, , ,

Νέο τεστ αίματος μπορεί να εντοπίσει DNA από 8 είδη καρκίνου

Ευρωπαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ερευνητής, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα απλό τεστ αίματος σε πειραματικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να διαγνώσει

Νέο τεστ αίματος μπορεί να εντοπίσει DNA από 8 είδη καρκίνου

Ευρωπαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ερευνητής, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα απλό τεστ αίματος σε πειραματικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να διαγνώσει οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου, εντοπίζοντας πολλά μικρά τμήματα DNA των καρκινικών όγκων που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Μέχρι και σήμερα, οι μέθοδοι διάγνωσης εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να εντοπίζουν τον καρκίνο, όπως για παράδειγμα, στον προστάτη, στους μαστούς, στο στομάχι κλπ. Επίσης, οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες μπορούν μεν να εντοπίσουν όγκους σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά μόνο αν έχουν ήδη μεγαλώσει αρκετά.

Advertisment

Στόχος των επιστημόνων είναι λοιπόν να καταφέρουν να αναπτύξουν τεστ αίματος, τα οποία να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως πολλαπλούς καρκίνους, χωρίς να έχουν προλάβει αυτοί να περάσουν το αρχικό και συνεπώς θεραπεύσιμο στάδιο. Μία λύση είναι η γενετική ανάλυση αίματος, η οποία όμως είναι αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς προσπαθεί να ανιχνεύσει καρκινικό DNA μέσα σε έναν τεράστιο όγκο μη καρκινικού DNA που φυσικά κυκλοφορεί και αυτό στο αίμα.

Ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Φλοράν Μουλιέρ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο τεστ. Παρατήρησαν πως τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Οι δοκιμές του τεστ έδειξαν πως μέσω του εντοπισμού των διαφορετικών μεγεθών του καρκινικού DNA, μπορεί να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Κατάφερε επίσης να ανιχνεύσει το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς.

Advertisment

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το νέο αυτό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου, ενώ είναι απλό στη χρήση του. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα περαιτέρω κλινική δοκιμή πριν γίνει διαθέσιμο στην ιατρική κοινότητα και στο κοινό.

Στην ανάπτυξη του τεστ συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Γούναρης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999), ο οποίος έχει ειδικευθεί στην ογκολογία και στη βιολογία του καρκίνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση