, ,

7 διατροφικοί μύθοι που αυξάνουν το βάρος μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε

Αν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος ή να το διατηρήσετε, ίσως να κάνετε επιλογές που βασίζονται σε παλιές πληροφορίες. Κάποιοι μύθοι για την υγεία και

7 διατροφικοί μύθοι που αυξάνουν το βάρος μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε

Αν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος ή να το διατηρήσετε, ίσως να κάνετε επιλογές που βασίζονται σε παλιές πληροφορίες. Κάποιοι μύθοι για την υγεία και τη διατροφή που παλιά ήταν ευρέως αποδεκτοί, σήμερα αμφισβητούνται ή και απορρίπτονται πλήρως. Εδώ έχουμε συλλέξει κάποιους από αυτούς ώστε να διερευνήσετε αν ακολουθείτε κάποιον από αυτούς και έτσι σαμποτάρετε χωρίς να το γνωρίζετε τις προσπάθειες απώλειας ή διατήρησης του βάρους.

7 διατροφικοί μύθοι που αυξάνουν το βάρος μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε

Η βρώμη είναι πάντα μια υγιεινή επιλογή

Όχι πάντα: Υπάρχουν κάποια προϊόντα που περιέχουν βρώμη και σοκολάτα ή φρούτα, τα οποία έχουν και ζάχαρη, όπως και σε έτοιμα πρωινά. Καταναλώνοντας αυτά, η ινσουλίνη και το σάκχαρο στο αίμα μας αυξάνονται ραγδαίως και σύντομα πεινάμε πάλι. Μπορεί να είναι υγιεινό δημητριακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το παρακάνουμε επίσης στις ποσότητες, ακόμα κι αν δεν περιέχεται ζάχαρη.

Advertisment

Ο κρόκος του αυγού αυξάνει την χοληστερόλη και προκαλεί καρδιακό έμφραγμα

Αντίθετα από την δημοφιλή αυτή πεποίθηση, η χοληστερόλη στην τροφή αυτή έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Είναι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες που πυροδοτούν την παραγωγή κακής χοληστερόλης.

Τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερη επιλογή από τα κανονικά

Απογοητευτικά νέα για τους λάτρεις των αναψυκτικών, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές πιο γλυκά από την κανονική ζάχαρη και ενεργοποιούν την γενετικά προγραμματισμένη μας προτίμηση για γλυκό περισσότερο από κάθε άλλη ουσία.

Οι ακραίες αποτοξινώσεις απομακρύνουν τοξίνες από το σώμα μας που αυξάνουν το βάρος μας

Αν θέλετε αποτοξίνωση, αντί να πίνετε μόνο χυμούς (που είναι γεμάτοι σάκχαρα), εστιάστε στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, αλλά και άπαχου κρέατος. Δεν χρειαζόμαστε χυμούς για να ξεφορτωθούμε τις τοξίνες, το σώμα μας το κάνει αυτόματα από μόνο του. Άλλωστε, μια τέτοια ακραία κίνηση εμποδίζει την απώλεια βάρους αντί να την αυξάνει, καθώς επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και μειώνει την πολύτιμη μυϊκή μας μάζα.

Advertisment

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι υγιεινά

Ένα μπισκότο με ζάχαρη είναι το ίδιο μπισκότο, ακόμα κι αν δεν έχει γλουτένη. Αυτές οι επιλογές υπάρχουν για όσους παρουσιάζουν πρόβλημα στην γλουτένη και έχουν δυσανεξία και για κανένα άλλο λόγο. Αν όμως και πάλι θέλετε να την αποφύγετε, επιλέξετε φυσικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως λαχανικά και τροφές με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη.

Επιλέγουμε γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά

Ξέρετε γιατί τα αβοκάντο είναι τόσο αγαπητά από τους ειδικούς της υγείας; Γιατί τα λιπαρά δεν μας παχαίνουν αναγκαστικά. Τα λιπαρά δεν είναι το πρόβλημα. Μάλιστα χρειαζόμαστε κάποια από αυτά τα υγιεινά λιπαρά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης, αρκετές τροφές με λίγα ή και καθόλου λιπαρά περιέχουν σάκχαρα ώστε να έχουν καλύτερη γεύση.

Τα πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος

Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η συχνή κατανάλωση φαγητού ανά 2-3 ώρες διατηρεί την υγιή λειτουργία του μεταβολισμού. Για πολλούς ανθρώπους, τα συχνά γεύματα όμως τους κάνουν να πεινούν συχνότερα. Κάπως έτσι, καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειαζόμαστε. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιεζόμαστε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση