Παλαιά κτίρια της Αθήνας μεταμορφώνονται και «παίρνουν» ζωή!

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αποκατάσταση των φθορών του χρόνου, στη συντήρηση και την αναβάθμιση της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας.

Παλαιά κτίρια της Αθήνας μεταμορφώνονται και «παίρνουν» ζωή!

Φως και χρώμα απέκτησαν παλαιά κτίρια στο κέντρο και στις γειτονίες της Αθήνας προσόψεις παλαιών κτιρίων φθαρμένες  και σκεπασμένες από το γκρι χρώμα της ρύπανσης

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προγράμματος  «Πρόσοψη», που «τρέχει» από τον Ιούνιο μπορούν πλέον να θαυμάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης σε 223 πολυκατοικίες, 67 μονοκατοικίες και 78 διατηρητέα κτίρια.

Advertisment

 

«Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε ευκολότερα την πόλη μας. Γιατί η αφετηρία για κάθε αλλαγή στην Αθήνα, ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Αυτή η πολυεπίπεδη παρέμβαση, που στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη του κτιριακού της πλούτου, αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους. Κι αυτό, γιατί αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στα «γερασμένα» κτίρια της πρωτεύουσας, να αποκτήσουν χρώμα, να γίνουν ξανά «ζωντανό» κομμάτι της καθημερινότητας μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Advertisment

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέχρι τώρα πέντε μήνες από ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχει απορροφηθεί το 100% του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης (1,7 εκατ. ευρώ,) αφού  έχουν υποβληθεί πάνω από 400 αιτήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του κατά 1 εκατ. ευρώ, για να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες της Αθήνας.

Οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα «Πρόσοψη», γίνονται ηλεκτρονικά, για την   ταχύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Οι αιτήσεις υπαγωγής εγκρίνονται εντός ενός μήνα, ενώ άμεσα καταβάλλεται η επιδότηση μετά την υποβολή των τελικών δικαιολογητικών.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλα τα ιδιωτικά κτήρια στο Δήμο Αθηναίων και αφορά μονοκατοικίες διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Το μέγιστο ποσό επιδότησης είναι ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ για διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο

Το 91% των ενδιαφερόμενων, δηλαδή 368 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν εγκριθεί ώστε να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης της αισθητικής των προσόψεων των κτιρίων τους.

Η υποβολή των αιτήσεων και οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος επιλέγεται από τον πολίτη με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο,  μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ

Ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα φροντίζει για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, θα ελέγχει τις εργασίες που εκτελέστηκαν ώστε να καταβληθεί η επιδότηση.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα είναι υπεύθυνοι να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο HelpDesk του Προγράμματος, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση