Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα γεγονότα – ορόσημα της ζωής μας

Ορισμένες φορές, είναι από επιλογή. Κάποιες άλλες όχι. Όπως και να ‘χει, ο χειρισμός των σημαντικών γεγονότων της ζωής μας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο

Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα γεγονότα – ορόσημα της ζωής μας

Ορισμένες φορές, είναι από επιλογή. Κάποιες άλλες όχι. Όπως και να ‘χει, ο χειρισμός των σημαντικών γεγονότων της ζωής μας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα. Ένας single γονιός, για παράδειγμα, μπορεί να μην καλείται να βιώσει μόνο μεγάλες στιγμές χωρίς σύντροφο, αλλά μπορεί πολλά από αυτά τα γεγονότα στη ζωή να του υπενθυμίζουν ένα διαζύγιο, μια απώλεια ή μια δύσκολη συνθήκη. Τα γεγονότα ορόσημα της ζωής είναι αναπόφευκτα και ο χειρισμός τους προϋποθέτει ορισμένες φορές αλλαγή προοπτικής και στρατηγικών.

Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα γεγονότα – ορόσημα της ζωής μας

Πρώτο βήμα

Αναλύστε το γεγονός – ορόσημο. Είναι κάτι αναπόφευκτο, όπως σημαντικά γενέθλια ή ένα γεγονός που σηματοδοτεί ένα επίτευγμα, όπως μια αποφοίτηση, μια προαγωγή ή ένα ταξίδι; Αν είναι κάτι για το οποίο δεν έχετε έλεγχο ή επιλογή, μην σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια παλεύοντας να βρείτε το νόημα.

Advertisment

Δοκιμάστε την παθητική αποδοχή και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα, ακόμα και χωρίς σύντροφο. Αν είναι κάτι που κερδίσατε με την αξία σας, όπως μια προαγωγή ή ένα βραβείο, δοκιμάστε την ενεργητική αποδοχή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι εσείς το κάνατε να συμβεί, συγχαρείτε και γιορτάστε το με τον εαυτό σας.

Δεύτερο βήμα

Δείτε τα πλεονεκτήματα του να κάνετε κάτι μόνοι σας. Τα γεγονότα – ορόσημα μπορεί συχνά να οδηγούν σε αλλαγές ζωής επειδή σας πιέζουν προς τα εμπρός, προς την εξέλιξη. Για παράδειγμα, η ασθένεια ενός γονέα ή η αλλαγή εργασίας μπορεί να σας κάνει να επαναξιολογήσετε το μοτίβο ζωής σας και να θέλετε να κινηθείτε προς μια νέα διαφορετική κατεύθυνση.

Αν επεξεργάζεστε ένα γεγονός – ορόσημο μαζί με έναν σύντροφο ή μια ομάδα, η αλλαγή μπορεί να είναι πιο περίπλοκη ή ακόμα και περιορισμένη. Αν είστε μόνοι σας, συνήθως έχετε την ελευθερία για κάθε απόφαση και ευκαιρία, όπως το να μετακομίσετε σε μια νέα χώρα.

Advertisment

Τρίτο βήμα

Εξασκηθείτε στο να βλέπετε τα γεγονότα – ορόσημα μέσα από τα δικά σας μάτια, όχι μέσω των άλλων. Φύγατε μόλις από το πρώτο ραντεβού με το γιατρό σας για μια δύσκολη θεραπεία; Έκανε το μωρό σας μόλις το πρώτο του βήμα; Οι άνθρωποι δεν σας ελέγχουν. Αντιθέτως, είναι απασχολημένοι με τα δικά τους γεγονότα – ορόσημα. Γι’ αυτό κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να νιώθει αυτολύπηση επειδή δυσκολεύεται να απολαύσει μια μεγάλη αλλαγή, θυμίστε του ότι μάλλον κοιτάτε τη ζωή σας μέσα από τα μάτια των άλλων. Κάντε μια παύση και δείτε μέσα από τον εαυτό σας.

Τέταρτο βήμα

Φροντίστε και συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε και για τους αγαπημένους σας. Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να έχετε συνηθίσει να τρέχετε σε υψηλή ταχύτητα, αλλά δώστε στον εαυτό σας την άδεια να επιβραδύνει τους ρυθμούς του κάποιες φορές.

Πέμπτο βήμα

Όταν το γεγονός – ορόσημα πλησιάζει, αρχίστε να συνομιλείτε με τον εαυτό σας. Οι ψυχοθεραπευτές έχουν βρει ότι δεν είναι αυτά που λέμε που βοηθούν τους ασθενείς, αλλά αυτό που ασθενείς επιλέγουν να επαναλάβουν στον εαυτό τους που τους βοηθά. Αν κάνετε κάποια σοβαρή θεραπεία, για παράδειγμα, αλλά δεν έχετε κάποιον/ κάποια σύντροφο να σας υπενθυμίσει ότι «υπάρχει πάντα ένας τρόπος», μια διέξοδος, υπενθυμίστε το εσείς στον εαυτό σας.

Έκτο βήμα

Ελέγξτε για κατάθλιψη. Ορισμένες φορές η ήπια κατάθλιψη μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και θλιμμένοι και η πιο σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει συχνά κλάματα, απώλεια όρεξης και απόγνωση – και όλα αυτά επειδή δυσκολευόμαστε να χειριστούμε ένα γεγονός – ορόσημο. Μόνοι ή όχι, η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί από ορμονική θεραπεία, συχνές αποβολές, αποτυχία θεραπείας, οικονομικό στρες. Μιλήστε σε έναν ψυχολόγο, αναζητήστε βοήθεια.

Έβδομο βήμα

Βρείτε τη δική σας ομάδα στήριξης. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να βρείτε μια ομάδα που έχει παρόμοια εμπειρία με εσάς, επειδή τα μέλη της μπορούν πραγματικά να αντιληφθούν τι περνάτε. Παρ’ όλα αυτά, αν προτιμάτε να βιώσετε μόνοι σας ένα γεγονός – ορόσημο, βεβαιωθείτε ότι θα είστε για τον εαυτό σας θετική στήριξη και υπενθυμίστε του ότι ακόμα και οι πιο ανεξάρτητοι από εμάς ορισμένες φορές χρειάζονται λίγη βοήθεια.

Στο τέλος, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο απ’ όσο νομίζετε. Μπορεί να μην το νιώθετε έτσι όταν το βιώνετε, αλλά μπορείτε πραγματικά να επιλέξετε πώς θα αντιδράσετε στα γεγονότα – ορόσημα της ζωής σας και να συνεχίσετε να πιέζετε μπροστά.

Georgia Witkin

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση