,

John Izzo: Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις

Τι πρέπει να ανακαλύψουμε για τη ζωή πριν πεθάνουμε; Αυτοί που βρίσκονται κοντά στο τέλος του βίου τους, τι έχουν να μας μάθουν για

John Izzo: Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις

Τι πρέπει να ανακαλύψουμε για τη ζωή πριν πεθάνουμε; Αυτοί που βρίσκονται κοντά στο τέλος του βίου τους, τι έχουν να μας μάθουν για να ζούμε καλά; Με αυτά τα δύο αρχικά ερωτήματα, απευθύνθηκε σε 235 “σοφούς” ανθρώπους ηλικίας από 59 μέχρι 105 ετών, ο John Izzo, PhD, πρωτοπόρος στη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων, καθοδηγητής σε εργασιακές δράσεις και αναγνωρισμένος συγγραφέας.

Μέσα από τις ιστορίες της ζωής αυτών των ανθρώπων, τις επιλογές τους, τα πράγματα για τα οποία μετάνιωσαν, αυτά που αποδείχθηκαν σημαντικά και άλλα που αποδείχθηκαν ασήμαντα, τα καθοριστικά σταυροδρόμια στα οποία βρέθηκαν και εκείνα τα οποία θα εύχονταν να είχαν μάθει νωρίτερα, και τέλος, ζητώντας τους να δώσουν μέσα σε μια πρόταση, μία συμβουλή στους νεότερους για να ζήσουν μια ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα ζωή, ο John Izzo ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 μυστικά που αξίζει να γνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε, προκειμένου να έχουμε μια μακρά και καλή ζωή αλλά και έναν ευτυχισμένο θάνατο.

Advertisment

Το βιβλίο “Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους μας, ανεξάρτητα από το στάδιο ζωής στο οποίο βρισκόμαστε. Οι νεότεροι, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των γηραιότερων, μπορούν να αποκτήσουν τη σοφία και την ευτυχία πριν φτάσουν στα γεράματά τους• οι της μέσης ηλικίας, θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή και οι ηλικιωμένοι, καθώς θα κάνουν την ανασκόπηση της ζωής τους, θα βρουν τρόπους ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τη σοφία που απόκτησαν, στους νεότερους.

John Izzo: Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: τα μυστικά της ζωής μπορούμε να τα ανακαλύψουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, και όσο συντομότερα τα ανακαλύψουμε, τόσο πιο ικανοποιητική θα είναι η ζωή μας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο μέρος, ο αναγνώστης θα κατανοήσει πώς και γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι για να μιλήσουν για τη δική τους επιτυχημένη πορεία στη ζωή. Στο δεύτερο, θα του αποκαλυφθούν τα 5 μυστικά, έτσι όπως προέκυψαν από τη σοφία αυτών των 235 ανθρώπων.

Advertisment

Στο τρίτο, θα εξετάσει πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα μυστικά που έμαθε, αφού πρώτα διαπιστώσει ότι δεν είναι αρκετό, απλά, να τα γνωρίζει, και στο τέταρτο, θα βρει τον κατάλογο με όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα και που θα ήταν χρήσιμο να θέσει και στον εαυτό του ή στους “σοφούς γέροντες” της δικής του ζωής.

“Δεν διάλεξα επιπόλαια τον τίτλο” λέει ο John Izzo. “Τα 5 Μυστικά που Πρέπει να Ανακαλύψεις πριν Πεθάνεις περιλαμβάνουν δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η σκέψη ότι όντως υπάρχουν “μυστικά” για τη ζωή. Στις συνεντεύξεις διαπίστωσα πως όλοι οι ευτυχισμένοι και σοφοί άνθρωποι ανακαλύπτουν κάποια στιγμή αυτά τα πέντε μυστικά και τα εντάσσουν στη ζωή τους. Το δεύτερο στοιχείο, “πριν πεθάνεις”, μας θυμίζει πως είναι επιτακτικό να ανακαλύψουμε τι έχει πραγματική σημασία.

Στην αρχή, όταν είπα πως θα έγραφα ένα βιβλίο με τη λέξη “πεθάνεις” στο τίτλο, πολλοί άνθρωποι αντέδρασαν έντονα. Οι μισοί δήλωσαν πως ήταν καταθλιπτικό, μα οι άλλοι μισοί το θεώρησαν “απαραίτητο”. Είπαν ότι η λέξη “πεθάνεις” κάνει τον αναγνώστη να αντιληφθεί πως είναι επιτακτικό να ανακαλύψει τι είναι όντως σημαντικό στη ζωή.

Μάλιστα, ένα από τα πράγματα που ανέφεραν επανειλημμένα τα άτομα που μας έδωσαν τις συνεντεύξεις είναι πόσο γρήγορα περνάει η ζωή. Όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε μια αιωνιότητα για να ανακαλύψουμε αυτά που πρέπει, ενώ ο χρόνος μας είναι, τελικά, πολύ περιορισμένος”.

Ο Τζον, ένας 93χρονος ζωγράφος λέει χαρακτηριστικά: ” Μου αρέσει να λέω στον κόσμο πως είμαι σχεδόν 94, όπως ένα παιδί λέει ότι είναι σχεδόν 8 χρόνων, επειδή από τότε που έκλεισα τα 90 εκτιμώ αφάνταστα την κάθε μέρα. Όταν είσαι νέος, σου λένε να ζεις τη στιγμή, όμως δεν είσαι σίγουρος τι σημαίνει αυτό.
Τώρα, ξέρω, και ισχύει για κάθε ηλικία• ποτέ δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα θα δούμε, οπότε είναι σημαντικό να εκτιμάμε καθετί και την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία”.

Το βιβλίο του John Izzo “Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ιωάννα Πολίτη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση