,

5 λόγοι που αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο πολύτιμη η καθημερινή σωματική επαφή

Η αίσθηση της όρασης, του ήχου και της όσφρησης είναι αυτές που μας κατευθύνουν στη ζωή, αλλά η αίσθηση της αφής είναι κάτι πολύ

5 λόγοι που αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο πολύτιμη η καθημερινή σωματική επαφή

Η αίσθηση της όρασης, του ήχου και της όσφρησης είναι αυτές που μας κατευθύνουν στη ζωή, αλλά η αίσθηση της αφής είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Δεν θα μπορούσε να περιγραφεί με λέξεις. Για την ακρίβεια, η λαχτάρα για σωματική επαφή θα μπορούσε μόνο να κατανοηθεί από κάποιον που την στερήθηκε.

Επειδή το άγγιγμα είναι το βασικό συστατικό της πραγματικής εγγύτητας. Είναι εκείνο το μέρος της σωματικής οικειότητας που δεν θα μπορούσαμε ποτέ και με κανέναν άλλο τρόπο να πετύχουμε. Η σωματική επαφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Advertisment

5 λόγοι που αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο σημαντική η καθημερινή σωματική επαφή

1. Η σωματική επαφή είναι απαραίτητο στοιχείο της επικοινωνίας

Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία που είναι βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση και επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας. Είναι το μέσο μέσω του οποίου μοιραζόμαστε πληροφορίες. Και το άγγιγμα είναι συνήθως ένα βασικότατο σημείο της επικοινωνίας. Η σωματική επαφή χρησιμοποιείται συχνά όταν θέλουμε να δείξουμε συμπόνια ή θέλουμε να δώσουμε ένα άλλο μήνυμα από αυτό που μπορούν να μεταφέρουν οι λέξεις.

2. Η σωματική επαφή μας βοηθά να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους

Όλοι έχουμε νιώσει εκείνες τις πεταλούδες στο στομάχι, σωστά; Το άγχος και εκείνη η αίσθηση ηλεκτρισμού που διαπερνά το σώμα μας. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ισχυρές αισθήσεις πυροδοτούνται από τη σωματική μας επαφή. Οι ερευνητές το επιβεβαιώνουν: ένα και μόνο άγγιγμα από κάποιον άλλο μπορεί να γεννήσει ισχυρές συναισθηματικές εμπειρίες, από το ανακουφιστικό άγγιγμα του συντρόφου μας μέχρι την εμπειρία του άγχους από το άγγιγμα ενός ξένου. Απλά σκεφτείτε το: Το σωματικό μας άγγιγμα έχει τη δύναμη να προκαλέσει πάθος, αγάπη, ευτυχία, σύγχυση, άγχος, ακόμα και φόβο.

3. Η σωματική επαφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προσφορά και τη λήψη θετικής ενέργειας

Όπως προαναφέραμε, το άγγιγμα είναι ένας δυναμικός τρόπος να συνδεθούμε άμεσα με έναν άλλο άνθρωπο. Ό,τι κι αν νιώθουμε ή κουβαλάμε στην καρδιά μας, μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλα άτομα μέσω του αγγίγματος. Ως εκ τούτου, μπορείτε να φωτίσετε τη μέρα κάποιου και να μοιραστείτε τη θετική σας δόνηση αγκαλιάζοντάς τον, αλλά μπορείτε επίσης και να την καταστρέψετε, απλά σφίγγοντας το χέρι του.

Advertisment

4. Η σωματική επαφή αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για να κερδίσετε αυτό που χρειάζεστε

Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι κάποιου μπορεί να τον κάνει να σας προσέξει περισσότερο καθώς μιλάτε; Δεν χρειάζεται να το πιστέψετε, μπορείτε απλά να το δοκιμάσετε και να δείτε. Η σωματική επαφή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να πείσετε τους άλλους να κάνουν αυτό που χρειάζεστε. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που δημιουργεί η εγγύτητα μέσα μας. Ξαφνικά, έχουμε την προσοχή του άλλου και τα λεγόμενά μας εξετάζονται υπό άλλο πρίσμα.

5. Η σωματική επαφή μπορεί να επουλώσει τις πληγές σας

Και ας μη ξεχάσουμε τη θεραπευτική επίδραση του αγγίγματος. Η σωματική επαφή έχει ενσωματωθεί σε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους για αιώνες. Μασάζ, χειροπρακτική, βελονισμός κλπ. Επιπλέον, πολλοί θεραπευτές και ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το άγγιγμα για να βοηθήσουν όσους έχουν βιώσει κακοποίηση και για να ενισχύσουν το δέσιμο ανάμεσα στους θεραπευόμενους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero
Πώς να πάρεις προαγωγή στην εργασία σου | 8 συμβουλές και στρατηγικές από την Career Coach Μαρία Παπάζογλου
Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όχι πολλά, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη
1_composition_life_lifepur_banner_V2(1)_800x800

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση