, , , ,

Τα υψηλά επίπεδα στρες αποδυναμώνουν τη μνήμη

Το στρες – ειδικά όταν το βιώνουμε σε καθημερινή βάση – αφήνει τα σημάδια του στο νου και στο σώμα μας. Αυτό έχει τη

Τα υψηλά επίπεδα στρες αποδυναμώνουν τη μνήμη

Το στρες – ειδικά όταν το βιώνουμε σε καθημερινή βάση – αφήνει τα σημάδια του στο νου και στο σώμα μας. Αυτό έχει τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε ευερέθιστοι και συνεχώς κουρασμένοι και επηρεάζει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.

Το χρόνιο στρες αλληλεπιδρά με τα μοτίβα του ύπνου μας, την όρεξη και τη λίμπιντο και μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, που περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τις καρδειαγγειακές παθήσεις και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μία πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι ακόμα και τα μικρότερα επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ανθρώπου να εμφανίσει κάποια χρόνια πάθηση.

Advertisment

Πώς ακριβώς επιδρά το στρες στον εγκέφαλο υπό οργανικούς και γνωστικούς όρους; Ερευνητές από το Ιατρικό τμήμα του Harvard στη Βοστώνη εξερεύνησαν αυτές τις συσχετίσεις και οι απαντήσεις τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η ορμόνη του στρες επηρεάζει τη μνήμη

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες εργάστηκαν με συμμετέχοντες που είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη και καμία διάγνωση για άνοια. Σε αρχικό στάδιο, ζήτησαν από κάθε συμμετέχοντα να συμπληρώσει ένα ψυχολογικό τεστ. Αξιολόγησαν επίσης τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης του. Για το σκοπό της έρευνα, οι ίδιες ικανότητες εξετάστηκαν και μετά από περίπου 8 χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Κορτιζόλη: Ένας ύπουλος εχθρός. Τι μπορείτε να κάνετε και Πώς να καταπολεμήσουμε το στρες με όπλο μας την ενσυναίσθηση

Advertisment

Επιπλέον, στην αρχή της έρευνας, όλοι οι εθελοντές έδωσαν δείγμα αίματος. Η ομάδα το συνέλεξε το πρωί, μετά από περίοδο νηστείας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακριβή. Συγκεκριμένα, θέλησαν να μετρήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, της ορμόνης που απελευθερώνεται ως απόκριση στο στρες.

Αφού τα μέτρησαν, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε υψηλό, μεσαίο ή χαμηλό επίπεδο κορτιζόλης, όπου η μεσαία ομάδα αντιστοιχούσε στα κανονικά επίπεδα κορτιζόλης, 10.8 – 15.8 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα είχαν φτωχότερη μνήμη σε σύγκριση με την ομάδα που είχε κανονικά επίπεδα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η αποδυναμωμένη μνήμη ήταν παρούσα σε αυτά τα άτομα ακόμα και πριν τα εμφανή συμπτώματα της απώλειας μνήμης ξεκινήσουν.

Αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια ακόμα και αφού οι ερευνητές στάθμισαν σχετικούς παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το δείκτης μάζας σώματος. «Η κορτιζόλη επηρεάζει πολλές διαφορετικές λειτουργίες», σημειώνει ο Dr. Justin B. Echouffo-Tcheugui, βασικός συγγραφέας της έρευνας, «οπότε είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πώς τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής επηρεάζουν τον εγκέφαλο».

Είναι σημαντικό «να βρούμε τρόπους μείωσης του στρες»

Επιπροσθέτως, οι 2.018 συμμετέχοντες συμφώνησαν να κάνουν μαγνητική τομογραφία, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αξιολογήσουν τον βαθμό λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να επιβεβαιώσουν ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έτειναν να επηρεάζουν τον συνολικό βαθμό λειτουργίας του εγκεφάλου.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής κορτιζόλης, είχαν μέσο όρο συνολικής εγκεφαλικής δραστηριότητας 88.5% σε αντίθεση με το 88.7% που εμφάνισαν όσοι είχαν κανονικά επίπεδα κορτιζόλης. Όσο για τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση σε σχέση με τη μνήμη ή την εγκεφαλική λειτουργία.

Συμπερασματικά, η έρευνα εντόπισε απώλεια μνήμης και εγκεφαλική συρρίκνωση σε άτομα μέσης ηλικίας πριν τα συμπτώματα μάλιστα γίνουν εμφανή. Γι’ αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι μείωσης του στρες, όπως μέσω του επαρκούς ύπνου, της σωματικής άσκησης, των τεχνικών χαλάρωσης κλπ.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/aaon-sos101918.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση