, ,

Οιστρογόνα: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά τους στους άνδρες;

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιαφόροι του σώματος. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη λίμπιντο, στη διάθεση, στην υγεία, στη γονιμότητα και σε πολλές άλλες λειτουργίες. Υπάρχει

Οιστρογόνα: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά τους στους άνδρες;

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιαφόροι του σώματος. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη λίμπιντο, στη διάθεση, στην υγεία, στη γονιμότητα και σε πολλές άλλες λειτουργίες. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που θεωρεί ότι τα οιστρογόνα είναι «γυναικεία ορμόνη», αλλά αυτό δεν ισχύει. Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες την παράγουν. Αν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά, μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Μάλιστα υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν ή μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που το επιβεβαιώνουν.

Μύθοι για τα οιστρογόνα

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται με την ηλικία. Μία μελέτη του 2016 αναφέρει ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης μειώνονται κατά 0.4 – 2% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30. Σε ορισμένους άνδρες αυτή η μείωση προκαλεί κατάθλιψη, μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και χαμηλή ενέργεια. Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις τεστοστερόνης.

Advertisment

Ορισμένοι άνθρωποι επίσης ανησυχούν ότι τα πολλά οιστρογόνα ευθύνονται για τη χαμηλή τεστοστερόνη. Αυτός όμως είναι μύθος. Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη δεν αλληλοεξοντώνονται σε καμία περίπτωση. Τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας ορμόνες για την υγεία ενός άνδρα. Στηρίζουν τη λειτουργία σχεδόν κάθε περιοχής του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, αν τα επίπεδά τους είναι πολύ υψηλά, αυτό επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Μπορούν οι άνδρες να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων τους;

Πολλά site και διάφοροι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν δίαιτες που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, αλλά οι έρευνες που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα φυσικά οιστρογόνα που εντοπίζονται για παράδειγμα στα φυτά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της ορμόνης στον ανδρικό οργανισμό.

Ασχέτως ερευνών, αν έχετε στόχο να αλλάξετε τη διατροφή σας για να μειώσετε τα οιστρογόνα, χρειάζεται πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας. Και αυτό διότι ανάλογα με το ιστορικό μας, χρειάζεται να προσαρμόζουμε και τη διατροφή μας.

Advertisment

Τροφές που μειώνουν τα οιστρογόνα

Κάποιες έρευνες λοιπόν ισχυρίζονται ότι ορισμένες τροφές έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό μας. Όμως, αυτές οι έρευνες δεν είναι πλήρως έγκυρες και αξιόπιστες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι ακόλουθες τροφές μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων:

Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα που βασίζονται στη σόγια, όπως τα υποκατάστατα κρέατος είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα που εντοπίζονται στα φυτά ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Πρότερες έρευνες έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ακριβώς αυτά τα φυτοοιστρογόνα να αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι το αντίθετο. Τα φυτοοιστρογόνα είναι πιο αδύναμα από τα οιστρογόνα που παράγει ο οργανισμός μας. Όταν λοιπόν αυτά εισέρχονται στα κύτταρά μας, σπρώχνουν έξω τα δικά μας οιστρογόνα. Με αυτό τον τρόπο, η κατανάλωση περισσότερων φυτοοιστρογόνων θα μπορούσε να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων μας.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά επίσης περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοοιστρογόνων. Αυτή η ομάδα λαχανικών περιλαμβάνει: το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο. Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν επίσης υψηλά επίπεδα ισοφλαβόνων, ένας τύπος οιστρογόνων. Αποτελέσματα διάφορων ερευνών υποστηρίζουν ότι οι ισοφλαβόνες μπορεί να εμποδίζουν το σώμα να μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα.

Μανιτάρια

Κάποιες ποικιλίες μανιταριών, όπως τα Portobello και το «λευκό κουμπί» μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα των επιπέδων τεστοστερόνης και να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Κουρκουμίνη και κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Μελέτη του 2013 συμπέρανε ότι η κουρκουμίνη πιθανότατα να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Όμως, οι ερευνητές παρατήρησαν αυτό το αποτέλεσμα σε κύτταρα εκτός οργανισμού, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό.

Διαβάστε επίσης: 6 τροφές που εξισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες και Γνωρίστε τις ορμόνες που σχετίζονται με την καύση λίπους

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε

Αν δεν θέλουμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των οιστρογόνων μας, χρειάζεται να αποφεύγουμε τις ακόλουθες τροφές:

Γαλακτοκομικά και κρέας

Όλα τα ζωικά προϊόντα περιέχουν ίχνη οιστρογόνων, επειδή και τα αρσενικά ζώα παράγουν αυτή την ορμόνη. Πολλοί κτηνοτρόφοι μάλιστα δίνουν στα θηλυκά, ειδικά σε αγελάδες, υψηλές δόσεις οιστρογόνων για να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος που παράγουν. Γι’ αυτό, τέτοια προϊόντα μπορεί να αυξήσουν και τα δικά μας επίπεδα οιστρογόνων.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ενισχύει ορισμένες επιδράσεις της χαμηλής τεστοστερόνης. Για παράδειγμα, το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Δημητριακά

Κάποια δημητριακά περιέχουν έναν μύκητα που ονομάζεται ζεαραλενόνη και που αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων. Ευρωπαίοι ερευνητές, όπου αυτός ο μύκητας είναι συνηθισμένος, βρήκαν ότι το 32% από άνω των 5.000 δειγμάτων δημητριακών ήταν μολυσμένα με αυτόν. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε τρόπο να διασφαλίσουμε ότι ένα προϊόν δεν περιέχει ζεαραλενόνη. Γι’ αυτό αν κάποιος θέλει να τον αποφύγει, χρειάζεται να μην καταναλώνει δημητριακά, όπως ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

Όσπρια

Όσπρια, όπως φακές και ρεβίθια ωφελούν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, περιέχουν σχετικά υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια δημοφιλή εναλλακτική του κρέατος. Τα όσπρια όμως περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Σε πολύ μεγάλες δόσεις, αυτές οι τροφές μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Όμως, καθώς τα όσπρια ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, είναι καλύτερο αντί να διακόπτετε την κατανάλωσή τους, απλά να μειώσετε λίγο την ποσότητά τους.

Άλλοι τρόποι μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων

Αν ανησυχείτε για τα επίπεδα της τεστοστερόνης ή των οιστρογόνων, χρειάζεται να επισκεφθείτε πρώτα έναν γιατρό πριν προχωρήσετε σε αλλαγές. Η πιο άμεση λύση είναι οι ενέσεις τεστοστερόνης. Οι άνδρες επίσης που θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων τους με φυσικό τρόπο, μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

– Να μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν

– Να κοιμούνται περισσότερο

– Να επισκεφθούν ειδικό ψυχικής υγείας σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους

[toggle title="Πηγές"]

https://www.pcrm.org/health/cancer-resources/ask/ask-the-expert-soy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24565563

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074486/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968378/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση