,

5 περίεργες ιατρικές μέθοδοι που ανήκουν στο παρελθόν

Η ιατρική εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τόσο ελπιδοφόρα. Για όσο παλεύουμε με τις ασθένειες, η ανθρωπότητα

5 περίεργες ιατρικές μέθοδοι που ανήκουν στο παρελθόν

Η ιατρική εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τόσο ελπιδοφόρα. Για όσο παλεύουμε με τις ασθένειες, η ανθρωπότητα έχει αποπειραθεί με διάφορους τρόπους να τις ξεφορτωθεί.

Οι προσπάθειες αυτές είναι που έκαναν την ιατρική επιστήμη να προοδεύσει, όμως κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας πάρθηκαν και αρκετά περίεργες, τρομακτικές θα λέγαμε, λανθασμένες αποφάσεις. Ο δρόμος προς την σύγχρονη ιατρική δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και οι παρακάτω ιατρικές μέθοδοι από το παρελθόν μας το υπενθυμίζουν.

Advertisment

5 περίεργες ιατρικές μέθοδοι που ανήκουν στο παρελθόν

1. Κάπνισμα για καλή υγεία

Τα τσιγάρα δεν συνταγογραφούνταν μεν ως φάρμακο, αλλά μοιράζονταν σε τεράστια κλίμακα για την «ενίσχυση της υγείας». Και αυτό συνέβη κυρίως κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, όπου τα τσιγάρα μοιράζονταν στους Αμερικάνους στρατιώτες πριν πολεμήσουν ως μέρος της καθημερινής του φροντίδας.

Οι αξιωματικοί πίστευαν έτσι ότι βοηθούσαν το στράτευμά τους να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί. Σταδιακά, το κάπνισμα έγινε βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μέχρι τη δεκαετία του 50, ακόμα κι όταν ορισμένοι επιστήμονες άρχισαν να παρουσιάζουν τις καταστροφικές του επιδράσεις.

2. Ηρωίνη ως θεραπεία για το βήχα

Ο βήχας είναι ένα συνηθισμένο, αλλά ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να καταστρέψει τη μέρα μας. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες δοκίμασαν στο παρελθόν διάφορους τρόπους για να τον καταπολεμήσουν. Μία γνωστή γερμανική φαρμακευτική εταιρία παρασκεύασε ένα φάρμακο με κύριο συστατικό την ηρωίνη.

Advertisment

Ο σκοπός ήταν να αντικατασταθεί το όπιο, το οποίο είχε αποδειχθεί άκρως εθιστικό. Δυστυχώς όμως, έκαναν το ίδιο λάθος, κάτι που αποδείχτηκε το 1924, όταν ο FDA απαγόρευσε το φάρμακο και φυσικά και την κατανάλωση ηρωίνης. Το ερώτημα είναι αν τελικά η ηρωίνη αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα τον βήχα σε σύγκριση με τα άλλα φάρμακα. Φαίνεται πως όχι, δεν είχε καμία θετική επίδραση πέρα από τον εθισμό.

3. Η τεχνική της λοβοτομής

Παλιά έλεγαν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου μας, οπότε τι θα μπορούσε να πάει στραβά αν απλά αφαιρούσαμε ένα μέρος του; Προφανώς πολλά, ακόμα και θάνατο. Η λοβοτομή χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση υποτιθέμενων ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της «μελαγχολίας», ένα άλλο τραγικό σφάλμα της ιατρικής.

Μόνο στις ΗΠΑ είχαν γίνει 50.000 λοβοτομές τη δεκαετία του 50. Τα αποτελέσματα ήταν φυσικά μόνο αρνητικά: αποδιοργάνωση, σύγχυση, απώλεια συνείδησης και θάνατο. Ευτυχώς εγκαταλείφθηκε, αν και καθυστερημένα.

4. Αφαίμαξη

Στην αρχαιότητα, η απώλεια αίματος κάποιες φορές θεωρούταν ευεργετική για την υγεία κάποιου. Η αφαίμαξη υποτίθεται πως απομάκρυνε τα τοξικά, άχρηστα συστατικά που κρατούσε ο οργανισμός. Πίστευαν επίσης ότι αυτή η «μέθοδος» διατηρούσε την ισορροπία του σώματος και, κατά τον 19ο αιώνα, έγινε μια δημοφιλής πρακτικά για την αντιμετώπιση ασθενειών. Φυσικά, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

5. Η μέθοδος της «βεντούζας»

Θεωρείται ότι αποτελεί αρχαία Κινέζικη πρακτική. Αρχικά, εφαρμοζόταν για την απομάκρυνση του δηλητηρίου μετά από δάγκωμα φιδιού. Ειδικά σχεδιασμένα ποτήρια θερμαίνονται και ύστερα εφαρμόζονται στο σώμα, όπου δημιουργείται ένα φαινόμενο «σκούπας», όπου το ποτήρι τραβά το δέρμα. Η πλάτη, όπου συνήθως εφαρμόζεται, καλύπτεται με σημάδια, αλλά ο ασθενής αναφέρει πως η φλόγα που δημιουργείται στο εσωτερικό του ποτηριού δεν προκαλεί πόνο.

Η βεντούζα είναι μια μορφή μασάζ στους κατώτερους ιστούς του δέρματος και χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα για χαλάρωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Όμως, δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει κάποια πάθηση, πόσο μάλλον κάποια χρόνια ασθένεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση