Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα και τις συνήθειες που αφορούν στη διατροφή μας, προειδοποιώντας πως και τα δύο επιβαρύνουν δραματικά την υγεία μας, αλλά και την «υγεία» της Γης.
Τώρα, μια νέα έρευνα, έρχεται να παρουσιάσει την «ιδανική» εκείνη διατροφή που μπορεί να σώσει τόσο τον άνθρωπο, όσο και τον ίδιο τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως μπορεί να μειώσει τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό, σώζοντας με αυτό τον τρόπο 11 εκατομμύρια ζωές, χωρίς να επιβαρύνεται η Γη. Ο πλανήτης μας έχει επιβαρυνθεί λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας, της μαζικής κρεατοφαγίας και της πλήρους εκμετάλλευσης των πόρων της.
Advertisment
Για να διασώσουμε τόσο την ανθρωπότητα, όσο και το σπίτι της, χρειάζεται όλοι να αλλάξουμε στο άμεσο μέλλον τις διατροφικές μας συνήθειες: να περιορίσουμε το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια, να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων που να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα.
Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Θέλοντας να τονίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η ανθυγιεινή διατροφή που κάνουμε σήμερα προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους απ’ ό,τι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και το σεξ χωρίς προφύλαξη όλα μαζί.
Η τριετής μελέτη έγινε από 37 ερευνητές σε 16 χώρες με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Περιληπτικά, οι ερευνητές καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:
Advertisment
– Χρειάζεται να καταναλώνουμε διπλάσιες ποσότητες λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων
– Χρειάζεται να περιορίσουμε στο μισό την κατανάλωση κρέατος, κυρίως το κόκκινο, αλλά και τη ζάχαρη.
Πιο συγκεκριμένα, η «ιδανική» διατροφή χρειάζεται να αποτελείται από περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης και πρωτεΐνες φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνεται να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
Η «ιδανική» διατροφή «πλανητικής υγείας» όπως αναφέρεται χρειάζεται οπωσδήποτε όμως δραστική μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και ψαριού (το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα για τους Ασιάτες). Γι’ αυτό, προτείνουν ειδικά για την Αμερική επιβολή φόρου στο κόκκινο κρέας και αυτό διότι οι Αμερικάνοι καταναλώνουν τουλάχιστον εξαπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη συνιστώμενη.
Η «ιδανική» διατροφή βασίζεται στα ερευνητικά συμπεράσματα που υποδεικνύουν ότι μέσω αυτής μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου (από καρκίνο, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κλπ.), αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αποτέλεσμα κυρίως της κτηνοτροφικής παραγωγής. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.
Η προτεινόμενη διατροφική φόρμουλα πρόκειται να υποβληθεί ως πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις και μένει να δούμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.