Lev Vygotsky: Η σημασία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Ο Lev Vygotsky γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1896, στη σημερινή Λευκορωσία. Ο Vygotsky αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας με πτυχίο νομικής το

Lev Vygotsky: Η σημασία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Ο Lev Vygotsky γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1896, στη σημερινή Λευκορωσία. Ο Vygotsky αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας με πτυχίο νομικής το 1917 αλλά το ενδιαφέρον του για την ψυχολογία τον οδήγησε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στη Μόσχα, το 1924.

Ο Vygotsky είναι κυρίως γνωστός για το έργο του σε σχέση με την εκπαίδευσης και την παιδική ανάπτυξη, αλλά και για την επίδρασή του στην γνωστική ανάπτυξη, που είναι κυρίαρχη μέχρι και σήμερα. Ο Vygotsky πίστευε ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση παίζει βασικό ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη και ότι οι άνθρωποι νοηματοδοτούν τα πράγματα γύρω τους μέσα από το πρίσμα της κοινωνίας και της κοινότητας.

Advertisment

Αν και έζησε την ίδια εποχή με τον Φρόιντ, τον Skinner και τον Piaget, το Κομμουνιστικό κόμμα που εκείνη την εποχή κυβερνούσε τη Ρωσία επέκρινε το έργο του και τα περισσότερα γραπτά δεν έφτασαν μέχρι τον Δυτικό κόσμο μέχρι το 1962, όταν η ένταση του Ψυχρού πολέμου είχε αρχίσει να καταλαγιάζει.

Η θεωρία της κοινωνικής ανάπτυξης του Vygotsky

Έντονα επηρεασμένος από το έργο του Jean Piaget, ο Vygotsky πίστευε ότι ανθρώπινος νους αναπτύσσεται μέσα από τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και την κοινωνία Ισχυρίστηκε ότι συγκεκριμένα εργαλεία στην κουλτούρα, όπως η γλώσσα και η ικανότητα να γράφουμε, δημιουργήθηκαν ώστε οι άνθρωποι να αλληλεπιδρούν με το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα παιδιά θα αναπτύξουν αυτά τα εργαλεία για κοινωνική λειτουργία, ως έναν τρόπο να επικοινωνήσουν στους άλλους αυτό που χρειάζονται. Αλλά όταν αυτά τα εργαλεία εσωτερικευθούν, το αποτέλεσμα είναι υψηλότερες δεξιότητες σκέψης.

Advertisment

Ο Vygotsky έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση στην παιδική ηλικία και ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς και σταδιακά από τους γονείς και τους δασκάλους, αλλά ότι αυτή η μάθηση είναι διαφορετική και εξαρτάται από την κουλτούρα.

Επιπροσθέτως, θεωρούσε ότι οι άνθρωποι επηρεάζονταν όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από τους ανθρώπους που επιδρούσαν στην κοινωνία. Η θεωρία κοινωνικής ανάπτυξης του Vygotsky μπορεί να διασπαστεί σε τρία κύρια ζητήματα:

1. Αρχικά, η κοινωνική ανάπτυξη παίζει έναν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των γνωστικών διαδικασιών. Ενώ ο Jean Piaget θεωρούσε ότι η ανάπτυξη προηγείται της μάθησης, ο Vygotsky ισχυριζόταν ότι η κοινωνική μάθηση προηγείται της ανάπτυξης των γνωστικών διεργασιών.

2. Κατά δεύτερον, ο Vygotsky περιέγραψε κάθε άτομο με ένα υψηλότερο επίπεδο κατανόησης ως ο πιο Μορφωμένος Άλλος. Αν και αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, τις περισσότερες φορές είναι δάσκαλος, ενήλικας, ή ένας προπονητής.

3. Το τρίτο και κυριότερο κομμάτι της θεωρίας του είναι η «Ζώνη εγγύτερης Ανάπτυξης». Είναι η απόσταση ανάμεσα στην ικανότητα ενός ατόμου που μαθαίνει υπό την καθοδήγηση ενός άλλου ατόμου και την ικανότητά του να λύνει το πρόβλημα μόνο του. Σε αυτή ακριβώς τη ζώνη συμβαίνει η μάθηση.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση