, ,

Εθελοντές σώζουν παγιδευμένα πουλιά από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Οι εθελοντές της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς είναι οι ήρωες των τελευταίων ημερών, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο προσπαθούν να σώσουν πουλιά που παγιδεύονται

Εθελοντές σώζουν παγιδευμένα πουλιά από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Οι εθελοντές της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς είναι οι ήρωες των τελευταίων ημερών, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο προσπαθούν να σώσουν πουλιά που παγιδεύονται στη λίμνη της Καστοριάς.

Η λίμνη έχει παγώσει λόγω των τελευταίων κυμάτων κακοκαιρίας. Εκεί όμως καταφεύγουν πολλά είδη πουλιών, τα οποία δυστυχώς παγιδεύονται στα παγωμένα νερά. «Ήδη έχουμε σώσει 17 μεγάλα πουλιά όπως κύκνους, πελεκάνους και ερωδιούς που κάθονται μέσα στο νερό τη νύχτα, αλλά όταν αυτό παγώνει, τα πόδια τους εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να κινηθούν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Advertisment

Και επειδή ακριβώς μένουν εγκλωβισμένα εκεί, κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, αλλά και από σαρκοφάγα ζώα που αναζητούν τροφή. Μάλιστα, οι κάτοικοι δήλωσαν πως τις τελευταίες μέρες εθεάθη πάνω στη λίμνη ένας λύκος. «Έχουμε σώσει πολλές φαλαρίδες, νερόκοτες και πάπιες που ήταν υποσιτισμένες ενώ κάποια πουλιά που είναι εμφανώς εξαντλημένα, τα κρατάμε μερικές μέρες στον σταθμό περίθαλψης», προσθέτει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Εθελοντές σώζουν παγιδευμένα πουλιά από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Όταν τα πτηνά βρίσκονται παγιδευμένα στο νερό που βρίσκεται κοντά στην ακτή, οι εθελοντές τα προσεγγίζουν και τα βγάζουν. Αν όμως βρίσκονται στη μέση της λίμνης, τα πράγματα είναι δυσκολότερα. «Αν είναι κοντά στην ακτή, είναι σχετικά εύκολο αν και πάλι παραμένει επικίνδυνο. Αν είναι πιο μέσα στη λίμνη, χρησιμοποιούμε φουσκωτά στρώματα θαλάσσης για να προστατευθούμε σε περίπτωση που σπάσει ο πάγος και βρεθούμε στο νερό» περιγράφει ο εθελοντής.

Advertisment

Εθελοντές σώζουν παγιδευμένα πουλιά από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες) Εθελοντές σώζουν παγιδευμένα πουλιά από την παγωμένη λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν ακόμα παγωμένες και αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως με τον πάγο κατά τις πρωινές ώρες. Αφού προστατεύσουμε εμάς και τους δικούς μα ανθρώπους, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ζώα που βρίσκονται έξω και κινδυνεύουν είτε από ασιτία, είτε από το κρύο. Φροντίζουμε τα αδέσποτα της περιοχής μας, προσφέροντάς τους ένα πιο ζεστό σημείο για να κοιμηθούν και να προστατευθούν από το κρύο, τη βροχή ή το χιόνι. Επίσης, τους βάζουμε τροφή και νερό, καθώς σε ακραίες συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Παταγονία: Βρέθηκαν οι αρχαιότεροι πίνακες ζωγραφικής, ηλικίας 8.200 ετών!
Athens Book Space | Δωρεάν δράσεις στον γυάλινο χώρο χαλάρωσης και ανάγνωσης στο Πάρκο Ελευθερίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση