,

Όταν το πινέλο δεν χρωματίζει μόνο τον καμβά, αλλά και τον ψυχικό μας κόσμο…

Μπορεί να θεωρείτε τη ζωγραφική ως μια καλλιτεχνική προσπάθεια που επιλέγεται από λίγους, από μια εκλεκτή μερίδα ανθρώπων που κυνηγά όνειρα καλλιτεχνικού μεγαλείου, αλλά

Όταν το πινέλο δεν χρωματίζει μόνο τον καμβά, αλλά και τον ψυχικό μας κόσμο...

Μπορεί να θεωρείτε τη ζωγραφική ως μια καλλιτεχνική προσπάθεια που επιλέγεται από λίγους, από μια εκλεκτή μερίδα ανθρώπων που κυνηγά όνειρα καλλιτεχνικού μεγαλείου, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει, ειδικά αν ξεκινήσει με λίγα απλά μαθήματα. Και μόλις ξεκινήσετε, θα αρχίσετε άμεσα να δράττετε όλα τα είδη εκπληκτικών προσωπικών οφελών από αυτό το χόμπι.

5 οφέλη που προσφέρει η ζωγραφική στην πνευματική και ψυχική μας υγεία

Βελτιωμένη μνήμη

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η ζωγραφική έχει τεράστια επίδραση στη βραχύχρονη και μακρόχρονη ικανότητα μνήμης. Για την ακρίβεια, είναι ακόμα καλύτερη από τη συγγραφή, επειδή προϋποθέτει αδιάκοπη χρήση και σύνθεση των σημασιολογικών, οπτικών και κινητικών πλευρών ενός μνημονικού ίχνους. Οπότε αν δυσκολεύεστε να θυμάστε πού αφήνετε τα κλειδιά σας ή ποιος είναι ο τάδε ηθοποιός, η ζωγραφική είναι ένας υπέροχος τρόπος για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Advertisment

Καλύτερη συγκέντρωση

Είτε κινείτε το μολύβι σας αργά κάνοντας μεγάλους κύκλους σε όλη τη σελίδα ή ζωγραφίζετε σχολαστικά μικρά σχήματα, η δραστηριότητα της ζωγραφικής βελτιώνει την επιδεξιότητα, την κινητικότητα και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες στα χέρια μας. Εκτός από αυτές, οι βοηθητικές κινήσεις που σχετίζονται με τη ζωγραφική, όπως το σβήσιμο και το σκίσιμο του χαρτιού, βελτιώνουν επίσης τον συγχρονισμό ματιών – χεριών και άλλων βασικών δεξιοτήτων που σας βοηθούν στις καθημερινές δραστηριότητες.

Δεξιότητες επικοινωνίας

Καθώς δεν υπάρχουν λέξεις στη ζωγραφική, το σκιτσάρισμα μας βοηθά να σκαρφιζόμαστε νέους τρόπους επικοινωνίας. Όλοι οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και την απλή συναισθηματική επίδραση των χρωμάτων και των σχημάτων. Ο τρόπος που επιδρά στις δεξιότητες επικοινωνίας είναι εμφανής: καθώς αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου, είναι πιθανότερο να τις παρατηρούμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας.

Επίλυση προβλημάτων

Το σκιτσάρισμα, αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, βοηθά επίσης στη βελτίωση των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Η δημιουργία γραμμών και η διόρθωσή τους μας εμπνέει να φανταστούμε διαφορετικές λύσεις και να αντιληφθούμε τη ζωή από άλλη προοπτική.

Advertisment

Ανακούφιση από το στρες

Η ζωγραφική ενεργοποιεί τη ροή του αίματος στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Δεδομένου του γεγονότος ότι μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας και να αναπτύξουμε γαλήνη και ηρεμία. Μία έρευνα βρήκε ότι το 75% των ανθρώπων που ασχολούνταν με μια τέχνη ήταν πιο ξεκούραστοι και γαλήνιοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019745561630171X

https://www.inc.com/peter-gasca/3-reasons-doodling-will-help-your-focus-and-creativity.html

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17470218.2015.1094494?journalCode=pqje20

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση