, , ,

6 τροφές που εξισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες

Σπιρουλίνα, γύρη μελισσών, μουρουνέλαιο και άλλες 3 υπερτροφές που καταπολεμούν τις ορμονικές ανισορροπίες

Άρθρο της διατροφολόγου  Robyn Srigley

Η σωστή διατροφή μπορεί να επιφέρει τεράστια διαφορά στη διάθεσή σας. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας, όπως οι διαταραχές στη διάθεση, η κατάθλιψη, η αύξηση βάρους και η ακμή – και ταυτοχρόνως να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας αλλά και τη ζωή σας γενικά. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση των ορμονών σας.

Advertisment

1. Σπιρουλίνα

Αυτά τα μπλε-πράσινα φύκια προέρχονται από λίμνες και νερόλακκους και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μειώνουν τις κράμπες, τα προβλήματα με τη διάθεση, την ευαισθησία στο στήθος και τις φλεγμονές γενικά. Επίσης, μειώνουν τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα, δηλαδή μια σημαντική αιτία ορμονικών διαταραχών.

2. Γύρη μελισσών

Η γύρη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως μέσο για την αύξηση της ενέργειας, τη μείωση της έντονης επιθυμίας για ζάχαρη, τη βελτίωση της πέψης και την οικοδόμηση του αίματος προκειμένου να δημιουργήσει αποθέματα σιδήρου. Ο λόγος που οι κόκκοι γύρης βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό είναι επειδή αποτελούν μια πλήρη τροφή που παρέχει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την εξισορρόπηση των ορμονών μέσω της εξισορρόπησης του σακχάρου στο αίμα, του βάρους και της διάθεσης. Φροντίστε να προμηθευτείτε τη γύρη σας από αξιόπιστα καταστήματα.

Διαβάστε: Θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Γύρης

Advertisment

3. Μουρουνέλαιο

Στα μέσα του εικοστού αιώνα το μουρουνέλαιο χορηγούνταν καθημερινά σε πολλούς ανθρώπους. Θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει πόσο πολύ το μισούσε όταν ήταν παιδί. Το σημαντικό είναι ότι το μουρουνέλαιο είναι εξίσου θρεπτικό, αλλά πολύ πιο νόστιμο στις μέρες μας. Το μουρουνέλαιο περιέχει συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες που εξισορροπούν τις ορμόνες, όπως βιταμίνη Α και D καθώς και τα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτοί οι βασικοί παράγοντες καταπολεμούν τις φλεγμονές, εξισορροπούν τα υγρά του σώματος (βλέπε φούσκωμα), ακόμη και τα προβλήματα διάθεσης. Για καλύτερα αποτελέσματα, προμηθευτείτε ζυμωμένο μουρουνέλαιο.

Δαβάστε: Ιχθυέλαιο: Τα εξαιρετικά οφέλη του στον οργανισμό μας

4. Λυγαριά

Η λυγαριά αποτελεί ένα καταπληκτικό φαρμακευτικό βότανο ειδικά για τις γυναίκες αφού βοηθά το σώμα τους να αυξήσει τα επίπεδα της προγεστερόνης. Έχει αποδειχτεί ότι η λυγαριά βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, ο θυμός, ο πονοκέφαλος, το φούσκωμα, το πρήξιμο του στήθους, τα προβλήματα στο δέρμα, η κόπωση, η υπνηλία και η αϋπνία. Είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται ως βάμμα, αλλά είναι επίσης χρήσιμη όταν περιλαμβάνεται σε φαρμακευτικά βότανα.

5. Μάκα

Η μάκα είναι μια ρίζα που προέρχεται από τη Νότια Αμερική κι αποτελεί εξαιρετική υπερτροφή για την αντιμετώπιση των ορμονικών ανισορροπιών, όπως η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Διαθέτει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και εξισορροπεί τις ορμόνες ρυθμίζοντας τον υποθάλαμο και την υπόφυση του εγκεφάλου. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις, η χαμηλή λίμπιντο και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η μάκα δεν πρέπει να καταναλώνεται από γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διότι ίσως ενισχύει ελαφρώς την παραγωγή τεστοστερόνης.

6. Λάχανο Καλέ

Αυτό το σύγχρονο λαχανικό είναι γεμάτο από βιταμίνη Α, Κ, Β6 και C, καθώς και μέταλλα όπως μαγγάνιο, χαλκό και ασβέστιο. Σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη. Τα συστατικά αυτά μειώνουν τις εναλλαγές της διάθεσης, τις επώδυνες κράμπες, το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών. Το λάχανο Καλέ μπορείτε να το απολαύσετε σε σαλάτες, smoothie, σούπες και άλλα.

Είτε πάσχετε από χρόνια ορμονική ανισορροπία, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή απλώς νιώθετε ταλαιπωρημένοι από ενοχλητικές κράμπες, εξάψεις, αύξηση του σωματικού βάρους και αλλαγές διάθεσης, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις παραπάνω υπερτροφές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση