, ,

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα σημαντικότερα εργαλεία μας

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Ο οργανισμός αυτός

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα σημαντικότερα εργαλεία μας

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Ο οργανισμός αυτός εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες. Η ημέρα καθιερώθηκε το 2000 (αν και ήδη από το 1938 υπήρχαν σχετικές πρωτοβουλίες ακαδημαϊκών και ιατρών) και κύρια μηνύματά της είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2019 «υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να αυξηθούν οι εντοπισμοί καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, οι έλεγχοι και οι διαγνώσεις για τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης των καρκινοπαθών», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της World Cancer Day, με πρωτοβουλία της UICC (Union for International Cancer Control).

Advertisment

Στην ίδια ανακοίνωση της UICC αναφέρεται πως το 2018 μόνο διαγνώστηκαν πάνω από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου, από τις οποίες περίπου 5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί νωρίτερα και συνεπώς να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κύριες δράσεις της Παγκόσμιας Ένωσης κατά του Καρκίνου είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και των Λειτουργών Υγείας να συντονίσουν ανάλογα τους σχεδιασμούς με τη συνεργασία επιστημονικών και ιατροκοινωνικών φορέων, με κοινό όραμα την τελική νίκη κατά του καρκίνου.

Advertisment

Σήμερα πια το μεγαλύτερο μέρος των ιατροκοινωνικών δραστηριοτήτων κατευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στοχεύουν όλο και περισσότερο στο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον και την επαγρύπνηση των πολιτών σε σχέση με τα κοινωνικά αυτά νοσήματα μέσω της ενημέρωσης και της υπενθύμισης των βασικών μας εργαλείων: της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι άκρως σημαντική σε σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία στα όψιμα στάδια της νόσου και έτσι οι πιθανότητες ίασης μειώνονται δραματικά. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του στόματος, του τραχήλου της μήτρας έχουν υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης αν εντοπιστούν εγκαίρως.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία
Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση