Η αυτοεκτίμησή μας γίνεται φανερή στους άλλους, ακόμα κι αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε ή ακόμα κι αν ορισμένες φορές προσπαθούμε να την κρύψουμε. Οι άνθρωποι που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους συνήθως τείνουν να συμπαθούν συχνότερα τους άλλους, να είναι ανεκτικοί και να αποδέχονται τα μειονεκτήματά τους. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: Λόγω των αυθεντικών θετικών συναισθημάτων τους, τείνουν να εμπνέουν και τους γύρω τους. Κάποιοι θα ονομάσουν αυτό το χαρακτηριστικό «θετική αύρα», άλλοι θα σχολιάσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι μαγνητίζουν την προσοχή του κόσμου.
Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τη γενική προσαρμοστικότητα, με όσους έχουν υψηλά επίπεδα να παρουσιάζουν και υψηλότερα επίπεδα προσαρμοστικότητας. Επιπλέον, οι άνθρωποι με αυτοεκτίμηση είναι λιγότερο αγχωμένοι σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις και συνθήκες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, είναι λιγότερο επιθετικοί ή ευερέθιστοι.
Advertisment
Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να νιώθουν συχνότερα πικρία, αποξένωση και δυστυχία. Παρουσιάζουν επίσης συχνότερα προβλήματα αϋπνίας και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Αν τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση, μην είστε τόσο σίγουροι. Υπάρχουν ορισμένα ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα με υποτιθέμενη υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να φαίνονται έτσι λόγω αμυντικών τρόπων αντιμετώπισης και συγκάλυψης ανασφαλειών. Πρόκειται βέβαια κυρίως για άτομα που φθάνουν στα άκρα, που αναπτύσσουν αλαζονεία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Δεν δέχονται ούτε έναν υπαινιγμό που θα μπορούσε να δηλώσει ότι δεν είναι τέλειοι, τείνουν να είναι συνεχώς επικριτικοί με τους άλλους και φαίνεται να έχουν την ανάγκη να αποδεικνύουν στον υπόλοιπο κόσμο πόσο καταπληκτικοί είναι. Φαίνεται λοιπόν ότι όσοι έχουν συγκρατημένα υψηλή αυτοεκτίμηση είναι εκείνοι που προσαρμόζονται ευκολότερα. Και αυτό διότι όσοι εμφανίζουν πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση δεν ανέχονται καν κανένα σημάδια πιθανής αδυναμίας.
Advertisment
Αν τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι στην δυστυχία και στην αυτο-αμφιβολία. Χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας πως μπορεί να ήσασταν αρκετά αυστηροί με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του τεστ• καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, χαλαρώνουμε τα στάνταρ και τις προσδοκίες για τον εαυτό μας. Εσείς μπορείτε να υποβοηθήσετε αυτή τη διαδικασία ωρίμανσης, προσπαθώντας συνειδητά να επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε φορά που καταφέρνει κάτι (σημαντικό ή και λιγότερο σημαντικό). Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τερματίσετε πρώτοι για να νιώσετε περήφανοι για τις προσπάθειές σας.
Το παρακάτω τεστ είναι του Dr. Muriel B. Ryden PhD και αποτελεί μια εκδοχή ενός ψυχολογικού τεστ του Dr. Stanley Coopersmith το οποίο είχε δημιουργήσει για να μετράει τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Ο Dr. Ryden το μετέτρεψε σε τεστ για ενηλίκους κι εμείς σας το παρουσιάζουμε.
Αποτελείται από 21 ερωτήσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της έννοιας της αυτο-εικόνας και της αντίληψης που έχουμε για την προσωπική μας αξία. Απαντήστε στις ερωτήσεις ανάλογα με το αν οι δηλώσεις που σας δίνονται, ισχύουν για εσάς ή όχι. Το σημαντικό είναι να το κάνετε χωρίς να το σκέφτεστε πολύ, να απαντάτε δηλαδή σύμφωνα με το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Έτσι, οι απαντήσεις σας θα είναι αυθόρμητες και το αποτέλεσμα θα περισσότερο αξιόπιστο. Οι απαντήσεις είναι με την μορφή αριθμών και συμβολίζουν:
1 = Ισχύει
2= Δεν ισχύει
3= Κάποιες φορές ισχύει και κάποιες όχι
[viralQuiz id=213]