,

Λουξεμβούργο: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως με δωρεάν δημόσια μέσα συγκοινωνίας

Το Λουξεμβούργο πρόκειται σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει όλα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας δωρεάν. Το επόμενο καλοκαίρι δεν

Λουξεμβούργο: Η πρώτη χώρα παγκοσμίως με δωρεάν δημόσια μέσα συγκοινωνίας

Το Λουξεμβούργο πρόκειται σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει όλα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας δωρεάν. Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν εισιτήρια σε τρένα, τραμ και λεωφορεία σύμφωνα με την κυβέρνηση του Xavier Bettel που επανεξελέγη και ορκίστηκε γι’ άλλη μια φορά αυτή την Τετάρτη.

Ο Bettel, του οποίου το δημοκρατικό κόμμα θα διαμορφώσει κυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Εργατικό κόμμα και τους Πράσινους, έχει υποσχεθεί πως προτεραιότητά του θα είναι το περιβάλλον. Η ατζέντα, όπως και η προεκλογική καμπάνια, του κόμματος είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

Advertisment

Εκτός από τα δωρεάν μέσα μετακίνησης, η νέα κυβέρνηση εξετάζει την νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά και τη θέσπιση δύο νέων γιορτών – αργιών. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης, ένα από τα χειρότερα στον κόσμο.

Οι κάτοικοι είναι 110.000, αλλά πάνω από 400.000 κάτοικοι έρχονται στην πρωτεύουσα για να εργαστούν καθημερινά και χρησιμοποιούν είτε τα μέσα, είτε τα αυτοκίνητά τους. Μία έρευνα υποστηρίζει ότι οι οδηγοί της πρωτεύουσας σπατάλησαν κατά μέσο όρο 33 ώρες στην κίνηση μόνο το 2016.

Αν και η χώρα έχει μόνο 600.000 μόνιμους κατοίκους, 200.000 κάτοικοι που ζουν στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία περνούν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν στην πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου.

Advertisment

Η χώρα έχει επιδείξει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα των συγκοινωνιών. Αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση νομιμοποίησε τη δωρεάν μετακίνηση για κάθε παιδί και νέο κάτω των 20 ετών. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν λεωφορεία για να κινούνται από και προς το σπίτι τους, αλλά και για να μεταφερθούν από το ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στο άλλο.

Από το 2020 και μετά, δεν θα υπάρχουν πια εισιτήρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση ακόμα εξετάζει το τι πρόκειται να γίνει με τις πρώτες θέσεις κυρίως στα τρένα. Η νέα αυτή πολιτική, που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, έρχεται να συνδυαστεί με το ζήτημα της νομιμοποίησης της αγοράς, κατοχής και κατανάλωσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση