, ,

Έλληνας ερευνητής βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στη θεραπεία του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών

Έλληνας καθηγητής έλαβε μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για τη συνεισφορά του στις νευρολογικές επιστήμες, και πιο συγκεκριμένα στο Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών. Ο Δρ. Γεώργιος

Έλληνας ερευνητής βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στη θεραπεία του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών

Έλληνας καθηγητής έλαβε μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για τη συνεισφορά του στις νευρολογικές επιστήμες, και πιο συγκεκριμένα στο Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών. Ο Δρ. Γεώργιος Σακκάς είναι επίκουρος καθηγητής στην Κλινική Εργοφυσιολογία και ειδικός σε θέματα αποκατάστασης ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Επίσης, κατέχει θέση επισκέπτη καθηγητή στο Plymouth Marjon University της Μ. Βρετανίας και ασχολείται με το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών ΣΑΠ (Restless Legs Syndrome, RLS) εδώ και 15 χρόνια με αμείωτο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και υπάρχει πληθώρα δημοσιευμένου επιστημονικού έργου από τον ίδιο και έχει μάλιστα συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά συμβούλια και επιτροπές.

Advertisment

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ή ΣΑΠ, είναι μια νευρολογικής φύσεως πάθηση, κατά την οποία κάποιος νιώθει την ανάγκη να κινεί τα πόδια του. Συχνά, συγκρίνεται με τη βαθιά ανάγκη της έντονης φαγούρας, όπου αν δεν «ξυθούμε», δεν ικανοποιούμαστε. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται κατά την ακινησία, έτσι εντείνονται συνήθως το βράδυ και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και συνεπώς υπνηλία την επόμενη μέρα. Υπολογίζεται ότι το 5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ΣΑΠ, ενώ μόνο στο 0,5% γίνεται σωστή διάγνωση και χορηγείται σωστή αγωγή.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (European Federation of Neurological Associations – EFNA) βραβεύει τον Δρ. Σακκά για την ερευνητική του συνεισφορά στην κατανόηση και θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, είναι μέλος ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ασθένειες του Εγκεφάλου (European Brain Council – EBC) και υπεύθυνος για το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών, που είναι μια από τις 9 ασθένειες του εγκεφάλου (Σχιζοφρένεια, Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, Πάρκινσον, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Εγκεφαλικά Επεισόδια, Υδροκεφαλία Κανονικής Πίεσης, Κεφαλαλγίες, Επιληψία, Αλτσχάιμερ) που αναγνωρίστηκαν από το EBC ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος αναφέρει για τη δουλειά του πως: «Τα τελευταία χρόνια μέσω αυτού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (EBC) έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια για την κατανόηση και θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου που αποτελούν το 40% του συνολικού κόστους υγείας που δαπανάται στην Ευρώπη και φτάνει τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Advertisment

Και συνεχίζει λέγοντας: «Το 2016 ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια με στόχο να υπολογιστεί το κόστος τού να μη θεραπεύονται οι συγκεκριμένες ασθένειες, ώστε να δοθεί μια καλύτερη εικόνα για το πού πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες (ερευνητικές και σε επίπεδο νομοθετικό) για την υγεία. Η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε «Value of Treatment: Bridging the Early Diagnosis and Treatment Gap for Brain Disorders» (Η αξία της θεραπείας: γεφύρωση μεταξύ της πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικού κενού στις ασθένειες του εγκεφάλου) και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 με τη δημοσίευση και την παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία των Ευρωπαίων Επιτρόπων Υγείας. Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας μού έδειξαν ότι το μη θεραπευμένο ΣΑΠ είναι η 5η πιο ακριβή ασθένεια του εγκεφάλου συνολικά (μετά από την κατάθλιψη και την άνοια) και η 1η πιο ακριβή νευρολογική πάθηση, καθώς κοστίζει περίπου 50.000 ευρώ για κάθε ασθενή».

Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν πως η ασθένεια κοστίζει τελικά περισσότερο στα εθνικά συστήματα υγείας λόγω έλλειψης θεραπείας ή καθυστερημένης διάγνωσης σε σύγκριση με την αποτελεσματική και έγκαιρη θεραπεία. Η σημαντική συνεισφορά του Δρ. Σακκά για τη θεραπεία του ΣΑΠ συμπεριλαμβάνεται στις παγκόσμιες οδηγίες θεραπείας, ένα σημαντικό εγχειρίδιο για όλους τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Αυτό του το έργο αποτέλεσε βασική αιτία για να λάβει το πρώτο βραβείο καλύτερου Επαγγελματία Υγείας/Ερευνητή για το 2018. Η επίσημη τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο Fondation Universitaire των Βρυξελλών στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση