, ,

Ποια ώρα της ημέρας καίμε τις περισσότερες θερμίδες;

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology δείχνει ότι το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το πώς καίμε τις

Ποια ώρα της ημέρας καίμε τις περισσότερες θερμίδες;

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology δείχνει ότι το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το πώς καίμε τις θερμίδες. Αν και όταν καθόμαστε αργά το μεσημέρι ή το απόγευμα δεν νιώθουμε διαφορετικά απ’ όταν καθόμαστε το πρωί, τείνουμε να καίμε 10% περισσότερες θερμίδες αργότερα μέσα στη μέρα.

Όλοι καίμε θερμίδες ανεξαρτήτως του τι κάνουμε, ακόμα κι όταν κοιμόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται θερμίδες και τις χρησιμοποιεί για να παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά.

Advertisment

Η έρευνα

Για να μάθουν περισσότερα για τις εσωτερικές δυνατότητες καύσης θερμίδων, οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα με επτά συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες έμειναν σε ένα απομονωμένο εργαστήριο που δεν είχε παράθυρα, ρολόγια, τηλέφωνα ή σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει πως δεν είχαν κανένα στοιχείο για το τι ώρα ή μέρα ήταν.

Στο κάθε άτομο είχε δοθεί μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμηθεί και μια ώρα για να ξυπνήσει, και κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων που διήρκεσε η έρευνα, αυτές οι ώρες προσαρμόζονταν κατά 4 ώρες αργότερα κάθε μέρα.

Καθώς το σώμα τους δεν ήταν ικανό να προσαρμοστεί σε έναν ρυθμό, επειδή κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, ανέπτυξαν τα δικά τους μοτίβα. Οι ερευνητές μέτρησαν τον μεταβολικό τους ρυθμό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, για να καθορίσουν πώς το σώμα τους διαχειριζόταν την κατανάλωση θερμίδων όλο το 24ωρο.

Advertisment

Ανακάλυψαν πως ο μεταβολικός ρυθμός ήταν χαμηλότερος αργά, κατά τη διάρκεια της βιολογικής «νύχτας» και υψηλότερος 12 ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του βιολογικού «μεσημεριού και απογεύματος». «Το γεγονός ότι κάνοντας το ίδιο πράγμα μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας έκαιγε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι αν το έκαναν σε διαφορετική ώρα μας εξέπληξε», τονίζει η κύρια ερευνήτρια Kirsi-Marja Zitting.

Οι άνθρωποι καίμε θερμίδες ό,τι κι αν κάνουμε, είτε κοιμόμαστε, περπατάμε γύρω από το τετράγωνο είτε τρέχουμε σε μαραθώνιο. Λαμβάνουμε θερμίδες μέσω του φαγητού και του ποτού και τις χρησιμοποιούμε για να αναπνεύσουμε, να χωνέψουμε και για κάθε μας κίνηση. Όσο περισσότερο κινούμαστε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε. Και συχνά προσπαθούμε να καταμετρήσουμε τις θερμίδες, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Όλοι έχουμε τον προσωπικό μας μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ανάπαυσης, ο οποίος αποτελεί μέτρο αξιολόγησης του πόσο γρήγορα το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια. Η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτός ο ρυθμός παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Αν το σώμα μας καίει θερμίδες πιο γρήγορα το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, τότε είναι πολύ καλή ιδέα το γεύμα μας εκείνες τις ώρες να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα, π.χ. από το δείπνο. Οι ειδικοί λοιπόν συμπεραίνουν πως δεν είναι το τι τρώμε, αλλά το πότε τρώμε – και ξεκουραζόμαστε – που επηρεάζει πόση ενέργεια καίμε ή αποθηκεύουμε ως λίπος. Οι συνήθειες του φαγητού και του ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική μας υγεία.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)31334-4

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση