Τα όρια είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας

Θυμάστε τον ενθουσιασμό που νιώσατε όταν, βγάζοντας τα καλοκαιρινά ρούχα σας για να πάτε διακοπές, βρήκατε στο βάθος μιας τσέπης ένα παλιό τσαλακωμένο χαρτονόμισμα

Τα όρια είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας

Θυμάστε τον ενθουσιασμό που νιώσατε όταν, βγάζοντας τα καλοκαιρινά ρούχα σας για να πάτε διακοπές, βρήκατε στο βάθος μιας τσέπης ένα παλιό τσαλακωμένο χαρτονόμισμα των είκοσι δολαρίων; Σκεφτείτε το. Χαρήκατε πραγματικά, κι όμως, κατείχατε ήδη αυτό το χαρτονόμισμα. Ήταν δικό σας.
Απλώς δεν το υπολογίζατε, το είχατε ξεχάσει στην τσέπη σας. Και κάνατε μια απογραφή κατά τύχη.

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε, που πρέπει να κάνετε οικειοθελώς, εσκεμμένα σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί να κάνετε μια παύση, να σταματήσετε για λίγο να τρέχετε μέσα σε αυτή τη ζούγκλα στην οποία έχει εξελιχθεί η μοντέρνα ζωή. Αφιερώστε δέκα λεπτά, μία ώρα, ή καλύτερα μια μέρα, και σκεφτείτε:

Advertisment

1.Αυτά που κατέχετε Ήδη,

2.Τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα τροποποιήσετε, «να πολλαπλασιάσετε τους άρτους».

Αντί γι’ αυτό, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δέχονται να δουλεύουν για δέκα, δεκαπέντε ή πενήντα δολάρια την ώρα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί ν’ αξίζουν εκατό, διακόσια, ακόμα και πεντακόσια δολάρια την ώρα. Αν εφαρμόζετε το Μυστικό, τότε πιστεύετε, ή μάλλον βλέπετε με το μάτι του πνεύματος, της φαντασίας, ότι μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα, πολύ περισσότερα.

Advertisment

Καταλάβετέ με καλά. Δεν είναι θέμα περηφάνιας ή φυλαργυρίας. Απλώς, αν θέλετε να είστε ελεύθεροι στη ζωή, αν θέλετε να ανοίξετε τα φτερά σας, να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι, πρέπει να κάνετε αυτό που σας αρέσει, ακόμα κι αν έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές (από τους γονείς σας, τους φίλους, τους συναδέλφους, τον/τη σύζυγο) ότι: «στη ζωή, δεν κάνουμε πάντα αυτό που μας αρέσει».

Ποιος το είπε αυτό; Εκείνοι που ακριβώς δεν κάνουν αυτό που τους αρέσει στη ζωή, και θα εύχονταν να σας εντάξουν στην αξιοθρήνητη ομάδα τους. Μόνο αν εξασκήσετε το μεγαλύτερο ταλέντο σας, θα πετύχετε την πιο επικερδή ενασχόληση και θα είστε ευτυχισμένοι. Είναι μια μαθηματική εξίσωση που λίγοι άνθρωποι κατανοούν, δυστυχώς, εκτός, βέβαια, από εκείνους που εφαρμόζουν με επιτυχία το Μυστικό.

Παρατηρήστε πως λίγοι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Σίγουρα αυτός είναι ο λόγος που λίγοι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι και οικονομικά ανεξάρτητοι, και κυρίως – και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό! – λίγοι άνθρωποι ανοίγουν τα φτερά τους. Γιατί δεν εκπληρώνουν όλες τις δυνατότητές τους.

Αν είχατε μια Πόρσε και δεν υπήρχαν όρια ταχύτητας να σεβαστείτε, όπως για παράδειγμα στους υπέροχους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, θα περιοριζόσασταν να οδηγήσετε σαν να βρισκόσασταν μέσα σ’ ένα Λάντα; Όχι, γιατί δεν είστε ηλίθιοι, θέλετε να διασκεδάσετε, να το ρίξετε λιγάκι έξω, που λένε.

Κι όμως, αν περάσετε τη ζωή σας κάνοντας πράγματα που δεν είναι στο επίπεδο του ταλέντου σας, αυτό δεν κάνετε; Και το χειρότερο είναι ότι στη ζωή δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας. Τα όρια είναι μόνο μέσα στο μυαλό σας. Φανταστείτε πόσο θα το ευχαριστηθείτε όταν θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε, όχι την Πόρσε, αλλά το μυαλό σας. Αυτό είναι το Μυστικό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Fisher «Το Αρχαιότερο Μυστικό του Κόσμου» από τις εκδόσεις Φυτράκη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση