Η ζωή ως ένα αφήγημα: Οι ιστορίες που πλάθουμε διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε

Μπορεί να μην είμαστε βέβαιοι για το αν ορίζουμε πλήρως την ίδια μας τη ζωή, όμως είμαστε σίγουροι πως εμείς ορίζουμε την ιστορία της

Η ζωή ως ένα αφήγημα: Οι ιστορίες που πλάθουμε διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε

Μπορεί να μην είμαστε βέβαιοι για το αν ορίζουμε πλήρως την ίδια μας τη ζωή, όμως είμαστε σίγουροι πως εμείς ορίζουμε την ιστορία της ζωής μας. Για κάποιους, αυτή η ιστορία είναι ξεκάθαρη και συνειδητή, γίνεται αυτή που τους καθοδηγεί, που καθορίζει πώς ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργειά τους.

Για κάποιους άλλους, η ιστορία είναι λιγότερο ξεκάθαρη, κατακερματισμένη ή φαινομενικά εκτός της συνειδητής τους επίγνωσης, αλλά συχνά εύκολα ιδωμένη από τους άλλους (η Μαρία πάντα θεωρεί τον εαυτό της θύμα, ο Κώστας πάντα πιστεύει ότι τα πράγματα τελικά θα πάνε καλά κλπ.).

Advertisment

Η ιστορία μας επίσης διαμορφώνεται από τις ιστορίες των άλλων, των σημαντικών άλλων, από το πόσο τους θαυμάζουμε μέχρι το πόσο υιοθετούμε τη φιλοσοφία και στάση ζωής τους. Και φυσικά, υπάρχουν οι εμπειρίες και οι αξίες μας. Η ιστορία μας γίνεται ο φακός μέσα από τον οποίο βλέπουμε τα γεγονότα της ζωής, τις σχέσεις μας με τους άλλους· καθορίζει αυτό που προσδοκάμε από εμάς και τη ζωή μας.

Ποια είναι λοιπόν η ιστορία σας και πώς καθορίζει την ψυχολογία σας; Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη δική σας. Καθώς τις απαντάτε, προσπαθήστε να μη σκέφτεστε πώς θα ήταν ιδανικά τα πράγματα, αλλά περισσότερο πώς πραγματικά σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε στην καθημερινότητα.

Πόσο ασφαλής είναι ο κόσμος και οι άλλοι άνθρωποι;

Αυτή η ερώτηση σχετίζεται με την εμπιστοσύνη, το άγχος και το φόβο. Για παράδειγμα, άσχημα πράγματα συμβαίνουν ξαφνικά, οι άλλοι υπάρχουν για να μας εξαπατούν; Οι κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις καθορίζονται κατά πολύ από το πώς τις νοηματοδοτούμε.

Advertisment

Πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους;

Αυτή η απάντηση τροφοδοτείται άμεσα από την προηγούμενη. Αν ο κόσμος δεν είναι ασφαλής, αν δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους άλλους, αυτό σημαίνει ότι κρατάμε τις αποστάσεις μας ή είμαστε κατά βάση επιθετικοί ή/και αμυντικοί. Αν θεωρούμε ότι ο κόσμος είναι η οικογένειά μας, είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε κάθε μορφή κοινωνικοποίησης.

Πώς μετράμε την ευτυχία ή την επιτυχία;

Για κάποιους, μετρούνται με την επίτευξη των στόχων – καριέρα, οικονομικές απολαβές, επαγγελματικό κύρος. Για άλλους, είναι η ευχαρίστηση και παρηγοριά στην αγκαλιά της οικογένειας ή των φίλων. Για τους γονείς καθορίζονται από την ευτυχία των παιδιών τους. Για άλλους επιτυγχάνονται μέσα από την τέχνη, μέσα από το έργο τους. Για τι παλεύουμε στην καθημερινότητά μας; Τι είναι αυτό που μας κινητοποιεί;

Γιατί συμβαίνουν άσχημα πράγματα;

Απλά συμβαίνουν; Μας βοηθούν να δούμε και να εκτιμήσουμε το καλό; Ή μήπως δεν υπάρχει κακό, αλλά μόνο αυτό που αποφασίζουμε εμείς να αποκαλέσουμε κακό; Είναι η μοίρα, το θέλημα του Θεού, ένα τεστ για το πώς θα ανταπεξέλθουμε; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση αποκαλύπτει το πώς διαχειριζόμαστε τα εμπόδια που εμφανίζονται στη ζωή μας και κατ’ επέκταση τη σημασία που τους δίνουμε.

Έχουμε μετανιώσει για κάτι στη ζωή μας; Έχουμε νιώσει τύψεις; Κι αν ναι, πώς επηρέασαν τη στάση ζωής μας, την εικόνα μας;

Οι τύψεις και οι ενοχές μας διδάσκουν μαθήματα, αλλά συχνά μας πληγώνουν με ανεπανόρθωτο τρόπο. Κάποιες από αυτές είναι μικρές, τις ξεπερνάμε και συνεχίζουμε τη ζωή μας, κάποιες άλλες όμως μπορούν μας καταδιώξουν και να επηρεάσουν δραστικά τις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας και τη συνολική μας στάση απέναντι στην ευτυχία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση