, ,

“Το Βιβλίο της Χαράς” των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams

Η Αυτού Αγιότης, ο Δαλάι Λάμα και ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες με πολλά κοινά. Μερικά από τα

"Το Βιβλίο της Χαράς" των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams

Η Αυτού Αγιότης, ο Δαλάι Λάμα και ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες με πολλά κοινά. Μερικά από τα κυριότερα είναι:

1. Είναι και οι δύο πνευματικοί ηγέτες.

2. Έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης.

3.Έχουν ζήσει για πάνω από πενήντα χρόνια την εξορία, τη βία και την καταπίεση.

4. Είναι φίλοι και

5. Θεωρούνται ότι είναι από τους πιο χαρούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Αν, λοιπόν, θα γραφόταν ποτέ ένα βιβλίο για τη χαρά και για το πώς αυτή επιτυγχάνεται, θα ήταν οι πλέον κατάλληλοι για να το συγγράψουν. Μια τέτοια ευκαιρία δόθηκε, όταν, τον Απρίλιο του 2015, ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου ταξίδεψε μέχρι την Νταραμσάλα της Ινδίας, για να γιορτάσουν μαζί, τα γενέθλια του Δαλάι Λάμα. Εκεί, οι δύο άνδρες, με τη βοήθεια του Douglas Abrams, συγγραφέα, συντάκτη και εκδότη, έβαλαν τα θεμέλια μιας δημιουργίας, που θα προσέφεραν ως δώρο προς την ανθρωπότητα: Το Βιβλίο της Χαράς.

Κατά τη διάρκεια της μιας εβδομάδας που ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Δαλάι Λάμα έμειναν μαζί στην Νταραμσάλα, προσπάθησαν μέσα από αφηγήσεις προσωπικών τους ιστοριών, χιούμορ και ατελείωτα πειράγματα και γέλιο, να απαντήσουν σε ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να βρούμε τη χαρά μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο και ανώφελα βάσανα;

Ντέσμοντ Τούτου: “Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να είναι χαρούμενοι, που πραγματικά θέλουν να δουν τον κόσμο να γίνεται καλύτερος, όταν όλα και όλοι γύρω αντιμετωπίζουν προβλήματα; Πώς μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος μέσα σε όλα αυτά, και ιδιαίτερα όταν έχει περάσει επώδυνες καταστάσεις, όπως εσύ; (απευθύνεται στον Δαλάι Λάμα).

Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να νιώθουν χαρά, δεν ξέρουν όμως τον τρόπο. Και παρόλο που η παρουσία σου εδώ είναι η πιο εύγλωττη μαρτυρία, νομίζω ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα με τη βοήθεια του λόγου”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και, επιχειρώντας να απαντήσει στο δικό του ερώτημα, συνέχισε: ” Να τι θα πούμε. Θα πούμε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώσει χαρά όταν πάψει να είναι επικεντρωμένος στον εαυτό του. Φυσικά, δεν γίνεται να αποστασιοποιηθούμε τελείως από τον εαυτό μας, γιατί όπως είπε ο Κύριος, Αγάπα τον πλησίον σου ως…” Δαλάι Λάμα: “Σεαυτόν”. “Ναι”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος. “Σεαυτόν. Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν”.

Το Βιβλίο της Χαράς που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο, θα μας συνεπάρει. Ακολουθώντας βήμα βήμα, αυτούς τους δύο γίγαντες του πνεύματος, θα εξερευνήσουμε μαζί τους τη φύση της Αληθινής Χαράς και θα μάθουμε για εκείνα που μας εμποδίζουν από το να τη βιώσουμε. Θα δούμε το ρόλο που διαδραματίζει το γέλιο και το χιούμορ στην καλλιέργεια της χαράς."Το Βιβλίο της Χαράς" των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams

Θα γνωρίσουμε Το Τετραπλό Μονοπάτι της Συγχώρεσης, θα φτιάξουμε το δικό μας Ημερολόγιο της Ευγνωμοσύνης και θα διδαχτούμε το Διαλογισμό της Συμπόνιας, που ακόμη και δέκα λεπτά αυτού του διαλογισμού, μπορούν να μας προσφέρουν χαρά που διαρκεί μέχρι και είκοσι τέσσερις ώρες. Θα μάθουμε για τους Οκτώ Πυλώνες της Χαράς που αποτελούν το θεμέλιο της ευτυχίας και θα εξασκηθούμε στις Πρακτικές της Χαράς.

Θα παρακολουθήσουμε σκηνές από τη ζωή αυτών των καταπληκτικών ανδρών που οι ανατροπές και οι δυσκολίες, δεν κατάφεραν να τους λυγίσουν. Αντίθετα, τους βοήθησαν να ανακαλύψουν μέσα τους όλα εκείνα που χρειάζονταν για να είναι ευτυχισμένοι, γαλήνιοι και χαρούμενοι. Η σοφία κυριολεκτικά “ρέει” στις γραμμές αυτού του βιβλίου. Μέσα στους διαλόγους και τις αφηγήσεις προσωπικών τους ιστοριών ή στην παράθεση των σκέψεων και απόψεών τους, διακρίνει κανείς το βάθος της πνευματικότητας που τους χαρακτηρίζει.

Οι ζωές των δημιουργών αυτού του βιβλίου, είναι ταγμένες στο ύψιστο καλό όλων των όντων. Μεταφέροντας μηνύματα καλοσύνης και συμπόνιας, θρησκευτικής κατανόησης και κυρίως δράσεις για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, ο Δαλάι Λάμα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντέσμοντ Τούτου, ως ηγετική μορφή του αγώνα για δικαιοσύνη και φυλετική συμφιλίωση, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης αλλά και ως ιδρυτής των Elders, μιας διεθνούς ομάδας ηγετών, εργάζεται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, ο Douglas Abrams, ως συγγραφέας, συντάκτης και εκδότης, συνδράμει εκείνους που έχουν σαν όραμα, να δημιουργήσουν έναν καλύτερο, σοφότερο, υγιέστερο και πιο δίκαιο κόσμο.

“Πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη φοβούνται μήπως πάνε στην κόλαση, αλλά αυτό δεν βοηθά σε τίποτα. Όσο βρισκόμαστε εν ζωή, το να ανησυχούμε για την κόλαση, για τον θάνατο, για όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, μας δημιουργεί πολύ άγχος κι έτσι δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ την χαρά και την ευτυχία. Αν πράγματι φοβάται κανείς την κόλαση, καλό είναι να δώσει στη ζωή του κάποιο σκοπό, ιδιαίτερα βοηθώντας άλλους”.

“Έτσι”, κατέληξε ο Δαλάι Λάμα, σκουντώντας χαϊδευτικά το χέρι του Αρχιεπισκόπου, “εγώ προτιμώ να πάω στην κόλαση αντί για τον παράδεισο. Μπορώ να λύσω περισσότερα προβλήματα στην κόλαση. Μπορώ να βοηθήσω περισσότερους ανθρώπους εκεί”.

Το βιβλίο των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams “Το βιβλίο της χαράς” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε