Μία νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τη σημασία του πρωινού στην προσπάθεια απώλειας βάρους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με πρότερες επιστημονικές μελέτες και θεωρίες.
Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και ετοιμάζονται να καταναλώσουν το «πρώτο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Οι παραδόσεις γύρω από το πρωινό ποικίλουν: οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι τείνουν να προτιμούν αυγά και μπέικον, ενώ οι Ιταλοί και οι Γάλλοι συχνά προτιμούν τα κρουασάν.
Advertisment
Ασχέτως του τι επιλέγουν να φάνε για πρωινό, οι περισσότεροι το θωρούμε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κι αυτό επειδή παρέχει στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα. Τούτου λεχθέντος, η διαμάχη σε σχέση με το ρόλο του στην υγεία μας υφίσταται εδώ και χρόνια.
Αποδόμηση των μύθων για το πρωινό
Μια νέα έρευνα – τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο BMJ – δεν εντόπισε στοιχεία που να στηρίζουν την ιδέα ότι η κατανάλωση πρωινού αποτελεί μια καλή στρατηγική για απώλεια βάρους ή ότι η παράλειψή του έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Ομάδα Γιαπωνέζων ερευνητών, για παράδειγμα, βρήκε ότι η παράλειψη αυτού του γεύματος συνδεόταν με την παχυσαρκία περισσότερο απ’ ό,τι η κατανάλωση δείπνου λίγη ώρα πριν τον ύπνο.
Advertisment
Χρειάζεται όμως να είμαστε προσεκτικοί με τέτοια ευρήματα λόγω των κάθε φορά διαφορετικών ερευνητικών περιορισμών. Για παράδειγμα, σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους τα είδη των τροφών που καταναλώνονταν.
Για να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση πρωινού και βάρους, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία ανέλυσαν 13 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμασίες – κυρίως στην Αμερική και στην Αγγλία – που είχαν γίνει τα προηγούμενα 28 χρόνια.
Τα ευρήματα κατέρριψαν δύο μύθους:
– Αρχικά, δεν βρήκαν κανένα εύρημα που να δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους λόγω της αποτελεσματικής καύσης θερμίδων ή της πρόληψης υπερκατανάλωσης αργότερα μέσα στη μέρα.
– Κατά δεύτερον, βρήκαν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν συνδεόταν με μεγαλύτερη αίσθηση πείνας στη συνέχεια.
Κάποιοι συμμετέχοντες συνήθιζαν να τρώνε πρωινό, ενώ άλλοι όχι και μάλιστα είχαν διαφορετικό βάρος σώματος. Η ομάδα αποκάλυψε ότι η συνολική πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας ήταν υψηλότερη σε όσους κατανάλωναν πρωινό σε αντίθεση με εκείνους που το παρέλειπαν. Επίσης, όσοι παρέλειπαν το πρωινό, ήταν κατά μέσο όρο 0.44 γραμμάρια ελαφρύτεροι.
Ορισμένες δοκιμασίες εστίαζαν στην επίδραση είτε της κατανάλωσης είτε της παράλειψης του πρωινού και καμία στις αλλαγές του σωματικού βάρους. Άλλες διερευνούσαν την επίδραση του πρωινού στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Δεδομένης της ποικιλίας των ερευνών, οι μελετητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τα αποτελέσματα.
Παρά τους περιορισμούς, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματα δεν συμπεριέλαβαν συμμετέχοντες ή έρευνες που περιελάμβαναν την κατανάλωση πρωινού ως μια στρατηγική για την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι:
«Αν και το πρωινό έχει πράγματι σημαντικές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, χρειάζεται να προσέχουμε όταν το προτείνουν για την απώλεια βάρους στους ενήλικες, καθώς θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα». Άλλωστε, ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστός και χρειάζεται να κάνουμε κάποια προσωπικά, μικρά «πειράματα» για το τι λειτουργεί σε εμάς.
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42
[/toggle]