, , ,

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να «επισκιάσουν» τον κληρονομικό παράγοντα;

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μία απόφραξη εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Το κληρονομικό προφίλ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να «επισκιάσουν» τον κληρονομικό παράγοντα;

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μία απόφραξη εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Το κληρονομικό προφίλ και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά τι είναι πιο σημαντικό; Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει μια σειρά τροποποιήσιμων και μη τροποποιήσιμων παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό, από τη μία πλευρά, μπορεί να έχουμε προδιάθεση σε τέτοια καρδιαγγειακά προβλήματα λόγω του κληρονομικού προφίλ. Από την άλλη όμως, πολυάριθμοι παράγοντες του τρόπου ζωής – όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η διατροφή – επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisment

Αλλά ποιοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί και σε ποιο επίπεδο μπορούμε να αποφύγουμε το εγκεφαλικό; Τώρα μπορούμε να πάρουμε απάντηση σε αυτή την ερώτηση, χάρη σε μια νέα έρευνα με ειδικούς από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού κύρους (Σουηδία, Γερμανία Αγγλία).

Ποιος παράγοντας είναι σημαντικότερος;

Οι ερευνητές ανέλυσαν γονιδιακές πληροφορίες από 306.473 συμμετέχοντες από την Αγγλία. Η ηλικία κυμαινόταν ανάμεσα στα 40-73 έτη, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Οι ερευνητές εξέτασαν 90 παραλλαγές γονιδίων που φαίνεται να σχετίζονται με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, καθόρισαν αν ο κάθε συμμετέχοντας ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσα από τέσσερις παράγοντες:

– Αν κάπνιζαν ή όχι

Advertisment

– Αν κατανάλωναν ψάρια, φρούτα και λαχανικά

– Αν είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30

– Αν ασκούνταν σε συχνή βάση

Μετά από 7 χρόνια, συνέλεξαν καταγραφές από νοσοκομεία ή θανάτους για να ερευνήσουν το ποσοστό εμφράγματος. Συνολικά, συμπέραναν ότι υπό όρους τόσο κληρονομικούς, όσο και τρόπου ζωής, οι άνδρες έτειναν να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε εγκεφαλικά σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα: Πρωτοποριακή μελέτη δείχνει ικανή τη θεραπεία από εγκεφαλικό επεισόδιο με επέμβαση στα γονίδια του εγκεφάλου και Η αισιοδοξία αποτρέπει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό

Επιπλέον, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 35% υψηλότερος σε άτομα με υψηλά επίπεδα κληρονομικότητας σε αντίθεση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα προδιάθεσης, ασχέτως των επιλογών στον τρόπο ζωής τους. Ταυτόχρονα, όσοι ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή ζωή είχαν 66% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε αντίθεση με όσους έκαναν υγιεινές επιλογές. Η αύξηση ήταν η ίδια και για τις κατηγορίες που είχαν κληρονομική προδιάθεση.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες τρόπου ζωής

Οι σημαντικότεροι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού φάνηκε να είναι η συνήθεια του καπνίσματος και το αν ήταν ή όχι υπέρβαροι. Τέλος, όσοι παρουσίαζαν και κληρονομική προδιάθεση, αλλά ακολουθούσαν και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4168

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση