,

Έρευνα: Μεγάλος αριθμός μικροπλαστικών βρέθηκε στον οργανισμό βρεφών

Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως τα καλλυντικά, η βιοτεχνολογία, τα προϊόντα πλύσης και οι κάψουλες φαρμάκων.

Έρευνα: Μεγάλος αριθμός μικρπλαστικών βρέθηκε στον οργανισμό βρεφών

Ανησυχητική έρευνα διαπίστωσε ότι τα μωρά έχουν 15 φορές περισσότερα μικροπλαστικά στο σώμα τους από ό,τι οι ενήλικες. Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μεγέθους μικρότερου των πέντε χιλιοστών, περίπου όσο το πάχος ενός νομίσματος των δύο ευρώ.

Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως τα καλλυντικά, η βιοτεχνολογία, τα προϊόντα πλύσης και οι κάψουλες φαρμάκων. Μπορούν όμως να δημιουργηθούν και όταν τα πλαστικά αντικείμενα διασπώνται. Αυτό μπορεί να γίνει από κάτι τόσο απλό όσο το πλύσιμο συνθετικών ρούχων κάτω από τη βρύση.

Advertisment

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να διασπαστούν τα μικροπλαστικά είναι το μάσημα μιας κούκλας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα μωρά καταναλώνουν τόσο υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών είναι μέσω μασητικών παιχνιδιών όπως οι κούκλες και από το μπουσούλημα σε χαλιά που περιέχουν μικροπλαστικά.

Η ομάδα εξέτασε δύο κοινά είδη μικροπλαστικών, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και το πολυκαρβονικό (PC). Για να εντοπίσουν το PET και το PC, εξέτασαν τα επίπεδα μικροπλαστικών σε δείγματα κοπράνων από 10 ενήλικες και 6 βρέφη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Σε όλα τα δείγματα βρήκαν τουλάχιστον έναν τύπο μικροπλαστικού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μικροπλαστικά και στους ενήλικες. Αλλά όταν συνέκριναν τα δείγματα των βρεφών με εκείνα των ενηλίκων, οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα στα πρώτα.

Advertisment

Γιατί όμως τα μικροπλαστικά αποτελούν πρόβλημα;

Δυστυχώς, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πλήρως ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία. Όμως, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή όταν καταποθούν.

Οι επιστήμονες συνήθιζαν να πιστεύουν ότι τα μικροπλαστικά θα περνούσαν αβλαβώς από το γαστρεντερικό σύστημα. Αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μικρότερα κομμάτια είναι σε θέση να διασχίσουν τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι η έρευνα για μικροπλαστικά σε πειραματόζωα έχει προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, φλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές.

Απομάκρυνση των μικροπλαστικών από τις βιομηχανίες

Γνωρίζουμε ήδη περισσότερα σχετικά με το γιατί τα μικροπλαστικά είναι κακά για το περιβάλλον. Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke έδειξαν ότι τα ψάρια βλάπτονται από χημικές ουσίες που προέρχονται από μικροπλαστικά στον ωκεανό. Πολλά από τα μικροπλαστικά που αποσπώνται από το πλύσιμο συνθετικών ρούχων θα καταλήξουν στον ωκεανό.

Για ένα διάστημα, θεωρούνταν επίσης ότι τα μικροπλαστικά που τρώγονται από τα ψάρια θα αφομοιώνονταν χωρίς ιδιαίτερη βλάβη. Όμως η έρευνα του Πανεπιστημίου Duke το διέψευσε αυτό. Διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που επικαλύπτουν τα μικροπλαστικά επηρέαζαν τις αναπαραγωγικές ορμόνες των ψαριών.

Απαλλαγή από τα μικροπλαστικά μια για πάντα

Ως φίλτρα της θάλασσας, τα οστρακοειδή μπορούν να βοηθήσουν απομακρύνοντας τα μικροπλαστικά από τους ωκεανούς. Αλλά δεν είναι μόνο τα όστρακα που συνεισφέρουν στη λύση του ζητήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σύμπλεγμα 300 μυδιών μπορεί να φιλτράρει 250.000 κομμάτια μικροπλαστικών την ώρα.

Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, τα μύδια θα μπορούσαν μια μέρα να είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του 25% των μικροπλαστικών στο νερό που τα περιβάλλει. Αν η χρήση ενός μυδιού για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του μωρού σας δεν ακούγεται τόσο εφικτή, συνιστάται να μειώσετε τις συνθετικές ίνες που αγοράζετε.

Έτσι, είναι καλύτερα να μην πετάμε όλα τα παλιά συνθετικά μας στα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων, καθώς είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια χωματερή όπου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να διασπαστούν. Σε αυτό το σημείο, είναι καλύτερη η ανακύκλωση ανάλογα με το προϊόν. Τέλος, επιλέγουμε όσο μπορούμε φυσικές πρώτες ύλες.

Πηγή:

euronews.com/green/2021/10/01/babies-are-full-of-microplastics-new-research-shows

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση