,

20 λιγότερο γνωστές ειδήσεις από το 2018 που μας γεμίζουν αισιοδοξία

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν την τάση να εστιάζουν κυρίως στις θλιβερές, απαισιόδοξες ειδήσεις. Αλλά κάθε χρόνο υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν

20 λιγότερο γνωστές ειδήσεις από το 2018 που μας γεμίζουν αισιοδοξία

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν την τάση να εστιάζουν κυρίως στις θλιβερές, απαισιόδοξες ειδήσεις. Αλλά κάθε χρόνο υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν εκεί έξω: επιτυχίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ιατρικής, ιστορίες ανθρώπινης προόδου που δεν έφτασαν μέχρι τις ειδήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες σημαντικές που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

20 αισιόδοξες ειδήσεις από το 2018 που δεν έγιναν τόσο γνωστές

1. Οι αυτοκτονίες μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 38% από το 1994. Αυτό σημαίνει ότι σώθηκαν συνολικά 4 εκατομμύρια ζωές, 4πλάσιος αριθμός από τους νεκρούς στους πολέμους της ίδιας χρονικής περιόδου.

Advertisment

2. Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει ένα νέο καταφύγιο θαλάσσιας άγριας ζωής για τις μεταναστεύσεις των φαλαινών και των δελφινιών στη Μεσόγειο και θα απαγορεύσει κάθε έρευνα για ορυκτά καύσιμα σε αυτή την περιοχή.

3. Στα δάση της κεντρικής Αφρικής, ο πληθυσμός των γορίλων, ενός από τα είδη υπό εξαφάνιση, αναφέρθηκε πως αυξήθηκε κατά 25% από το 2010 σε πάνω από 1.000.

4. Η Χιλή πέρασε έναν νέο νόμο που προστατεύει τα νερά των ακτών της, δημιουργώντας εννέα θαλάσσια καταφύγια και αυξάνοντας την προστατευμένη περιοχή από 4.3% σε 42.4%.

Advertisment

5. Στη Νιγηρία έχουν φυτευτεί πάνω από 200 εκατομμύρια νέα δέντρα μέσα σε τρεις δεκαετίες, η πιο θετική μεταμόρφωση του περιβάλλοντος στην αφρικανική ιστορία.

6. Οι Σεϊχέλες δημιούργησαν ένα νέο θαλάσσιο καταφύγιο 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό, προστατεύοντας τα νερά τους από το παράνομο ψάρεμα για πολλές γενιές ακόμα.

7. 25 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου κατά της χολέρας διανεμήθηκαν παγκοσμίως και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον μεγαλύτερο εμβολιασμό στην ιστορία.

8. Η Γαλλία αποκάλυψε μια μεγάλη πτώση στους καπνιστές της: 1.000.000 λιγότεροι τον τελευταίο χρόνο. Αλλά και η Αμερική έριξε τα ποσοστά στο χαμηλότερο αριθμό από το 1965.

9. Η Ινδία κατέγραψε 22% μείωση στους μαιευτικούς θανάτους από το 2013. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 30 νέες μητέρες σώζονται κάθε μέρα σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν.

10. Τα παγκόσμια ποσοστά μόλυνσης από HIV/AIDS έπεσαν κατά 16% στους ενήλικες και κατά 35% στα παιδιά. Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται πια στη διαδικασία συνολικής απάλειψης του ιού μέχρι το 2030.

11. Η Τανζανία αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει μειώσει τα ποσοστά θανάτου από ελονοσία κατά 50% στους ενήλικες και κατά 53% στα παιδιά.

12. Το ανώτερο δικαστήριο της Ινδίας ακύρωσε απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ που ίσχυε εδώ και έναν αιώνα, προσδιορίζοντας τον νόμο της εποχής της Βικτώριας ως παράλογο και αυθαίρετο.

13. Ενσωμάτωση προσφύγων και χαμηλή εγκληματικότητα. Ο αριθμός των εγκλημάτων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 10% και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια.

14. Η Τυνησία έγινε η πρώτη αραβική χώρα που πέρασε νόμο που δίνει σε γυναίκες και στους άνδρες ίδια κληρονομικά δικαιώματα, ανατρέποντας έτσι διάταξη του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

15. Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να συμπεριλάβει τη διδασκαλία των δικαιωμάτων της lgbt κοινότητας στα σχολεία.

16. Το Νεπάλ έγινε η 54η χώρα στον κόσμο και η πρώτη χώρα στη Νότια Ασία που πέρασε νόμο απαγόρευσης της χρήσης σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

17. Πριν από 4 χρόνια, η Κίνα κήρυξε τον πόλεμο στη ρύπανση. Τα πρώτα αποτελέσματα: οι πόλεις της έχουν μειώσει τις συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τους κατά 32%.

18. 250 από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο (όπως η Kelloggs, η Coca Cola και η Nestle) συμφώνησαν ότι από το 2025 και μετά θα επαναχρησιμοποιούν, θα ανακυκλώνουν ή θα κομποστοποιούν το 100% των πλαστικών τους.

19. Μέχρι το τέλος του 2018, τουλάχιστον 32 χώρες σε όλο τον κόσμο θα έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης – σχεδόν οι μισές βρίσκονται στην Αφρική.

20. Το Μπαγκλαντές αποκάλυψε πως κατάφερε να μειώσει την παιδική θνησιμότητα κατά 78% από το 1990, η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταφέρει ποτέ χώρα παγκοσμίως.

[toggle title="Πηγές"]

https://medium.com/future-crunch/99-good-news-stories-you-probably-didnt-hear-about-in-2018-cc3c65f8ebd0

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση