,

Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση βάρους | Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μελέτη έδειξε πως όταν κοιμόμαστε λίγο, προσλαμβάνουμε υπερβολική ενέργεια χωρίς όμως να ξοδεύουμε αντίστοιχα.

Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση βάρους | Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο ύπνος, μαζί με τον αέρα, το νερό και την τροφή αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού. Το να κοιμόμαστε καλά είναι απαραίτητο, προκειμένου να ξυπνάμε ανανεωμένοι και ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.

Οι ειδικοί συστήνουν κατά μέσο όρο 7 – 9 ώρες καλής ποιότητας ύπνο ημερησίως, ωστόσο άλλοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο, ανάλογα και με την ηλικία τους. Η κακή ποιότητα του ύπνου ή η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο λίγος ύπνος σχετίζεται και με την αύξηση του δείκτη μάζας του σώματος και της παχυσαρκίας.

Advertisment

Μια νέα μελέτη που έκανε η Mayo Clinic στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC), έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει το σωματικό βάρος.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως όταν κοιμόμαστε λίγο, προσλαμβάνουμε υπερβολική ενέργεια χωρίς όμως να ξοδεύουμε αντίστοιχα, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και κυρίως σε κεντρική συσσώρευση λίπους, δηλαδή σε κοιλιακή σπλαχνική παχυσαρκία, που θεωρείται ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ενώ παράλληλα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 12 υγιή μη παχύσαρκα άτομα από τα οποία τα 9 ήταν άνδρες και τα 3 ήταν γυναίκες, ηλικίας 19 – 39 ετών, σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη και διασταυρούμενη μελέτη που διήρκεσε 21 ημέρες, με 4 ημέρες εγκλιματισμού, 14 ημέρες πειραματικού περιορισμού ύπνου ( οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν συνολικά 4 ώρες) ή ύπνου ελέγχου (είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν 9 ώρες) και ένα διάστημα αποκατάστασης 3 ημερών.

Advertisment

Καθώς η μελέτη ήταν διασταυρούμενη, τα άτομα που συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις της μελέτης ήταν τα ίδια, άρα συγκρίνονταν με τον εαυτό τους, κάτι που αύξησε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Οι καταγραφές που έκαναν οι επιστήμονες αφορούσαν μετρήσεις της ενεργειακής πρόσληψης, της ενεργειακής δαπάνης, του σωματικού βάρους, της σύστασης του σώματος, της κατανομής λίπους και κάποιων άλλων βιοδεικτών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι κατά τη φάση του περιορισμένου ύπνου, τα άτομα που συμμετείχαν κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες ενώ ταυτόχρονα αύξαναν την πρόσληψη πρωτεΐνης και λίπους. Ωστόσο, η ενεργειακή δαπάνη παρέμενε αμετάβλητη. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες, όταν εκτέθηκαν στον περιορισμό ύπνου, πήραν στατιστικά σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος, με το ολικό κοιλιακό λίπος να έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο στο υποδόριο όσο και στο σπλαχνικό κοιλιακό λίπος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση