Το 81% των ασθενών λένε ψέματα στο γιατρό τους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Παρά τη σημασία της επικοινωνίας ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το 81% των ασθενών επιλέγουν να λένε μικρότερα

Το 81% των ασθενών λένε ψέματα στο γιατρό τους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Παρά τη σημασία της επικοινωνίας ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το 81% των ασθενών επιλέγουν να λένε μικρότερα ή μεγαλύτερα ψέματα στο γιατρό τους.

Η έρευνα διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα της Άντζελα Φέρκερλιν από το Πανεπιστήμιο της Utah στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι περίπου το 81% των συμμετεχόντων με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη έχουν υπάρξει ανειλικρινείς με τον γιατρό τους, σε ένα τουλάχιστον από τα επτά σενάρια που τους προτάθηκαν.

Advertisment

Η πιο συνηθισμένη ανειλικρινής απάντησή τους δίνεται στις ερωτήσεις σχετικά με τη γυμναστική, την ποιότητα διατροφής τους ή τη φαρμακευτική αγωγή τους. Εντούτοις, πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών δεν δηλώνουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις συστάσεις που τελικά τους κάνει ο γιατρός, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν παραδέχονται καν ότι δεν αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα τι ακριβώς είναι η πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν πως δεν φέρνουν αντίρρηση, δεν σχολιάζουν ή λένε ψέματα μπροστά στο γιατρό τους, επειδή ντρέπονται μήπως εκείνος τους επικρίνει για το σχόλιο ή την άγνοιά τους και επειδή δεν έχουν διάθεση να ακούσουν τα σχόλια στις κακές συνήθειές τους, όπως το γεγονός ότι καπνίζουν ή καταναλώνουν τροφές κακής ποιότητας.

Αυτή η ανειλικρίνεια των ασθενών όμως θέτει την υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο, αφού οι γιατροί είναι δύσκολο με αυτό τον τρόπο να δώσουν ακριβή διάγνωση. Ως εκ τούτου, υπάρχει περίπτωση να συνταγογραφήσουν λάθος φάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις.

Advertisment

Δυστυχώς, η έρευνα αποκάλυψε πως αυτοί που ήταν πιθανότερο να πουν ψέματα στο γιατρό τους ήταν και αυτοί που βρίσκονταν σε άσχημη υγεία, αλλά και οι νεότεροι σε ηλικία. Το σοκαριστικό βέβαια στοιχείο είναι το συνολικά μεγάλο ποσοστό των ασθενών που τελικά είναι ανειλικρινείς. Αυτά τα αποτελέσματα εύλογα οδηγούν στο εξής ερώτημα: Υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να νιώσουν πιο άνετα;».

[toggle title="Πηγές"]

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2716996

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση