, , , , ,

Ποιες τροφές μας βοηθούν να προλάβουμε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Όλοι γνωρίζουμε έως τώρα ότι τα δυο βασικά μας όπλα για να αποφύγουμε το ηλιακό έγκαυμα και τις γηραντικές επιπτώσεις της έκθεσής μας στην

Ποιες τροφές μας βοηθούν να προλάβουμε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Όλοι γνωρίζουμε έως τώρα ότι τα δυο βασικά μας όπλα για να αποφύγουμε το ηλιακό έγκαυμα και τις γηραντικές επιπτώσεις της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η σκιά (με τη χρήση καπέλου και ομπρέλας) και το αντηλιακό.

Η διατροφή όμως, μπορεί κι αυτή να δώσει ένα χέρι βοηθείας, ειδικά κατά τη διάρκεια πολύ ζεστών ημερών και γι’ αυτό δεν πρέπει να την παραβλέπουμε. Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν να συμπεριλάβουμε κάποια από τα παρακάτω συστατικά στο πρωινό μας ώστε να προστατευτούμε πριν έρθουμε σε επαφή με τον ήλιο.

Advertisment

Τα κύρια συστατικά που χρειαζόμαστε είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα blueberries είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συνυπεύθυνες για δερματικές βλάβες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο και του στρες.

Οι ντομάτες επίσης, που είναι βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ευθύνεται και για το έντονο κόκκινο χρώμα του φρούτου. Το λυκοπένιο απορροφά τόσο την ακτινοβολία UVA όσο και την UVB, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ώστε η επιδερμίδα να δημιουργήσει μια προστατευτική ασπίδα. Αυτό που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα, οπότε είναι μια έξτρα νόστιμη προσθήκη στο «οπλοστάσιό» μας.

Μια άλλη πολύτιμη χρωστική ουσία, η λουτεΐνη, έχει παρατηρηθεί ερευνητικά ότι βελτιώνει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος και συνεπώς βοηθά στην απάλυνση και ελάττωση των ρυτίδων. Διαθέτει φωτοπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούμε να το βρούμε σε αρκετές φυσικές τροφές. Κάποιες από αυτές είναι: το καρότο, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, η κόκκινη πιπεριά, το καλαμπόκι και η λαχανίδα.

Advertisment

Συμπληρωματικά, αξίζει εδώ να προσθέσουμε και μια άλλη ομάδα τροφής, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Κι αυτό διότι είναι εφοδιασμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα ωμέγα-3 επίσης βοηθούν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο τις επιδράσεις της πολύωρης έκθεσής μας στον καυτό ήλιο.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση, αυτές οι τροφές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα. Χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια και η απαραίτητη χρήση του κατάλληλου αντηλιακού και του καπέλου.

Πηγή:

healthline.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση