Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση: Συνέντευξη με τον Εμψυχωτή Γέλιου, NLP Laughter Coach Ηλία Κουμπούνη

Ο Ηλίας Κουμπούνης είναι ένας από τους βασικότερους πρωτεργάτες ανάπτυξης και προώθησης της εμψύχωσης μέσω του γέλιου στην Ελλάδα, εμπνευστής της Σχολής Γέλιου Elias

Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση: Συνέντευξη με τον Εμψυχωτή Γέλιου, NLP Laughter Coach Ηλία Κουμπούνη

Ο Ηλίας Κουμπούνης είναι ένας από τους βασικότερους πρωτεργάτες ανάπτυξης και προώθησης της εμψύχωσης μέσω του γέλιου στην Ελλάδα, εμπνευστής της Σχολής Γέλιου Elias Laughter Academy, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γελωτολόγων Ελλάδος και της εταιρείας επιμορφωτικών σεμιναρίων ΟΛΟΤΗΤΑ ΑΜΚΕ. Με πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο της γελωτολογίας, ομιλητής στο Tdex Αλεξανδρούπολης, γνωστός από τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στο Ελλάδα έχεις Ταλέντο με τους Laughers Team.

Κύριε Κουμπούνη, ποια ήταν η πηγή έμπνευσή σας για τη δημιουργία σχολής γέλιου, ποια τα κίνητρά σας και ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε;

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με το γέλιο ξεκίνησε…, μέσα από μια δική μου περίοδο απογοήτευσης και θλίψης, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 υποχρεώθηκα να αναστείλω τη λειτουργία της εκδοτικής μου εταιρείας και εν γένει να κλείσω και ένα ολόκληρο κεφάλαιο 12ετους ενασχόλησης με το χώρο της δημοσιογραφίας, της παραγωγής διαφήμισης και των εκδόσεων. Η απόφαση αυτή δεν ήταν καθόλου ανώδυνη, όταν επαγγελματίες μέχρι και σήμερα δυσκολεύονται να διευθετήσουν τις οικονομικές οφειλές και υποχρεώσεις τους, προσωπικά αποφάσισα να πουλήσω περουσιακά στοιχεία για να απελευθερωθώ σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, η οποία γνώριζα ότι θα είχε σχέση με κάποιο κλάδο της ευρύτερης ψυχολογίας, χωρίς όμως να έχω ξεκάθαρη εσωτερική πληροφορία. Βέβαια κάτι το οποίο ανακάλυψα λίγο καιρό αργότερα, το ασυνείδητο γνώριζε πολύ καλά, όταν η τελευταία έκδοση του περιοδικού Vivere ήταν αφιερωμένη στο Χαμόγελο!

Advertisment

Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση!: Συνέντευξη με τον Εμψυχωτή Γέλιου, NLP Laughter Coach Ηλία Κουμπούνη

Αρχικά εκπαιδεύθηκα στο Life Coaching ως επιστάγασμα του δικού μου ταξιδιού θεραπείας μέσα από την ψυχανάλυση αρχικά και μετέπειτα τη Συστημική Αναπαράσταση. Μετά την πάροδο ενός μοναχικού 8μηνου, περπατώντας στα πάρκα και τις πλατείες και κοιτώντας άλλοτε τον ουρανό και άλλοτε τη γη περίμενα το λεγόμενο σπινθήρισμα, για κάποιους άλλους κλικ ή θεία φώτιση, κάτι που σε εμένα για πρώτη φορά είχε αργήσει ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Στα πλαίσια της συμμετοχής μου σε μια ομάδα NLP άκουσα για πρώτη φορά μια συmμαθήτρια για τη γιόγκα γέλιου, εκείνη τν στιγμή ένας σπινθήρας δημιουργήθηκε στον εγκέφαλό μου και ένιωσα αμέσως ότι ήταν αυτό που αναζητούσα!

Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισα στην επιλογή μου αυτή, κάτι που ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια να καταγράψω τις εμπειρίες αυτές και να τις εκδώσω. Είναι κάτι που έχω ήδη ξεκινήσει να κάνω, ωστόσο έχω αναβάλει την ολοκλήρωσή του, μέχρι να νιώσω έτοιμος. Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι ψυχοθεραπευτική και απαιτεί την δημιουργία συνθηκών γαλήνης και ησυχίας, κάτι το οποίο θέλει και αυτό τον προγραμματισμό του, ειδικά όταν είμαι και πατέρας ενός μικρού γιου, ο οποίος μου αντλεί αρκετό χρόνο ενέργειας και αφοσίωσης.

Advertisment

Συνοπτικά να πω, ότι συμμετείχα τον Οκτώβριο του 2013 στο 2ημερο σεμινάριο συνονιστών της γιόγκας γέλιου της Βασιλικής Σκρέκου, η οποία έφερε τη γιόγκα γέλιου στην Ελλάδα το 2008 και μετά αποφάσισα να χαράξω τα δικά μου χνάρια σε μια καινούργια διαδρομή με λίγες σημάνσεις και ανεξερεύνητα μονοπάτια. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της μεθόδου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, διέκρινα την ανάγκη επαγγελματικής ανάπτυξης της μεθόδου, πέρα από την σύσταση και δημιουργία club γέλιου εθελοντικής συνεισφοράς. Το ταξίδι είχε ήδη ξεκινήσει…

Αναφέρεστε στη γιόγκα γέλιου, ωστόσο τα άρθρα, και τα σεμινάριά σας βασίζονται στην ευεξία μέσω του γέλιου. Θέλετε να μας μιλήσετε πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Στα πρώτα μου εργαστήρια ως συντονιστής είχα κάποιες εσωτερικές ενστάσεις για το θέμα του ψεύτικου και προσποιητού γέλιου, οι οποίες καθρεφτιζόντουσαν και στους συμμετέχοντες. Επίσης, υπάρχουν κάποιες λεπτές ισορροπίες μεταξύ γελοίου, κοροϊδίας και αυθεντικού και πηγαίου γέλιου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μνεία στον τρόπο παρουσίασης, επεξήγησης και προβολής. Σε αυτό το ζήτημα συνέβαλε καθοριστικά η διαδικτυακή μου γνωριμία με τον Sebastien Gendry, μαθητή του Madan Kataria, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην διάδοση της γιόγκα γέλιου στην Αμερική και στην συνέχεια προσάρμοσε την μέθοδο μέσα από την συγγραφή δικών του εκπαιδευτικών εγχειριδίων, με το προσωπικό του μαθησιακό στυλ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μετεξέλιξη της γιόγκα γέλιου σε ευεξία γέλιου. Πρόκειται για ένα νόμισμα με δύο όψεις. Στη γιόγκα γέλιου ασχολούμαστε πιο επιδερμικά με το γέλιο, ενώ στην ευεξία γέλιου εμβαθύνουμε συναισθηματικά και αναζητάμε τρόπους επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση!: Συνέντευξη με τον Εμψυχωτή Γέλιου, NLP Laughter Coach Ηλία Κουμπούνη

Θέλω να επισημάνω ότι σε κάθε περίπτωση η μεθοδολογία δεν περιλαμβάνει ανέκδοτα ή κάποιας μορφής χιούμορ. Προσωπικά είμαι ο μόνος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που έχει εκπαιδευθεί και στα 2 μαθησιακά στυλ, επέλεξα τον τίτλο του εμψυχωτή διότι εκφράζει στοιχεία του δικού μου χαρακτήρα και είμαι εκπαιδευτής νέων εμψυχωτών. Είναι εμφανές σε όσους ασχολούνται με τον τομέα της προσωπικής αυτογνωσίας ότι πολλές μέθοδοι είναι παρόμοιες έτσι ώστε να ταιριάζουν στην φιλοσοφία του εκάστοτε εκπαιδευτή και στο κοινό που θέλει να προσεγγίσει. Αυτό που πλέον πρεσβεύω είναι ότι οι άνθρωποι είναι ωφέλιμο να επιλέγουν τον εισηγητή – δάσκαλο που τους μιλάει στην καρδιά. Ο εισηγητής και οι βιωματικές του εμπειρίες είναι εκείνος που αναδεικνύει τις ποιότητες μια αυτογνωσιακής μεθόδου, η μέθοδος λειτουργεί συμπληρωματικά και σε φυσικά καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν ο ασκούμενος δεν εφαρμόσει τις μαθησιακές τεχνικές στην καθημερινότητά του.

Τελικά το γέλιο είναι προσποιητό ή αυθεντικό;

Στα εργαστήρια γέλιου προσομοιώνουμε διάφορες καταστάσεις και δρώμενα της καθημερινότητά μας, τα οποίες φιλτράρουμε μέσω του γέλιου σε συνδυασμό με αναπνοές, θετικές δηλώσεις και παιχνίδια. Η προσομοίωση είναι αυτή που αναδύει σταδιακά το πηγαίο και αυθεντικό γέλιο. Δεν πιέζουμε και δεν πρέπει να κάνουμε κάτι. Το μυστικό είναι να αφεθούμε με εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία στη ροή της ζωής. Όταν αφήνομαι και επιτρέπω μέσω της αναπνοής, χαλαρώνουν οι νοητικές παρεμβολές και περιορισμοί, το γέλιο αρχίζει να πηγάζει από την καρδιά και η όλη διαδικασία υποστηρίζεται από θετικές δηλώσεις. Αν το εξετάσουμε από μια σφαιρική μάτια, η ζωή μας ολόκληρη είναι μια προσομείωση και αυτό μπορεί να το κατανοήσει βαθύτερα κάποιος που έχει ζήσει την βιωματική εμπειρία ενός εργαστηρίου “Περπατώντας με τα παπούτσια σου- Walking in your Shoes”, κάτι το οποίο είναι συχνό φαινόμενο να ζητήσει κάποιος μετά την αυτογνωσιακή του πορεία μέσω της ευεξίας του γέλιου. Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα μια επόμενης συνέντευξης στον έγκριτο ιστότοπό σας.

Μια ερώτηση εδώ από την αρχή της συνομιλίας μας, στροβιλίζεται στο μυαλό μου, η οποία υποθέτω ότι δεν είναι μόνο δική μου. Δηλαδή ιδρύσατε μια σχολή γέλιου για να μάθετε τον κόσμο να γελάει;

Η απορία αυτή όντως εκφράζεται από σημαντική μερίδα κοινού. Το γέλιο είναι κάτι το οποίο υπάρχει μέσα μας, κάτι το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά από την παιδική μας ηλικία, όπως και το κλάμα. Επομένως, σε ένα εργαστήριο φυσικά και δεν θα μάθουμε να γελάμε, απεναντίας θα μάθουμε τον τρόπο να εκφράσουμε αυτό που ήδη διαθέτουμε και ντρεπόμαστε ή έχουμε αναστολές να το εκδηλώσουμε λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων ή άλλων προσωπικών περιορισμών. Να καρπωθούμε τελικά τα οφέλη του γέλιου τα οποία είναι ψυχοσυναισθηματικά, σωματικά, πνευματικά και κοινωνικά. Η ευεξία μέσα από το γέλιο είναι μια προληπτική ολιστική συμπληρωματική προσέγγιση ως στάση και φιλοσοφία ζωής και ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες για την αντιμετώπιση του άγχους, συμπτωμάτων κατάθλιψης, για το «δέσιμο» ομάδων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, για την ενθάρρυνση έκθεσης προς το κοινό, έκφρασης των συναισθημάτων και προσωπικού μοιράσματος.

Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση!: Συνέντευξη με τον Εμψυχωτή Γέλιου, NLP Laughter Coach Ηλία Κουμπούνη

Τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ως πολίτες στη χώρα μας, μήπως το κλάμα είναι περισσότερο προσεγγίσιμο σε σχέση με το γέλιο;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά μάλλον ΟΧΙ. Και ο λόγος ότι κυριαρχεί η τάση της μη έκφρασης συναισθημάτων και περισσότερο για τους άνδρες οι οποίοι μεγάλωσαν με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι άνδρες δεν κλαίνε. Κοιτάξτε, αν δεν κλάψεις. δεν θα γελάσεις και αν δεν γελάσεις. δεν θα κλάψεις. Χρειάζεται να εκφράσεις δημιουργικά αυτό που σου συμβαίνει, να εκφράσεις το κλάμα σου, κάτι το οποίο σε μένα προσωπικά συνέβη μετά τις πρώτες συνεδρίες που προσέφερα ως εμψυχωτής ομάδων, έτσι ώστε αυτό το κλάμα να μπορέσει να μετουσιωθεί σε γέλιο. Το κλάμα απελευθερώνει στενάχωρα συναισθήματα και το γέλιο τα μεταμορφώνει. Πίσω από ένα βροντερό γέλιο, κρύβεται ένας ανέκφραστος πόνος και πίσω από ένα δυνατό κλάμα η δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας ζωής γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη. Διότι το κλάμα είναι η αφορμή για να ανοίξει τον δρόμο του στο γέλιο και στην χαρά απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε την ζωή μας με ψηλά το κεφάλι.

Μας δείχνουν τον δρόμο και μας ανοίγουν νέα μονοπάτια σκέψης και δράσης, εκεί όπου προηγουμένως υπήρχε ένα τείχος ή μια ανεξερεύνητη σπηλιά. Για να σηκώσουμε όμως κεφάλι χρειάζεται να εργαστούμε συνειδητά δρώντας ενεργά και όχι παθητικά. Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση και αποτελεί μια σοφή επιλογή στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης οι οποίες είναι γεμάτες από προκλήσεις. Μια καίρια ερώτηση είναι: Τι κάνω τώρα με αυτό που μου συμβαίνει; Τι ενέργειες θα κάνω; Πως θα το αντιμετωπίσω; Το γέλιο είναι επιλογή και το επιλέγουμε επειδή το θέλουμε και το μπορούμε!

Είστε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γελωτολόγων Ελλάδος. Πρώτη φορά ακούμε για την ύπαρξη ενός τέτοιου Συλλόγου και πραγματικά προσωπικά μου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα.

Ο Σύλλογος ήταν μεταξύ άλλων στα σχέδιά μου από τον πρώτο χρόνο ενασχόλησής μου με το γέλιο. Επιθυμούσα να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα αντιπροσωπεύει επάξια την ευεξία γέλιου και άλλες παρόμοιες μεθόδους που θα συνυπάρχουν κάτω από μια στέγη με σκοπό την έρευνα, την συγγραφή, την διοργάνωση φεστιβάλ, συνεδρίων και ημερίδων, τις εθελοντικές δράσεις σε κοινωνικές δομές κτλ. Αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από την συνέργεια 20 αποφοίτων μαθητών και την Άνοιξη του 2019 αναμένονται οι πρώτες δράσεις μας.

Η γελωτολογία προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και τη λέξη «γέλως» πρωτοπόρος της επιστήμης αυτής και του αντίστοιχου κλάδου ήταν ο δρ. Γουίλιαμ Φ. Φράι (William F. Fry) του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Ο Δρ. William F. Fry, καθηγητής Ψυχολογίας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, ήταν ο πρώτος επιστήμονας που πρότεινε το 1964 ότι το γέλιο ήταν κατάλληλο πεδίο σπουδών και είχε κάνει αίτηση για δημόσια χρηματοδότηση. Ωστόσο λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ όλα τα ερευνητικά προγράμματα τέθηκαν κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Συνέχισε ωστόσο τις έρευνές του σε μια άτυπη και μη χρηματοδοτούμενη βάση και δημοσίευσε μια σειρά από μελέτες ορόσημων για τις φυσιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά το γέλιο. Έγινε έτσι ο πρώτος αυτοαποκαλούμενος Γελωτολόγος.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

Το όραμά μου είναι να διαδοθεί και αναπτυχθεί η γελωτολογία σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, στην Κύπρο, την ελληνική ομογένεια και τις βαλκανικές χώρες με τη συνέργεια και άλλων συναδέλφων μέσα από τις εκπαιδεύσεις που διοργανώνω σε συχνή βάση με φυσική ή διαδικτυακή συμμετοχή. Επίσης στα σχέδιά μου είναι η ανάπτυξη ενός εξάμηνου ή ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος γελωτολογίας.

Γνωρίστε τον Ηλία Κουμπούνη σε ανοιχτή δωρεάν ομιλία στις 18 Ιανουαρίου, όπου και θα κληρωθεί μια δωρεάν συμμετοχή για το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο νέων εμψυχωτών ευεξίας γέλιου με θέμα: Γέλιο! Εργαλείο Αυτοανακάλυψης, Παρακίνησης & Δημιουργίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Το σώμα είναι σαν ένας καθρέφτης των σκέψεων και των συναισθημάτων» | Συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Morit Heitzler
Μια “απλή” βόλτα
Λεξικό της Οξφόρδης: Επέλεξε το «Brain rot» για λέξη του 2024
Γιώτα Χατζοπούλου: «Εκπαιδευτικός της χρονιάς» στην Ευρώπη για το έργο της στη μαθητική επιχειρηματικότητα!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση