, ,

Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία

Ερευνητές από τον Καναδά, σε συνεργασία με επιστήμονες από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστρίας και της Βρετανίας με επικεφαλής το δρ. Γιόζεφ Πένινγκερ, που

Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία

Ερευνητές από τον Καναδά, σε συνεργασία με επιστήμονες από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Αυστρίας και της Βρετανίας με επικεφαλής το δρ. Γιόζεφ Πένινγκερ, που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βακνκούβερ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών παρουσίασαν ένα σημαντικό επίτευγμα στο χώρο της πειραματικής ιατρικής επιστήμης.

Με ένα άρθρο τους που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν τα λεγόμενα «αγγειακά οργανοειδή», καλλιεργώντας ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Τα εργαστηριακά αγγεία μιμούνται τη δομή και λειτουργία των πραγματικών ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων. Μεταμοσχεύθηκαν σε εργαστηριακά ποντίκια και κατάφεραν να λειτούργησουν ως κανονικά όργανα με τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία τους.

Advertisment

«Η δυνατότητα να δημιουργούμε ανθρώπινα αγγεία ως οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή. Επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να φωτίσουν τις αιτίες και να βρουν νέες θεραπείες για διάφορες αγγειακές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και φυσικά ο διαβήτης», δήλωσαν οι κύριοι ερευνητές στο άρθρο τους.

Επιπλέον, ο ερευνητής Ράινερ Γουίμερ πρόσθεσε πως «επειδή τα οργανοειδή μας μοιάζουν με τα ανθρώπινα αγγεία σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε τις αγγειακές ασθένειες άμεσα σε ανθρώπινους ιστούς». Αν και παθήσεις όπως ο διαβήτης είναι αρκετά συχνές, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να αποκαλύψουμε όλες τις αγγειακές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμφάνιση και ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη νέων και αποτελεσματικότερων θεραπειών που θα ανακουφίσουν πολλά εκατομμύρια ασθενών.

Το επίτευγμα αυτό λοιπόν αποτελεί σπουδαίο βήμα για την ιατρική επιστήμη και θα αξιοποιηθεί ώστε στο μέλλον οι επιστήμονες να μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες αγγειακές παθήσεις, παθήσεις σε ασθενείς όπως οι διαβητικοί και σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση