με προηγούμενες σχετικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας 50χρονης μελέτης αναφορικά με την ηλικία της πρώτης περιόδου μεταξύ λευκών και μαύρων γυναικών, μέσω της βάσης δεδομένων της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν και σε αυτό που αποκάλεσαν ως ένα νέο «ζωτικό σημάδι»: τον χρόνο μεταξύ της πρώτης περιόδου και των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βιώσουν την κανονικότητα», σχολίασε η Wang. «Αυτό είναι επίσης πολύ ανησυχητικό, επειδή οι ακανόνιστοι κύκλοι είναι ένας σημαντικός δείκτης δυσμενών συμβάντων υγείας αργότερα στη ζωή. Είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία. Πρέπει να παρέχουμε πιο έγκαιρες συμβουλές και παρεμβάσεις για τους ακανόνιστους κύκλους μεταξύ παιδιών και εφήβων».

Με πληροφορίες από ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση