, , ,

Το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Αθήνας είναι έτοιμο και βρίσκεται στον Βοτανικό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αδέσποτων Ζώων που τιμήθηκε στις 4 Απριλίου ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι σύντομα στον Βοτανικό θα λειτουργήσει το πρώτο

Το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Αθήνας είναι έτοιμο και βρίσκεται στον Βοτανικό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αδέσποτων Ζώων που τιμήθηκε στις 4 Απριλίου ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι σύντομα στον Βοτανικό θα λειτουργήσει το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο του δήμου. Πρόκειται για έναν λειτουργικό χώρο προσωρινής φιλοξενίας με χωρητικότητα 90 θέσεων. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του δήμου για την φροντίδα, προστασία και στη συνέχεια υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων της Αθήνας δεν σταματά και συνεχίζει με πολυεπίπεδες δράσεις, μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και για τους τετράποδους φίλους που στερούνται την στέγη». Ο πολιτισμός κάθε χώρας διαφαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στη φύση και στα ζώα και η Ελλάδα αρχίζει σταδιακά να θέτει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Advertisment

Ο σύγχρονος χώρος του Βοτανικού διαθέτει άπλετο χώρο προαυλισμού και πλήρη εξοπλισμό. Ο χώρος φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως και 5 άτομα είναι υπεύθυνα για την καθαριότητα του χώρου αλλά και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα ζώα. Με αυτό τον τρόπο, τα αδέσποτα ζώα που φτάνουν στο καταφύγιο θα ζουν σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες.

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο καταφύγιο διαμορφώνεται αυτό τον καιρό και ένα δωμάτιο προσομοίωσης ενός πραγματικού δωματίου σπιτιού που έχει έπιπλα κλπ. Στόχος είναι οι σκύλοι να εξοικειωθούν με το περιβάλλον ενός σπιτιού ώστε να προσαρμοστούν ευκολότερα αφού γίνει η υιοθεσία τους.

Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του δήμου Αθηναίων θα ονομαστεί «Το καταφύγιο του Σωκράτη» στη μνήμη ενός από τους γνωστότερους και πιο αγαπητούς σκύλους του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος έχασε δυστυχώς τη ζωή του σε δυστύχημα. Μάλιστα, για να τον τιμήσει, η ομάδα Urban Act και ο καλλιτέχνης «Life in Colour» δημιούργησαν ένα γκράφιτι του Σωκράτη στο εσωτερικό του καταφυγίου.

Advertisment

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισκέφθηκε το καταφύγιο ζώων και δήλωσε: «Το καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο ψυχής όλων μας. Είναι προϋπόθεση για κάθε σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρώπινη πόλη. Αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε τη ζωή των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα. Το κάνουμε με πολλές δράσεις φροντίδας και αγάπης αλλά και με δομές όπως αυτή. Η προστασία και η υγεία τους είναι θεμέλιο του πολιτισμού της καθημερινότητας και της υγιεινής σε όλες τις γειτονιές μας».

Στην ιστοσελίδα www.animalsctyofathens.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα ζώα που υπάρχουν προς υιοθεσία. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook και Animals_CityofAthens στο Instagram αυξάνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών όπου έχουν εγγραφεί ήδη 600 εθελοντές.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: EUROKINISSI

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση