,

Ομοφυλοφιλία: Ο ρόλος και η ενδεδειγμένη προσέγγιση της οικογένειας

Η ταύτιση του παιδιού με το γονέα του ίδιου φύλου συμβάλλει στη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας του παιδιού και στην εκμάθηση του ρόλου του

Ομοφυλοφιλία: Ο ρόλος και η ενδεδειγμένη προσέγγιση της οικογένειας

Η ταύτιση του παιδιού με το γονέα του ίδιου φύλου συμβάλλει στη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας του παιδιού και στην εκμάθηση του ρόλου του φύλου του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, όπου ο γονέας του ίδιου φύλου μπορεί να απουσιάζει συναισθηματικά ή πραγματικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ομοφυλόφιλοι συγκριτικά με παιδιά που μεγαλώνουν σε πυρηνικές οικογένειες.

Το παιδί μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να ταυτιστεί με ένα άτομο του ίδιου φύλου που ανήκει στο στενό ή ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, όπως ένας θείος, ένας δάσκαλος ένας προπονητής ή ο παππούς του. Η μητέρα χρειάζεται να ενθαρρύνει τη συναναστροφή του παιδιού με άτομα του ίδιου φύλου, όχι μόνο για να υπάρχει ένα πρότυπο για το παιδί αλλά και για να μπορεί να συζητά μαζί του και να εκφράζει τα ερωτήματά του για θέματα που άπτονται του φύλου του, π.χ. ερωτήματα για τις ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία.

Advertisment

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι ο θαυμασμός του παιδιού για το γονέα του αντίθετου φύλου, μπορεί να συμβάλλει στον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό του παιδιού. Η διαμόρφωση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πολυπαραγοντική, που σημαίνει ότι μία μεμονωμένη συνθήκη δεν ευθύνεται για την ομοφυλοφιλική ή ετεροφυλοφιλική συμπεριφορά.

Στην περίπτωση που το παιδί είναι το μοναδικό αγόρι ή κορίτσι στην οικογένεια, πάλι δε μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα διαδραματίσει αποκλειστικά ρόλο στη διαμόρφωση της σεξουαλικής του ταυτότητας. Το κορίτσι που ζει με τον πατέρα του και τους δύο αδελφούς του, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ομοφυλόφιλο. Μπορεί να θαυμάζει τον πατέρα της, παράλληλα όμως να ταυτιστεί με μία γυναίκα της ευρύτερης οικογένειας. Όπως αντίστοιχα, το παιδί που μεγαλώνει σε μία πυρηνική οικογένεια με τους δυο γονείς, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ετερόφυλο, επειδή υπάρχει το πρότυπο του φύλου του μέσα σε αυτή.

Οι σύγχρονες έρευνες πέραν της επίδρασης του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, προσμετρούν σημαντικά, τους βιολογικούς παράγοντες και την κληρονομική προδιάθεση στην αιτίαση της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή, συνεπώς το άτομο δεν επιλέγει να είναι ομοφυλόφιλο ή ετερόφυλο.

Advertisment

Τούτο σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο γονέας έχει κάποιες ενδείξεις αναφορικά με την ομοφυλόφιλη προτίμηση του παιδιού του, δεν ενδείκνυται να καταφύγει σε μία σωρεία συμπεριφορών προκειμένου να την τροποποιήσει. Ο γονέας συχνά αναρωτιέται: «Τι έκανα λάθος;» «Έκανα κάτι που έβλαψε το παιδί μου;». Ερωτήματα και ανησυχίες που πηγάζουν από τις χρόνιες κοινωνικές αντιλήψεις περί «ανωμαλίας» της ομοφυλοφιλίας.

Πλέον εδώ και αρκετά χρόνια η ομοφυλοφιλία δε θεωρείται διαταραχή ούτε χρήζει θεραπείας. Σημαντικό είναι ο γονέας να αναλογιστεί πώς αισθάνεται το παιδί του, να κατανοήσει πόσο δύσκολο του είναι να διαφέρει από τους συνομηλίκους του και να το στηρίξει. Αν έχετε ορισμένες υποψίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού σας, ενδείκνυται να μην το πιέσετε «να αποφασίσει» επιτέλους. Μπορεί για καιρό να είναι αναποφάσιστο. Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο τόσο στο ίδιο το παιδί σας, όσο και στον εαυτό σας.

Αποφύγετε να καταλήξετε σε βιαστικά συμπεράσματα αφού η κατάσταση πιθανώς να είναι ακόμη ρευστή. Επιπλέον, αρχικά μπορεί να αρνείται τις σεξουαλικές του προτιμήσεις ακόμη και αν είναι σαφείς, εξαιτίας του ότι δε θέλει να αισθάνεται διαφορετικός ή να βιώσει την απόρριψη από τους γύρω του. Συνήθως τα παιδιά στην εφηβεία εκμυστηρεύονται το μυστικό μόνο στον καλύτερο τους φίλο. Αν θελήσουν να το πουν στους γονείς τους, αρχικά επιλέγουν τη μητέρα.

Σε περίπτωση που σας ανακοινώσει τα αισθήματά του, δείξτε στοργή, αγκαλιάζοντας το παιδί σας, είναι σημαντικό να το ακούσετε και να αποδεχτείτε το ενδεχόμενο. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η κατάλληλη ενημέρωση γύρω από την ομοφυλοφιλία. Απαντήστε στα ερωτήματα του παιδιού, εμφυσώντας του ασφάλεια και την αγάπη σας.

Αρχικά είναι πιθανό να αισθάνεται τρομοκρατημένο στη σκέψη ότι διαφέρει από τους φίλους του. Ερωτήματα όπως: «Γιατί του συμβαίνει αυτό;», «Τι θα γίνει;», «Πώς θα αντιδράσουν οι γύρω του; Οι φίλοι του;», «Θα τον αποδεχτούν οι γονείς του;», ίσως τον ταλανίζουν και χρήζουν απάντησης.

Προτείνεται να εξετάζετε αντικειμενικά την κατάσταση και να μην αποδίδετε όλες τις δυσκολίες του παιδιού σας στο σεξουαλικό του προσανατολισμό. Να θυμάστε ότι τα άτομα με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό συχνά αποτελούν στόχο υποτιμητικών σχολίων, πειραγμάτων, ακόμη και χειροδικιών. Το παιδί χρειάζεται τη στήριξή σας.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση, ενδείκνυται να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό. Η κοινωνία δεν είναι πάντα ανεκτή στη διαφορετικότητα. Είναι υψίστης σημασίας να μην αλλοιωθεί η επικοινωνία σας με το παιδί τη στιγμή που σας χρειάζεται, καθώς ούτε η οικογενειακή σας ζωή.

Αν και το ίδιο το παιδί ενοχλείται από τη συνειδητοποίηση της έλξης του για το δικό του φύλο, συστήνεται η συνεργασία με ειδικό. Να θυμάστε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί δημιουργούνται κυρίως εξαιτίας της αντιμετώπισης από την οικογένεια και το περιβάλλον και όχι λόγω της σεξουαλικής του κατεύθυνσης.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση