Το πώς αισθάνεσαι γενικώς παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι και να κάνεις στη ζωή. Το πώς αντιδράς και στο πώς συμπεριφέρεσαι στις προκλήσεις της δουλειάς, στις κοινωνικές και οικογενειακές σου σχέσεις έχει να κάνει με τη συναισθηματική σου υγεία και με το πόση ισορροπία και έλεγχος υπάρχει.
Η γενικότερη στάση σου στη ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά σου. Νιώθεις γενικώς «άδειος» και δυσαρεστημένος; Έχεις νεύρα και συχνά ξεσπάσματα; Νιώθεις ότι οι άλλοι σε εκνευρίζουν και σε πιέζουν μονίμως/ συχνά; Αναμασάς τις «ατυχίες» και τις κακές συγκυρίες στη ζωή σου; Ζεις με μεταμέλεια για το παρελθόν και με αγωνία για το μέλλον;
Εξέτασε τη συναισθηματική σου υγεία. Βρες τα με τον εαυτό σου. Μην είσαι μονίμως σε πόλεμο με τους άλλους και το περιβάλλον. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στο πώς χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Απόφυγε τις υπερβολές. Μην ταράζεσαι με το παραμικρό. Φτιάξε ένα σχέδιο, ένα σύστημα και πρόγραμμα «χτισίματος» συναισθηματικής υγείας. Όπως και η σωματική υγεία, έτσι και συναισθηματική χτίζονται από τις επιλογές μας και απαιτείται στρατηγική και πειθαρχεία.
Έχω πολλούς φίλους που πάνε στα γυμναστήρια για να χάσουν βάρος ή να αποκτήσουν ισχυρούς μυς. Ξέρω όμως λίγους που αφιερώνουν συστηματικά χρόνο και κόπο για να θωρακιστούν και να οικοδομήσουν στέρεες και υγιείς συναισθηματικές δεξιότητες. Καμία μορφή υγείας δεν είναι δεδομένη και καμία δεν είναι απρόσβλητη. Όλες χρειάζονται καλλιέργεια, φροντίδα και προστασία.
Δώσε στη συναισθηματική σου υγεία προτεραιότητα στο σχέδιο της ζωής σου. Αν νιώθεις «πεσμένος», βρες λύσεις και ζήτα βοήθεια. Κράτα σημειώσεις για το ποια πράγματα σε αναστατώνουν και σε οδηγούν σε εκρήξεις. Μάθε τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου του εαυτού σου.
Έλεγχε τα συναισθήματά σου, μην γίνεσαι θύμα τους. Κατάστρωσε από πριν το πώς θα αντιδράς κατάλληλα στις διάφορες προκλήσεις. Μάθε να αντέχεις στην πίεση. Μην επιτρέπουμε στη κάθε «βροχή» να μας χαλάει τη διάθεση. Ας γίνουμε συναισθηματικά ευφυείς.
Όπως είπαμε η συναισθηματική υγεία μας, όπως και η σωματική, μας επηρεάζει σημαντικά και συνεχώς σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξής μας. Δεν είναι κάτι που το αφήνουμε στη τύχη. Ας φροντίσουμε ενεργά λοιπόν να είμαστε στο καλύτερο επίπεδο.
Photo: Author/Depositphotos
Συντάκτης | Γιάννης Αραχωβίτης
Ο Γιάννης Αραχωβίτης ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση ανθρώπων και στο πως ο καθένας μπορεί να βρει μια αποστολή στη ζωή, κάτι που να του αρέσει και με ποιο τρόπο μπορεί να το υλοποιήσει.
Μαθητής κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης και της τέχνης της επιτυχίας ο κ. Αραχωβίτης είναι εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του εταιρείες και ατομικά μαθήματα. Είναι ειδικός στην επικοινωνία (δημόσια ομιλία, παρουσιάσεις, γλώσσα του σώματος κ.λ.π.)
- Υπάρχουν δύο τρόποι να ζεις τη ζωή. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα - 24 Οκτωβρίου 2019
- Το παιδί χρειάζεται τα γράμματα όσο χρειάζεται και το παιχνίδι στη φύση… - 27 Σεπτεμβρίου 2019
- Θυμός: Οι συνέπειές του και τι μπορούμε να κάνουμε για τον έλεγχό του - 19 Σεπτεμβρίου 2019
- Η γλυκαντική ουσία που μπορεί να βλάψει σοβαρά τα κατοικίδια μας και πού βρίσκεται - 15 Ιουλίου 2019
- Ο καλός δάσκαλος σταδιακά καθιστά τον εαυτό του περιττό - 12 Ιουλίου 2019
- Το μυαλό ως το ισχυρότερο εργαλείο μας στη ζωή - 25 Ιουνίου 2019
- Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας - 21 Μαΐου 2019
- Η συναισθηματική νοημοσύνη μας βοηθά να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής - 19 Φεβρουαρίου 2019
- Ό,τι αγαπώ το θέλω ελεύθερο - 18 Ιανουαρίου 2019
- Η παροιμία του ελέφαντα: Όσο θεόρατο κι αν φαίνεται ένα πρόβλημα, μπορούμε να το λύσουμε - 19 Δεκεμβρίου 2018