, ,

Ουζούπη: Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου με την ιδιαίτερη ιστορία

Το 1995, μια ομάδα Λιθουανών καλλιτεχνών και διανοούμενων σήκωσε ένα άγαλμα του Frank Zappa στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους. Δύο χρόνια αργότερα, την

Ουζούπη: Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου με την ιδιαίτερη ιστορία

Το 1995, μια ομάδα Λιθουανών καλλιτεχνών και διανοούμενων σήκωσε ένα άγαλμα του Frank Zappa στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους. Δύο χρόνια αργότερα, την Πρωταπριλιά, η εναλλακτική γειτονιά της πρωτεύουσας κήρυξε ανεξαρτησία. Η Δημοκρατία της Ουζούπης έχει έκταση 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο και ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Λιθουανίας.

Λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, τέσσερις εθνικές σημαίες σχεδιάστηκαν (μία για κάθε εποχή) και φτιάχτηκε και σύνταγμα, που περιελάμβανε τα άρθρα: «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι» και «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι δυστυχισμένοι». 23 χρόνια μετά, η Ουζούπη, που σημαίνει «πέρα από τον ποταμό», έχει σύνταγμα, πρόεδρο, κυβέρνηση και νόμισμα.

Ουζούπη: Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου με την ιδιαίτερη ιστορία του

Ο στρατός της ήταν μόλις 10 στρατιώτες, ωστόσο πρόσφατα αυτοί οι 10 στρατιώτες βγήκαν στη σύνταξη. Η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονται παντού στο μικρότερο ανεξάρτητο κρατίδιο του κόσμου. Οι μικρές γειτονιές έχουν παντού γκαλερί, εκθέσεις τέχνης, μουσικούς και καλλιτέχνες του δρόμου. Ο δήμαρχος του Βίλνιους όχι μόνο ανέχεται, αλλά στηρίζει τη Δημοκρατία της Ουζούπης και παίρνει μέρος στα events της.

Ουζούπη: Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου με την ιδιαίτερη ιστορία του

Αυτό το κρατίδιο είναι τόσο διαφορετικό που το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι ο «Αγγελος με τη Σάλπιγγα», που ανεγέρθη στη μνήμη του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Ζένονα Στάινις. Ο άγγελος έχει γίνει το σύμβολο της Ουζούπης και πωλείται σε μικρογραφία στα τουριστικά καταστήματα.

Και καθώς η ανεξαρτησία του κράτους κηρύχτηκε από καλλιτέχνες, οι ιδρυτές και η κυβέρνηση δημιούργησαν την κουλτούρα του με βάση την διαφοροποίηση από τον σύγχρονο τρόπο ζωής των υπόλοιπων χωρών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τόμας Κεπάιτις αναφέρει πως η Ουζούπη δημιουργήθηκε σύμφωνα με την αριστοτέλεια θέση πως κάθε μεγάλη πόλη χρειάζεται να έχει έναν περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

Ουζούπη: Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου με την ιδιαίτερη ιστορία του

Θέλαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας μικρή χώρα βασιζόμενη στην αρχαία σκέψη ότι μία καλή χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5.000 κατοίκους επειδή το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα πρόσωπα. Όλοι γνωρίζουν όλους και είναι δύσκολο να κλέψεις και να χειραγωγήσεις τον άλλον», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε