,

Κύπρος: Δύο μαθητές έλαβαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA

Δύο 14χρονοι μαθητές από την Κύπρο έλαβαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που έφερε αποκλειστικά για την Κύπρο η NASA στο πλαίσιο του “NASA

Κύπρος: Δύο μαθητές έλαβαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA

Δύο 14χρονοι μαθητές από την Κύπρο έλαβαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που έφερε αποκλειστικά για την Κύπρο η NASA στο πλαίσιο του “NASA SpaceApps Challenge”, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία, με την παρουσία του επιστημονικού διευθυντή της NASA, Δρ Τζέιμς Γκριν, καθώς και κριτών που συνδέθηκαν ζωντανά από τις εγκαταστάσεις της NASA στις ΗΠΑ.

Οι Αθένα Βούργος και ο Σάββας Μιχαήλ Άγγελος Αγισηλάου ήταν οι δύο νικητές, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός, που είναι και αυτός που έφερε στην Κύπρο τον σημαντικό διαγωνισμό, έκαναν εμπεριστατωμένη δουλειά που άφησε τον κριτή της NASA κατενθουσιασμένο.

Advertisment

Η πρόκληση την οποία κλήθηκαν όλες οι ομάδες να επιλύσουν και να παρουσιάσουν μετά από μαραθώνια δουλειά ενός ολόκληρου Σαββατοκύριακου ήταν, με λίγα λόγια, να οραματιστούν και να παρουσιάσουν εντός δέκα λεπτών τη μελλοντική ιδανική δομή της κοινωνίας στις διαστημικές αποικίες. Η πρόκληση αυτή δόθηκε από τη NASA αποκλειστικά και μόνο στην Κύπρο και δεν δόθηκε σε καμία άλλη χώρα. Και αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς οι κριτές ανέφεραν πως το επίπεδο των μαθητών ήταν υψηλό.

Ο κ. Δανός και ο κριτής των ομάδων από τη NASA, συνδέθηκαν ζωντανά, ώστε ο τελευταίος να παρακολουθήσει και να βαθμολογήσει τις ομάδες. Και οι δύο είναι συμπρόεδροι στην επιτροπή αποικισμού της σελήνης του οργανισμού Moon Village Association για την εγκαθίδρυση βάσης στο φεγγάρι. Ο οργανισμός αυτός έχει έδρα του τη Βιέννη και ιδρύθηκε από επιστήμονες από όλο τον πλανήτη.

Η ομάδα που πήρε το πρώτο βραβείο θα έχει το προνόμιο να επισκεφθεί το Marshall Space Flight Center, όπου γίνεται η εκπαίδευση των αστροναυτών, ενώ ακόμη τρεις ομάδες θα επισκεφθούν το Rocket and Space Center. Όλες οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία για μια εβδομάδα να εκπαιδευτούν, όπως οι αστροναύτες πριν εκτοξευθούν στο διάστημα, δηλαδή σε εξομοιωτές και μηχανήματα προσομοίωσης της βαρύτητας κλπ.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση