,

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τα 7 συχνότερα σημάδια εμφάνισής του

«Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί την ακατανίκητη τάση κίνησης των ποδιών. Καθώς συνήθως συμβαίνει στον ύπνο, θεωρείται

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τα 7 συχνότερα σημάδια εμφάνισής του

«Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί την ακατανίκητη τάση κίνησης των ποδιών. Καθώς συνήθως συμβαίνει στον ύπνο, θεωρείται επίσης και διαταραχή ύπνου» – WebMD

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ή ΣΑΠ, είναι μια νευρολογικής φύσεως πάθηση, κατά την οποία κάποιος νιώθει την ανάγκη να κινεί τα πόδια του. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάζεται από το σύνδρομο αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος δημογραφικός παράγοντας επικινδυνότητας, αν και εμφανίζεται ελαφρώς περισσότερο σε γυναίκες παρά σε άντρες. Όπως και με πολλές άλλες σύνθετες ιατρικές παθήσεις, το ΣΑΠ διαγιγνώσκεται λανθασμένα- ή ακόμα χειρότερα- αγνοείται πλήρως από τους γιατρούς. Τα ήπια συμπτώματα του συνδρόμου συχνά θεωρούνται μέρος της διαταραχής άγχους, κάτι που και πάλι είναι λάθος.

Advertisment

Αν και μια μειοψηφία των ασθενών με διαταραχή άγχους (ή κατάθλιψη) αναφέρει συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα του ΣΑΠ, η προτεινόμενη θεραπεία, που πολλές φορές περιλαμβάνει και αγχολυτικά χάπια, είναι εξωφρενικά λανθασμένη. Ειδικά αν αυτά τα φάρμακα μπορεί να γίνουν εθιστικά.

Η κατανόηση του πώς νιώθουμε έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα

Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων βοηθά, ακόμα και επισκιάζει, την άποψη ενός ειδικού που τελικά δεν είναι και τόσο ειδικός. Αν και οι γιατροί είναι συχνά επαρκώς μορφωμένοι και εκπαιδευμένοι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως όλα τα συμπτώματα που υπάρχουν στο σώμα και στον ψυχισμό σας. Οπότε είναι αναγκαίο να κάνετε δύο κινήσεις: 1) Καταγράψτε κάθε ένα σύμπτωμα που νιώθετε και 2) Εξηγήστε ξεκάθαρα (ξανά και ξανά) τι σας συμβαίνει. Με αυτές τις πληροφορίες, η συνεργασία σας με τον γιατρό θα είναι πιο αποτελεσματική.

Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στα επτά συχνότερα σημάδια εμφάνισης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Ευχόμαστε αυτές οι πληροφορίες να αποδειχτούν χρήσιμες και ωφέλιμες σε όσους αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση:

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Άκανθος πτέρνας και πέλματος. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

7 χαρακτηριστικά του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών

1. Μια ακατανίκητη ανάγκη να κινείτε τα πόδια σας

Από όλα τα συμπτώματα, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Αν και το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλούν μια νευρική κίνηση, κάποιος με ΣΑΠ συνεχώς κινεί τα πόδια του, για να ανακουφιστεί από την ενόχληση. Αν νιώθετε συνεχώς μια «αδάμαστη» επιθυμία να κινείτε τα πόδια σας, το πιο πιθανό είναι ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζετε διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τα 7 συχνότερα σημάδια εμφάνισής του

2. Στέρηση ύπνου

Η Molly McGarvey, 62 ετών, εξηγεί τη μάχη της με το σύμπτωμα αυτό του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών: «Για περίπου 5 χρόνια, δεν μπορούσα να κοιμηθώ αρκετά το βράδυ. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερα να εργάζομαι και να λειτουργώ κανονικά. Θα γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά, θα αποκοιμιόμουν στον καναπέ, θα πήγαινα στο κρεβάτι και ύστερα θα καθόμουν εκεί ξύπνια όλο το βράδυ».

3. Νευρικότητα και ευερεθιστότητα

Ο γάμος της Molly κατέληξε σε διαζύγιο λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών που αναδύθηκαν από το πρόβλημά της με το σύνδρομο. Τότε συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το χάος που αυτό το πρόβλημα είχε δημιουργήσει. Αφού επισκέφθηκε έναν ειδικό σε θέματα ύπνου, διαγνώστηκε με ΣΑΠ. Και αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματά της άρχισαν να βελτιώνονται: «Θυμάμαι ότι ξυπνούσα το επόμενο πρωί, έχοντας κοιμηθεί όλο το βράδυ και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όντως ξεκουράστηκα».

4. Σοβαρή πρωινή κόπωση

Η πρωινή κόπωση έρχεται συχνά ως άμεσο αποτέλεσμα της κακής ποιότητας ύπνου. Όταν μπορείτε να κοιμηθείτε μόνο για 1-2 ώρες το βράδυ, είναι αναπόφευκτη η κούραση που θα νιώθετε το επόμενο πρωί. Φυσικά, αυτή η αίσθηση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη σωστή λειτουργικότητα, ακόμα και στις πιο εύκολες δραστηριότητες. Και αυτό διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται την απαραίτητη ξεκούραση, για να επεξεργαστεί επαρκώς τις πληροφορίες του περιβάλλοντός του.

5. Προσπάθεια να ηρεμήσετε τα πόδια σας

Η Julie Vaughn, 49 ετών, επισκέφτηκε τρεις γιατρούς πριν τελικά της δοθεί η σωστή διάγνωση. Η τότε ασθενής διαισθανόταν ότι το ΣΑΠ σχετιζόταν με έναν τραυματισμό στη μέση της, όμως αυτό είχε αγνοηθεί. Στο τέλος, όμως ακούστηκε. «Αφού ένας νευρολόγος με άκουσε να παραπονιέμαι για το πρόβλημα στη μέση μου, αποφάσισε να κάνω μια αιματολογική εξέταση, η οποία εντόπισε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και σιδήρου: η πιο συχνή αιτία του ΣΑΠ».

6. Απελπισμένες προσπάθειες να αποκοιμηθείτε

Η Donna McLellan, φοβούμενη ότι θα κριθεί αρνητικά για την πάθησή σας, σιωπούσε για πάνω από 20 χρόνια. Πήρε ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές για χρόνια ημικρανία, κάτι που επιδείνωνε τα συμπτώματα του ΣΑΠ. Η ιστορία της μπορεί να σας αφυπνίσει.

«Τότε (μετά από μέρες αϋπνίες) σηκωνόμουν στις τρεις το πρωί, έκανα βόλτες με το ποδήλατο, ανεβοκατέβαινα τρέχοντας τις σκάλες ή περπατούσα στους δρόμους». Μετά την εξομολόγησή της, συμπέρανε ότι «ήταν ένα από τα πιο μοναχικά συναισθήματα του κόσμου, να σηκώνομαι στις τρεις το πρωί, προσπαθώντας μάταια να ηρεμήσω τα πόδια μου».

7. Διατάραξη του ύπνου του/της συντρόφου

Τα άτομα που έχουν σχέση, θα έχουν συχνά ακούσει το/τη σύντροφό τους να παραπονιέται ότι ο ύπνος τους ήταν και πάλι διακεκομμένος το προηγούμενο βράδυ. «Με κλώτσησες δύο φορές και έπρεπε να πάω στον καναπέ», είναι ένα από τα πολλά παράπονα που ακούει κάποιος με ΣΑΠ. Τέτοιοι επαναλαμβανόμενοι διάλογοι συχνά καταλήγουν σε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως χωρισμό.

Διαβάστε επίσης – Ουρικό οξύ και διατροφή: Οι απαγορευμένες τροφές και οι τροφές που το “ρίχνουν”

Αιτίες του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Τα 7 συχνότερα σημάδια εμφάνισής του

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια απόλυτη εξήγηση για το τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις του συγκεκριμένου συνδρόμου. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως τα μισά άτομο που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν και κάποιο άλλο μέλος στην οικογένειά τους που πάσχει από το ίδιο σύνδρομο.

Άλλες παθήσεις με τις οποίες συνδέεται το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Φάρμακα

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιψυχωσικά ή ακόμη και αντισταμινικά ενδέχεται να επιδεινώνουν την κατάσταση του συνδρόμου.

Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εγκυμονούσα εμφανίζει το σύνδρομο κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου αλλά μέσα στον έναν μήνα έπειτα από τον τοκετό τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Τρόπος ζωής

Υπάρχουν ενδείξεις που ενδέχεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου όπως για παράδειγμα η καφεΐνη ή το αλκοόλ.

 Χρόνιες ασθένειες

Η νόσος του Πάρκινσον, νεφρικές διαταραχές ή η ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως και εκείνα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών.

Θεραπεία για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Δεν υπάρχει αποκλειστική θεραπεία για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών ωστόσο πιο περιφερειακές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

  • Αποφυγή του αλκοόλ
  • Αποφυγή καπνού
  • Μασάζ ποδιών
  • Ζεστά λουτρά
  • Ζεστές κομπρέσες ή παγοκύστες στα πόδια σας

Μερικοί γιατροί, συστήνουν και κάποια φαρμακευτική αγωγή η οποία όμως δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού διότι κάποια φάρμακα μπορεί να λειτουργούν σε μερικούς ενώ τα ίδια μπορούν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα άλλων ασθενών.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Ντοπαμινεργικά φάρμακα
  • Οι βενζοδιαζεπίνες
  • Ναρκωτικά παυσίπονα
  • Αντιεπιληπτικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τρόπος ζωής

Δυστυχώς το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια δια βίου κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα ελεγχόμενες και μερικοί  άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα μέχρι και για χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην παραλείπετε να ενημερώνετε τακτικά τον γιατρό σας για την εξέλιξη του συνδρόμου. Σε οποιαδήποτε στιγμή ξεκινήσετε να αισθάνεστε αλλαγές αξίζει να ενημερώσετε άμεσα στον γιατρό σας καθώς μπορεί να σας προτείνει μια διαφορετική φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Η ψυχολογική υποστήριξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση του ασθενούς γι αυτό και συστήνεται αρκετά συχνά από τους ειδικούς οι ασθενείς να συνομιλούν με κάποιον ειδικό υγείας, με μια ομάδα στήριξης ή άτομα που πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο.

Είναι πραγματικά άδικο ότι τέτοιες ιατρικές παθήσεις που θεωρούνται «μη σοβαρές» μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αποτελεί μια πολύπλοκη πάθηση, η οποία επιτείνεται από διάφορα νευρολογικά, σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Με αυτό κατά νου, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου που ειδικεύεται σε διαταραχές ύπνου ή νευρολογικές παθήσεις.

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από την έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Η υγεία σας είναι σημαντική και το σώμα σας αξίζει το σεβασμό σας!

Πηγές:

HTTP://WWW.APA.ORG/TOPICS/SLEEP/WHY.ASPX

HTTP://WWW.HEALTH.COM/HEALTH/CONDITION-ARTICLE/0,,20191740,00.HTML

HTTP://WWW.HEALTHHYPE.COM/RESTLESS-LEG-SYNDROME-CONSTANT-URGE-TO-MOVE-LEGS.HTML

HTTP://WWW.WEBMD.COM/BRAIN/RESTLESS-LEGS-SYNDROME/RESTLESS-LEGS-SYNDROME-RLS#1

HTTP://WWW.WEBMD.COM/BRAIN/RESTLESS-LEGS-SYNDROME/RESTLESS-LEGS-SYNDROME-RLS#2

HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PMC/ARTICLES/PMC1936366/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση